sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Talvinen kanelikakku inkiväärikiilteellä (gluteeniton)








Tämä mausteinen kakku sopii oivallisesti vaikkapa uudenvuoden juhliin
tai muihin talvisiin kahvitteluihin.

Se on muunnelma perheeni yhdestä jouluperinteestä, puolukkakakusta.
Nyt refluksin myötä kun en saa syödä puolukkaa, oli kehiteltävä
uudenlainen perinne. Ja tästä tuli todella maukasta.

Tämä kakku ei sisällä juurikaan fodmapeja, eli se sopii
vatsavaivaisille oivallisesti. Ainoa fodmapeja sisältävä
raaka-aine ovat viikunat. Mikäli vatsasi ei kestä lainkaan
viikunaa, voit korvata sen esimerkiksi banaanilla tai jättää
kokonaan pois. Lisää silloin täytteeseen reilusti enemmän kanelia.
Valitsin kakkuun myös raaka-aineita,
jotka ovat emäksisiä ja rauhoittavat refluksikon närästystä.
Näitä ovat juuri kaneli ja inkivääri. Ne tuovat kakkuun
myös ihanan talvisen maun.

Kakun pohjassa ei ole munia, vehnäjauhoja, voita eikä sokeria,
ja täytteestäkin sokeri on koetettu rajata aivan minimiin,
jotta se olisi mahdollisimman vatsaystävällinen.
Ohje voi vaikuttaa monimutkaiselta, mutta kakku on
todellisuudessa hyvin helppo valmistaa.

Pohja

Tarvitset:
2 banaania
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl tummaa siirappia
2 tl piparkakkumaustetta

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Tätä varten sinun on leikattava
paperista pohjan mallinen ja kokoinen pyöreä pala sekä pitkä suorakaiteen
mallinen soiro, jolla vuoraat irtopohjavuoan reunat. Laita tässä vaiheessa
paikoilleen vasta pohjaa suojaava pyöreä leivinpaperipala.

Muussaa banaanit kulhossa haarukalla. Lisää joukkoon kaurahiutaleet
sekä siirappi ja sekoita voimakkaasti. Mausta piparimausteella.
Tasoita massa kaavinta käyttäen irtopohjavuoan pohjalle ja laita uuniin
175 asteeseen vartiksi ja nosta jäähtymään, kunnes pohja on viileä.
Jäähdyttämispuuhissa talvi auttaa mukavasti, jos tekeleet voi nostaa
jäähtymään vaikka parvekkeelle tai terassille.

Täyte

Tarvitset:
10 kuivattua viikunaa
1,5 dl vettä
3 kananmunan valkuaista
0,5 dl sokeria
4 dl vähälaktoosista kuohukermaa
1 dl steviaa
200g vähälaktoosista rasvatonta maitorahkaa
0,5 dl siirappia
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä


Poista viikunoista kovat kannat veitsellä.
Pilko viikunat pieniksi palasiksi ja laita ne kattilaan. Lisää sekaan 1,5 dl vettä.
Keitä viikunoita, kunnes ne ovat pehmenneet ja seoksesta on tullut kiisselimäinen.
Jäähdytä seos viileässä tai kylmässä.

Vatkaa valkuaiset ja 0.5 dl sokeria kovaksi vaahdoksi.
Vaahdota kerma ja mausta se 0,5 dl:lla steviaa.

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä ja sulata pehmentyneet
liivatelehdet tilkkaan lähes kiehuvaa vettä. Sekoita siirappi ja kaneli sekä
liivatevesi jäähtyneeseen viikunaseokseen.
Yhdistä valkuaisvaahto ja kermavaahto sekä rahka, viikuna-liivateseos
 ja vaniljasokeri sekä loput 0,5 dl steviasta.

Vuoraa irtopohjavuoasta nyt myös reunat pitkällä ja noin 5 cm levyisellä
leivinpaperisoirolla. Voit kiinnittää soiron päät yhteen esimerkiksi klemmarilla,
että saat reunuksen pysymään vuoan sisäpuolella pyöreänä, vuoan reunoja
suojavana paperireunuksena.

Kaada massa uunista tulleen, jäähtyneen pohjan päälle.
Laita jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi.

