lauantai 24. lokakuuta 2015

Kardemummainen porkkanahillo









Yksi asia, jota fodmap-ruokavaliolla olen todella kaivannut, on omena.
Erityisesti omenahillo on loistava herkku puuron päällä.
Mutta vihdoin keksin omenahillolle korvikkeen, joka on minun mielestäni
jopa vielä omenahilloakin herkullisempaa. Eikä rasita vatsaa.

Tämä mausteinen ja ihanan makea porkkanahillo on paitsi todella
edullista valmistaa, myös melkoisen terveellistä hilloksi. Lisäksi siinä on
ihan uudenlainen raikas maku. Porkkanahillo maistuu erehdyttävän paljon
omenahillolta, mutta siinä on myös ruusunmarjahillon vivahde.
Suosittelen todella kokeilemaan!

Tämä hillo sopii niin rahkalle, jogurtille, puurolle kuin keksien ja juustojenkin kaveriksi.

Tarvitset:
n. 900g porkkanoita
vettä
3,5 dl hillosokeria
1 tl omenaviinietikkaa (HUOM! älä käytä, jos kärsit refluksitaudista,
fodmap-ruokavalioon omenaviinietikka sen sijaan hieman yllättäenkin sopii)
2,5 tl kanelia
1 tl kardemummaa
0,5 tl muskottipähkinää

Pese ja paloittele porkkanat. Laita ne kattilaan ja lisää vettä sen verran, että porkkanat
juuri ja juuri peittyvät. Jos kärsit ainoastaan refluksitaudista, mutta et IBS:stä, voit lisätä
joukkoon myös yhden omenan. Omenassa on kuitenkin verrattain paljon fodmapeja, joten
IBS:stä kärsivien kannattaa sitä välttää.
Keitä noin 20-30 minuuttia, kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Soseuta sauvaskoittimella
tasaiseksi massaksi ja lisää hillosokeri. Keitä massaa alhaisella lämmöllä, kunnes hillo
on saavuttanut halutun paksuuden. Jos käytät omenaviinietikkaa, lisää se ja kaikki mausteet lopuksi.

Kuumenna puhtaat hillopurkit ja kannet sekä tiivisteet joko keittämällä tai uunissa.
Lisää kuuma hillo purkkeihin ja sulje.



** Seuraa Vatsan vapaapäivää Facebookissa TÄÄLLÄ **
 ** Kurkkaa Muotoseikka-sisustusblogiini TÄÄLLÄ **






keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Oranssi kurpitsa-broilericurry (gluteeniton)








Koska kurpitsakausi on nyt parhaimmillaan ja kaupoista saa hyvin
tuota oranssia kultaa, kehitin teille myös toisen kurpitsaohjeen. Tämä broilerikastike,
eli brittiläis-aasialaisittain "curry", sisältää sekä hokkaidokurpitsaa että kesäkurpitsaa.
Joten nyt ollaan kurpitsa-asian ytimessä. :) Muutkin kurpitsalajikkeet käyvät tähän hyvin.

Valitsin mausteet, joilla ruokaan tuli hieman intialainen makuvivahde, jota
itse rakastan sydämeni pohjasta. Nämä mausteet eivät aiheuta refluksioireita.
 Tämä ohje jää ehdottomasti syksyisten arkiruokieni
kärkikastiin ja ahkeraan käyttöön. Ja ohjeesta on helppo muokata vegetaarinen,
kun korvaa broilerin tofulla tai kasviksilla.

Aikaa tämän valmistamiseen kului vartti, joten sopii kiireiseenkin päivään.
Ohjeesta ruokkii kaksi nälkäistä suuta.

Tarvitset:
oliiviöljyä
n. 300 g maustamattomia broilerin fileesuikaleita
n. 200 g kesäkurpisaa (raakapaino)
n. 400-500 g oranssia kurpitsaa, esim. hokkaidokurpitsaa tms., lajilla ei ole merkitystä
(paino on laskettu raakana, ilman kuoria ja siemeniä)
0,5 rkl kasvisfondia (jos et löydä fondia ilman valkosipulia ja olet sille herkkä, jätä pois)
noin 3 dl vettä
suolaa oman maun mukaan
1 rkl kuivattua persiljaa
2 tl kurkumaa
0,5 tl kanelia
0,5 tl kuminaa
0,3 tl muskottipähkinää
0,3 tl kaardemummaa
1 dl vähärasvaista laktoositonta tai vähälaktoosista ruokakermaa
suolaa

Kuori kurpitsa, poista siemenet ja pilko se pienehköiksi paloiksi. Kaada kattilaan
tilkka oliiviöljyä ja paista kurpitsanpaloja pari minuuttia, kunnes pinta hieman pehmenee.
Kaada joukkoon vettä niin, että se ulottuu kurpitsoja hieman yli puolivälin, arviolta 3 dl.
Kiehuta kurpitsoja, kunnes ne pehmenevät. Soseuta kurpitsat tasaiseksi soseeksi,
lisäää suolaa ja kasvisfondi, sekoita. Laita sose sivuun.