Kiille

Tarvitset:
1,5 dl inkiväärihilloa (tätä saa suurista markeista tai
valmistamalla itse täällä ohjeella (klik!) )
1 dl vettä
4-5 liivatelehteä
0,5 dl steviaa

Kun täytteen massa on jähmettynyt, valmista kiille. 
Liota liivatelehdet kylmässä vedessä ja kun ne ovat pehmentyneet,
sulata ne desilitraan lähes kiehuvaa vettä. Kun liivatelehdet ovat täysin
sulaneet veteen, lisää kattilaan hillo. Jos inkiväärihillo on kovaa, sulattele sitä hetki
liedellä kuumassa vesi-liivatelehtisekoituksessa vispaten. Älä kuitenkaan keitä.
Kun seos on tasaista, kaada kiille kakun päälle.
Laita kakku jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi.

Kun kakku on kokonaan jähmettynyt, poista irtopohjanvuoan
reunus, leivinpaperisoiro ja irtopohjavuoan pohja ja aseta kakku tarjolle.

Tarjoa kakkua kahvin, teen tai glögin kanssa, tai
vaikkapa kuohuviinin kaverina uudenvuoden juhlissa.





tiistai 23. joulukuuta 2014

Kipakka ja makea inkiväärihillo







Inkiväärihillo on mahtava yhdistelmä kipakkaa tulisuutta
ja lempeää makeutta. Hillo sopii loistavasti vaikka puuron
kaveriksi, leivän päälle, jogurttiin tai leivonnaisiin.
Näin jouluna se tuo ihanan mausteisen lisän jouluruokiin,
ja annanpa minä sitä lahjaksikin.

Inkivääri on yksi harvoja raaka-aineita, joiden
tiedetään helpottavan refluksioireita, joten minä
syön sitä juuri nyt hyvin ahkerasti - ja se toimii.
Stevia taittaa hilloa lisäksi vielä emäksisempään suuntaan.

Inkiväärissä ei ole fodmapeja, ja vaikka hillossa
on melko paljon sokeria, sen ei pitäisi aiheuttaa
vatsaoireita. Tätä hilloa voit siis nauttia huoletta.

Ai kuka hullu tekee hilloa itse?
Tämän tekeminen oli itse asiassa hyvin helppoa,
ja makuero kaupan vastaaviin on suuri.
Suosittelen kokeilemaan! Vielä ehtii aatoksikin.


Tarvitset:

reilu 600 g kuorittua tuoretta inkivääriä
 2 litraa vettä
1,5 kg hillosokeria
3 dl steviaa **
lasipurkkeja ja kansia (hilloa tulee noin 1,5 litraa)

** Ohjeessa käytetään tätä (klik!) steviaa, jota annostellaa
samassa suhteessa kuin sokeria.

Kuori inkiväärit kuorimaveitsellä ja jaa koko
satsi puoliksi. Raasta toinen osuus isoreikäisellä raastimella.
Toisen osuuden voit pilkkoa pieniksi kuutioiksi.
Raastetta ja kuutioita pitäisi kertyä yhteensä n. 600g.

Laita sekä raaste että kuutiot suurehkoon kattilaan ja
kaada vesi päälle. Kiehauta ensin kovalla lämmöllä ja
laske sen jälkeen lämpöä niin, että massa jää kiehumaan
hiljalleen. Laita kansi päälle ja keittele inkiväärimassaa
noin 1 tunti 20 minuuttia.

Kaada sen jälkeen inkivääri tiheäreikäiseen siivilään, mutta
älä kaada kaikkea keitinvettä viemäriin, vaan ota vedestä 
talteen 2 desilitraa. Kaada inkiväärimassa ja talteen ottamasi
keitivesi kulhoon ja anna jäähtyä. Laita sitten kulho vähintään 
4 tunniksi jääkaappiin. Jos pystyt pitämään massaa jääkaapissa 
yön yli, aina vaan parempi.

Laita jääkaapissa seissyt inkiväärimassa takaisin kattilaan ja
sekoita massaan sokeri. Älä pelästy sokerin määrää.
Tällä hillosokerimäärällä hillosta tulee melko juoksevaa.
Jos haluat kovempaa, marmeladimaista hilloa, laita
2 kiloa hillosokeria puolentoista kilon sijaan. Jätä
silloin kuitenkin stevia pois.

Laita kattila liedelle ja kiehuta kovalla lämmöllä noin minuutti.
Vähennä lämpöä niin, että massa kiehuu enää hiljalleen ja
 keitä vielä 7 minuuttia. Nosta hillo liedeltä ja lisää stevia.