Pilko kesäkurpitsat. Paista niitä ja broilerifileitä pannulla oliiviöljyssä, kunnes ne ruskistuvat.
Lisää paistovaiheessa joukkoo kurkuma ja persilja sekä suolaa.
Kun kurpitsat ja broilerit ovat kypsiä saaneet väriä, kaada kurpitsasose joukkoon.
Lisä kaneli, kumina, muskottipähkinä ja kaardemumma sekä ruokakerma.
Sekoita, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Jos kastike ei ole riittävän juoksevaa, lisää joukkoon vielä hieman vettä. Kiehauta.

Tarjoa esimerkiksi riisin kanssa. Taivaallista!


** Seuraa Vatsan vapaapäivää Facebookissa TÄÄLLÄ **
 ** Kurkkaa Muotoseikka-sisustusblogiini TÄÄLLÄ **







sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Jumalaiset kurpitsa-tahinimuffinit (gluteeniton)








Ehkä kaksi kertaa vuodessa tulee leivottua jotain aivan käsittämättömän
taivaallista. Nyt kävi niin. Nämä syksyiset muffinit ovat
paras leivonnainen, jota olen syönyt aikoihin - ehkä vuosiin.
Niissä on taianomainen yhdistelmä suolaista ja makeaa, ja vahvat syksyiset
maut ovat täydellisessä sopusoinnussa keskenään. En yleensä kauheasti leivontavaiheessa
syö taikinaa, mutta näiden muffinien kohdalla oli käydä niin, että taikina oli kadota
suuhuni jo ennen uuniin pääsemistä. Niin taivaallista se oli - ja maku sen kun parani
paistettaessa. Joten jos koskaan tekee mieli kokeilla uusia reseptejä, kokeile tätä.

Muffinien juju on kurpitsa sekä tahini, eli seesaminsiementahna.
Kaupat Suomessakin ovat alkaneet syksyisin myydä innolla oransseja
kurpitsoja, ja olenkin pitkään halunnut tehdä kurpitsasta muutakin kuin sosekeittoa.

Tahini on muuten hieman ristiriitainen raaka-aine, sillä siinä on fruktaneja. Yli 2 rkl:n
kerta-annos voi aihettaa IBS-oireita. Tässä yhtä muffinia kohden tahinia
kuitenkin tulee noin 1 rkl, joten määrä ei  ole liian iso aiheuttamaan oireita
Asiasta lisää mm. täällä (klik!). Jos olet kuitenkin äärimmäisen herkkä, jätä
tahini kokonaan pois ohjeesta ja korvaa se vaikkapa seesaminsiemenillä,
suolalla ja voilla.

Ohjeella syntyy noin 12 tuhtia muffinia.


Muffinien siemenkuorrutukseen tarvitset:
0,6 dl isoja kaurahiutaleita
0,6 dl kurpitsansiemeniä
2 rkl ruskeaa sokeria (intiaanisokeria tai ruokosokeria)
1 rkl öljyä
1 tl kanelia

Muffineihin tarvitset:
3 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta, kuten Semperin fin mixiä
1 dl kaurajauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl psylliumia
2 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa
1 tl kanelia
n. 400-500 g oranssia kurpitsaa, paino ilman kuoria ja siemeniä (useat lajikkeet käyvät)
2 dl laktoositonta tai vähälaktoosista maitoa
1,5 dl ruskeaa sokeria (intiaanisokeria tai ruokosokeria)
1,5 dl tahinia
2 rkl öljyä


Lämmitä uuni 200 asteeseen. Täytä metallinen muffinipannu isoilla muffinivuoilla.
Kuori kurpitsa, poista siemenet ja pilko se melko pieniksi paloiksi. Laita palat
kattilaan ja lisää joukkoon noin 3 dl vettä. Keitä kurpitsoja kunnes ne ovat
pehmeitä. Kaada vesi pois ja soseuta kurpitsat tasaiseksi soseeksi.