Pese hillopurkit huolellisesti astianpesuaineella.
Huuhtele purkit ja valuta hetki. Kuumenna astioita 125 asteisessa 
uunissa vähintään 15 minuuttia. Kiehauta kannet ja tiivisteet.

Kaada kuuma hillo kuumiin purkkeihin ja sulje kannet heti.
Muista käyttää kumitiivisteitä tai vähintään leivinpaperia
tiivisteenä, ettei ilma pääse kannen välistä pilaamaan hilloa.

Kun hillot ovat jäähtyneet, nauti!

Hillot säilyvät myös huoneenlämmössä, mutta
parhaiten ne säilyvät jääkaapissa.

Välipäiviksi lupaan kanelisen hyydykekakun reseptin,
joka sopii täydellisesti vaikkapa uudenvuoden juhliin
tai muihin talvisiin herkkupöytiin. Inkiväärissä pysytellään,
sillä kakussa kokonaisuuden kruunaa inkiväärikiille.

Oikein hyvää joulua kaikille lukijoille!
Nauttikaa joulusta ilman vatsanväänteitä.






lauantai 13. joulukuuta 2014

Neilikkainen maissi-kauraleipä (gluteeniton)








Tämä saattaa hyvinkin olla paras leipä, jota olen
koskaan syönyt. Tämä hurjan pehmeä ja maukas
leipä saa mausteensa neilikasta ja yrteistä, ja täydellisen
silauksen sille antavat auringonkukansiemenet.

Leipä valmistuu alle tunnissa paistamisineen ja
jäähdyttämisineen, joten tässä on kiireiselle herkuttelijalle
todella oivallinen resepti.

Tarvitset:
3 dl rasvatonta vähälaktoosista, laktoositonta tai hyla-maitoa
2,5 dl maissijauhoja
2,5 dl kaurajauhoja
1 rkl sokeria
1,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl psylliumia
1/2 tl ruokasoodaa
1 muna
3 rkl oliiviöljyä
1,5 rkl kuivattuja yrttejä
1/2 tl neilikkaa
auringonkukansiemeniä
sormisuolaa

Sekoita keskenään molemmat jauhot, suola, sokeri, leivinjauhe ja ruokasooda sekä
psyllium. Lisää kuiviin aineksiin vielä yrtit ja neilikka.
 Vatkaa muna maitoon. Sen jälkeen vatkaa munamaitoon öljy.
Kaada märät aineet hiljalleen kuiviin koko ajan voimakkasti sekoittaen.
Sekoita seos aivan tasaiseksi.

Vuoraa suorakaiteen muotoinen leipävuoka leivinpaperilla niin, että
molemmilta pitkiltä sivuilta jää
vuoan ulkopuolelle ns. siivekkeet leivinpaperia.
Voitele leivinpaperoitu vuoka öljyllä.

Kaada seos vuokaan ja ripottele halutessasi päälle
auringonkukansiemeniä ja sormisuolaa.
Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia tai kun leipä on halkeillut
päältä ja hieman ruskistunut reunoista.

Anna jäähtyä vartti, minkä jälkeen vedä leivinpaperisiivekkeistä
leipä pois vuoasta. Anna leivän jäähtyä vielä tovi.
Nauti hieman lämpimänä.

Tämä leipä ei kaipaa päälleen mitään, korkeintaan sipauksen
voita tai marmeladia, tai sittten voit kastaa sitä öljyyn ja
balsamicoon. Nam!







maanantai 8. joulukuuta 2014

Vuohenjuustoiset pinaattipihvit





Tämä on helppo ja todella maukas kasvisruoka.
Nämä pinaattipihvit saavat vahvaa makua paahdetuista
auringonkukansiemenistä ja vuohenjuustosta.
Pihvit ovat gluteenittomia eikätkä sisällä paljoa fodmapeja
 ja niiden emäksinen pinaatti on hyvästä refluksikoille.

Ohjeesta tulee 9-10 pihviä.