Sekoita siemenkuorrutuksen ainekset keskenään kulhossa, ja aseta sivuun.
Sekoita toisessa kulhossa jauhot, psyllium, leivinjauhe, ruokasooda, suola ja kaneli.
Sekoita hieman pienemmässä kulhossa yhteen haaleaksi jäähtynyt kurpitsasose,
maito, ruskea sokeri, tahini, öljy ja vaniljasokeri.
Yhdistä sitten ainekset ja vatkaa sähkövatkaimella kunnes massa on tasainen.

Jaa muffinimassa noin 12 isoon muffinivuokaan niin, että vuoasta täyttyy
noin kolme neljäsosaa. Jaa sitten siemenkuorrute muffinien päälle.
Paista uunissa noin 25 minuuttia, tai kunnes muffinit tuntuvat kypsiltä.

Nosta uunista ja anna jäähtyä noin 5 minuuttia, tarjoa teen, kahvin tai
vaikkapa maitolasillisen kanssa!

Nämä muffinit säilyvät suljetussa rasiassa joko huoneenlämmössä
noin 5 päivää, jääkaapissa tarvittaessa hieman pidempään.



** Seuraa Vatsan vapaapäivää Facebookissa TÄÄLLÄ **
 ** Kurkkaa Muotoseikka-sisustusblogiini TÄÄLLÄ **




maanantai 28. syyskuuta 2015

Ihanan mausteiset porkkanakuppikakut (gluteeniton)







Nämä ovat uusi lempparileivonnaiseni. Niin helpot ja nopeat kuppikakut,
joita teet kerralla isommallekin porukalle. Tästä leivonnaisesta saa helposti
juhlavan näköisen, vaikka se on todellisuudessa hyvin yksinkertainen valmistaa.

Perinteisessä kuppikakkukuorrutteessa on tuorejuusto ja rutkasti sokeria.
Halusin tehdä hieman vähemmän raskaan kuorrutteen, joten valmistin sen
rahkasta ja kasvirasvavispistä sekä makeutin osin stevialla. Stevian määrä
ohjeessa vastaa sokerin annostelua, eli voit korvata sen myös sokerilla.

Ohjeella syntyy 12-16 kpl kuppikakkua.

Kuppikakkuihin tarvitset:
3 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta
1 tl psylliumia
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1/2 tl muskottipähkinää
1/2 tl inkivääriä
1/4 tl jauhettua neilikkaa
1 tl kaardemummaa
1/2 tl suolaa
kolme suurehkoa porkkanaa raastettuna
1 dl sokeria
1/2 dl intiaanisokeria
3 kananmunaa
1 dl rypsiöljyä


Lämmitä uuni 175 asteeseen. Asettele suuret muffinivuoat 
(ns. amerikkalaiset muffinivuoat) muffinipeltiin.
Raasta porkkanat raasteeksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään.
Vatkaa toisessa kulhossa sokereita ja munia sähkövatkaimella tai käsin, kunnes
seos on kuohkeaa ja vaahtomaista. Tähän menee sähkövatkaimella reilu minuutti.
Lisää öljy hiljalleen koko ajan vatkaten. Lisää sitten porkkanaraaste ja vatkaa. 
Lopuksi lisää kuivat ainekset ja sekoita tai vatkaa enää vain hiljalleen.

Jaa seos muffinivuokiin niin, ettei taikina ylety yläreunaan asti, vaan reunasta jää noin
sentti näkyviin. Paista noin 20-25 minuuttia. Jos olet epävarma kuppikakkujen
paistumisesta, kokeile puutikulla kuppikakun keskikohtaa. Tikkuun ei saa jäädä
lainkaan taikinaa, silloin leipomus on valmis.

Kuorrutteeseen tarvitset:
400g Flora vispi -vispautuvaa kasvirasvavalmistetta (laktoositon)
tai ihan tavallista vähälaktoosista kuohukermaa
250g rasvatonta vähälaktoosista maitorahkaa
1 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa
1 tl vanilliinisokeria
0,5 dl intiaanisokeria
0,5 dl steviaa

Vatkaa vispivalmiste ja lisää siihen rahka sekä mausteet, sekoita.
Purista kuorrute heti tyllalla jäähtyneiden kuppikakkujen päälle ja siirrä ne jääkaappiin
hieman kovettumaan. Tyllalla taiteilu on minulle aina yhtä iso haaste, joten
kauniimpiakin koristeluista olisi voinut tulla, mutta maku ratkaiseen.