Tarvitset:
450g eli kolme pussia pakastepinaattia
150g vähälaktoosista vuohenjuustoa
1/2 dl auringonkukansiemeniä
noin 5 sentin pätkä kesäkurpitsaa
1,5 dl gluteenittomia (karkeita) jauhoja
3 munan valkuainen
1/2 dl polentaa
1,5 tl suolaa
2 rkl kuivattuja yrttejä
mustapippuria, jos et ole refluksikko

Valuta sulatetusta pinaatista vesi pois mahdollisimman hyvin.
Itse käytin pinaatin valuttamiseen lävikköä, johon olin laittanut 
kaksi reunasta avattua kahvin suodatinpussia suojaksi.
Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi.
Pilko vuohenjuusto pieniksi paloiksi.
Paahda auringonkukansiemeniä hetki öljyssä, kunnes ne
saavat hieman kullanruskeaa väriä.
Yhdistä kaikki ainekset kulhossa ja vatsaa lusikalla
seos tasaiseksi. Jos kärsit refluksiongelmista, jätä
pois mustapippuri. Jos vatsasi kestää huonosti vuohenjuustoa,
vaihda se vaikkapa raastettuun vähälaktoosiseen emmentaljuustoon.
Refluksikolle juustoista käyvät lähinnä vuohenjuusto ja feta.
Kun seos on valmis, anna sen seistä hetki, jotta jauhot ja polenta turpoavat.

Pudottele lusikalla seosta kuumalle ja öljytylle paistinpannulle ja
muotoile siitä lusikalla pihvejä. Pihvit paistuvat melko nopeasti.
Ne ovat valmiita, kun pinta on saanut kullanruskeaa väriä ja kun
pihvi on jähmettynyt. Jos olet refluksikko, käytä paistamiseen
mahdollisimman vähän öljyä.

Nauti sopivan lisukkeen kera.
Näistä tuli todella maukkaita!




torstai 4. joulukuuta 2014

Meloninen kaneliherkkupuuro (gluteeniton)






Nyt tulee sellainen  herkku, että oksat pois.
Tämä proteiinipommi on oiva aamiainen esimerkiksi
viikonloppuina, kun puuron keittämiseen voi panostaa hieman
enemmän aikaa. Gluteeniton ja ravitseva meloni-kaneli-kvinoapuuro
sopii fodmap-ruokavalioon oivallisesti ja siinä on myös
käytetty hyvin emäksisiä raaka-aineita, joten se on
hellä myös refluksikoille.

Tämä ohje on neljälle hengelle, eli jos keittelet
herkkuaamiaista vain itsellesi tai kahdelle, puolita ohje.

Tarvitset:
( 4 annosta)

3 dl kvinoaa (raakapaino)
7 dl vähälaktoosista, hyla tai laktoositonta rasvatonta maitoa
(myös mantelimaito käy, ja tietysti rasvainenkin maito, jos vatsasi kestää)
1 dl manteleita tai mantelirouhetta
1/2 dl auringonkukansiemeniä
300 g cantaloupe- eli verkkomelonia
4 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
3 rkl steviajauhetta **
mustikoita (ei sovi refluksikoille)

** Ohjeessa käytetään tätä (klik!) steviaa, jota
annostellaan samassa suhteessa kuin sokeria.

Pilko melonit ja mantelit (ellet käytä mantelirouhetta).
Kaada maito, kvinoa sekä vaniljasokeri ja kaneli kattilaan ja aseta se liedelle.
Kiehauta sekoittaen kunnolla ja laske sitten lieden lämpötilaa niin,
että seos kiehuu vain hiljaa. Keitä koko ajan sekoitellen 10 minuuttia.
Lisää pilkotut melonit kattilaan, mutta jätä hieman melonia myös koristeluun.
Keittele puuroa edelleen noin 10 minuuttia koko ajan sekoittaen.
Ole varovainen, ettei maito pala pohjaan. Kun seos alkaa olla paksuhkoa,
nosta kattila liedeltä ja lisää siihen stevia, mantelit ja auringonkukansiemenet.
Jätä myös manteleita koristeluun.
Testaa maku ja lisää steviaa tai kanelia maun mukaan.

Anna puuron seistä muutama minuutti ja nostele sitten lautasille.
Ripottele päälle vielä hieman manteleita ja melonia. Jos et ole
refluksikko, kokeile lisätä puuron päälle myös mustikoita.
Refluksikon ei kannata sortua mustikoihin, sillä ne voivat olla
hyvin happamia.

Nauti puuro ja aloita päivä valtavalla annoksella puhtia ja hyvää mieltä!