 Tarjoa ja nauti itsekin!



** Seuraa Vatsan vapaapäivää Facebookissa TÄÄLLÄ **
 ** Kurkkaa Muotoseikka-sisustusblogiini TÄÄLLÄ **





lauantai 19. syyskuuta 2015

Uuniperunat katkarapu- ja feta-pestotäytteellä







Tässä on todella lyömätön ruoka tarjottavaksi vieraille rennolla päivällisellä.
Kun olet tehnyt kylmät täytteet ja vaikka salaatin jo valmiiksi, ei vieraiden tuloon
tarvitse ajoittaa muuta kuin perunat. Uuniperunat ovat myös mahtava arkiruoka
silloin, kun ei jaksa nähdä ihan valtavan paljon vaivaa, mutta haluaa syödä
hyvin ja terveellisesti.

Pähkäilin tämän ohjeen kanssa, mitä ihmettä laittaisin uuniperunoiden täytteisiin,
jotta niistä tulisi todella maukkaat, eikä täyte maistuisi ainoastaan
jogurtilta. Kehitinkin lopulta täytteet, joiden valmistaminen on tosi
simppeliä, mutta joissa on makua yllin kyllin. Olen näihin todella tyytyväinen.

Fetatäytteen voit muunnella broilerille ja katkaraputäytteen vaikka lohelle
tai tonnikalalle, jos haluat enemmän vaihtoehtoja.


Täytteen pohjaan tarvitset:
75 g vähälaktoosista ja vähärasvaista creme fraichea
4-5 rkl turkkilaista jogurttia

Näitä pohjia tein kaksi, yhden katkaraputäytteelle ja yhden fetatäytteelle.

Fetatäytteeseen tarvitset pohjan lisäksi:
100 g vähälaktoosista vähärasvaista fetajuustoa
1 rkl yrttimaustetta
1 tl kuivattua persiljaa
1/2 rkl sormisuolaa
1 rkl pestoa
basilikaa koristeluun

Katkaraputäytteeseen tarvitset pohjan lisäksi:
150g sulatettuja katkarapuja
1 rkl kaprismarjoja
nippu tilliä
1/2 rkl sormisuolaa
1 rkl yrttimaustetta

Tästä syntyy täytteitä 2 hengelle. Perunoita voi tehdä niiden koon mukaan
sen lukumäärän, jonka itse haluaa syödä. Perunoita kannattaa paistaa foliossa
225 asteessa perunan koosta riippuen noin 1-1,5 tuntia.

Nauti hyvässä seurassa tai ylhäisessä yksinäisyydessä :)


** Seuraa Vatsan vapaapäivää Facebookissa TÄÄLLÄ **
 ** Kurkkaa Muotoseikka-sisustusblogiini TÄÄLLÄ **





sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Helppo ja juhlava feta-pinaattipiirakka (gluteeniton)










En ole hyvään toviin leiponut, joten tartuin taas ilolla  taikinakulhoihin ja piirakkavuokaan.
Syntyi sopivan suolainen feta-pinaattipiirakka,
joka on nopea ja helppo leipoa ja sopii vaikka juhliin tarjottavaksi.

Itse käytin piirakkaan myös kesällä kuivattuja nokkosia, mutta jos sinä et
saa käsiisi nokkosia, voit hyvin korvata niidenkin osuuden pinaatilla.
Pakastepinaatteja koskeva vinkki: Lidl myy pakasteena pinaattia, joka
ei ole muhennosta vaan kokonaisia lehtiä. Itse käytän aina sitä.


Siispä essu eteen ja leipomaan! 

Pohjaan tarvitset:
1,5 dl gluteenitonta hienoa jauhosekoitusta
1 dl gluteenitonta karkeaa jauhoseosta
(tai koko määrä vain toista)
1 tl psylliumia
0,5 tl suolaa
100 g laktoositonta tai vähälaktoosista margariinia
1 kananmuna
2 rkl laktoositonta tai vähälaktoosista maitoa


Täytteeseen tarvitset:
3 porkkanaa
300 g pakastepinaattia sulatettuna
100 g ryöpättyjä nokkosia
(tai koko määrä pinaattia)
1 purkki (200g) vähälaktoosista tai laktoositonta fetaa
200 g creme fraichea
1 dl laktoositonta tai vähälaktoosista maitoa
3 kananmunaa
kourallinen tilliä silppuna
1 tl suolaa
1 rkl kuivattua persiljaa
0,5 rkl kuivattua yrttisekoitusta oman maun mukaan
1 dl vähälaktoosista emmentaljuustoraastetta

Sekoita voi ja jauhot sekä suola ja psyllium, lisää muna sekä maito ja sekoita taikina
tasaiseksi. Laita jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Sulata pinaatit ja puristele niistä ylimääräinen vesi pois siivilän läpi.
Jos käytät kuivattua nokkosta, kiehauta niitä tovi ja purista samalla tavalla vedet pois.
Tuoreet nokkoset ryöppää ja puristele vesi pois. Sekoita nokkoset ja pinaatit keskenään.
 Jos et pääse käsiksi nokkosiin, korvaa niiden osuus pinaatilla.
Leikkele porkanoista ohuita, noin 3-4 sentin pituisia siivuja. Paista niitä öljyssä pannulla 5 minuuttia.
Vatkaa creme fraiche, munat, maito ja mausteet keskenään. Silppua joukkoon myös tilli.

Ota taikina jääkaapista, voitele normaali piirakkavuoka (halkaisija noin 23 cm) ja painele
kylmä taikina vuokaan jauhoisin käsin. Levitä taikinan päälle porkkanat, pinaatti-nokkosseos,
ja fetat ja kaada päälle muna-maito-creme fraiche-seos.
Ripottele pinnalle vielä reilusti juustoraastetta.

Paista uunissa noin 35-40 minuuttia.
Pohja leikkautuu ja pysyy kasassa parhaiten, kun tarjoilet piiraan jäähtyneenä.

 ** Seuraa Vatsan vapaapäivää Facebookissa TÄÄLLÄ **
 ** Kurkkaa Muotoseikka-sisustusblogiini TÄÄLLÄ **






sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Viikonlopun superherkku: kasvis-vuohenjuustovuoka







Pahoittelut, että blogissa on ollut kovin hiljaista. Kesän riemut imaisivat minut
mennessään, ja vasta nyt syyskuussa on ollut aikaa pysähtyä puuhailemaan
myös omassa keittiössä. 

Lempiruokalistalleni ilmestyi tänä viikonloppuna uusi ruoka.
Tämä kasvis-vuohenjuustovuoka oli melkolailla täydellinen kasvisruoka
juuri minun makuuni. Pidän simppeleistä kasvisruoista, joissa kasvikset on
jätetty melko suuriksi paloiksi, ja joukossa on jotain hyvänmakuista juustoa.

Tämä laatikko on helppo tehdä. Ei tarvita kuin pilkkominen ja kasaaminen.
Laatikon kypsyessä voit puuhailla ihan muuta. Ja tällaisille ruoillehan on ennen 
kaikkea viikonloppusin tarvetta. Kokonaisuuden kruunaa vahva basilikan maku.

Tarvitset:
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
4 perunaa
3 porkkanaa
200g vähälaktoosista vuohenjuustoa
2 dl vähälaktoosista vähärasvaista ruokakermaa
suolaa
kuivattua persiljaa
kuivattua yrttisekoitusta oman maun mukaan
kunnon nippu tuoretta basilikaa
vähälaktoosista emmentaljuustoraastetta

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Pilko munakoiso ja kesäkurpitsa noin sentin paksuisiksi kiekoiksi.
Pilko perunat ja porkkanat ohuemmiksi, noin 3-4 millin paksuisiksi paloiksi.
Voitele reilun kokoinen uunivuoka öljyllä ja lado siihen ensimmäinen kerros
vihanneksia. Ripottele päälle suolaa, yrttejä ja tuoretta, pilkottua basilikaa sekä
päällimmäiseksi murenna, leikkaa tai revi vuohenjuustopaloja.
Toista tällaisia kerroksia, kunnes vuoka on täysi.
Kaada ruokakerma tasaisesti kasvisten päälle ja ripottele viimeiseksi koko
komeuden pinnalle vielä reilusti juustoraastetta.
Paista 200 asteessa noin 55 minuuttia tai tunti.

Nauti heti lämpimänä. Päälle sopii älyttömän hyvin tuore basilika, joten älä unohda sitä.
Meille kiireisen lauantaiaamupäivän jälkeen tämä teki todella hyvin kauppansa.

** Seuraa Vatsan vapaapäivää Facebookissa TÄÄLLÄ **
 ** Kurkkaa Muotoseikka-sisustusblogiini TÄÄLLÄ **