keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Homejuustoiset pinaatti-broileripyörykät ja tahinikastike







Unohda kaikki, mitä tiedät broileripyöryköistä. Kaupan eineslaarissa
myytävät roipepallerot ovat pilanneet niiden maineen.
Nämä broileripullat sen sijaan maistuvat pinaatilta, sinihomejuustolta
ja ihanan suolaiselta kvinoalta. Ne ovat rutkasti terveellisempiä
kuin lihapullat, mutta niissä on jopa enemmän proteiinia,
 joten näitä voi huoletta napsia vaikka dippipöydästä
tai nauttia ihan kunnon ateriana. Minulle nämä pullat korvaavat hyvin
falafelit, joista jouduin fodmap-ruokavalion myötä luopumaan.
Pyöryköiden kaveriksi loihdit tahinikastikkeen. Itse syön pullat usein riisin kanssa.
Kun broileripyöryköiden massassa on sekä broilerin jauhelihaa että
suikaleita, pyöryköissä on ihania broilerisattumia. Ah.

Broilerissa ja kvinoassa on rutkasti proteiinia, eikä näissä
pullissa ole juurikaan fodmapeja. Huomaa: soijatuotteista soijakastike
sopii fodmap-ruokavalioon. Lisätietoa soijasta täällä (klik!).

Refluksikoille sananen: Tahinissa on todella paljon rasvaa, koska
se valmistetaan seesaminsiemenistä. Jos rasvaiset ruoat aiheuttavat
sinulle helposti refluksioireita, tee tahinikastike kevyestä
laktoosittomasta kermaviilistä niin, että sekoitat mukaan vain
vähän (1-2 rkl) tahinia.

Ohjeesta syntyy noin 50 kpl reilun kokoisia broileripullia.


Pinaatti-broileripyöryköihin tarvitset:

400g broilerin tai kalkkunan jauhelihaa
400 g maustamattomia broilerin suikaleita
0,5 dl vähälaktoosista sinihomejuustomurua
1 dl kvinoaa (tilavuus keittämättömänä)
4 tl suolaa
150g/1 pussi pakastepinaattia
2 rkl soijakastiketta
2 rkl hunajaa (jos olet refluksikko, jätä pois)
2 rkl kuivattuja yrttejä, kuten oreganoa ja basilikaa
1,5 rkl seesaminsiemeniä
0,5 dl gluteenittomia korppujauhoja (myös muut glut. jauhot käyvät)
1 tl psylliumia (jos ei ole, lisää hieman enemmän korppujauhoja)
2 munaa
0,5 dl oliiviöljyä (jos olet refluksikko, jätä pois)
2 rkl seesamiöljyä
1 tl mustapippuria (refluksikon kannattaa ehkä jättää pois)


Lämmitä uuni noin 185 asteeseen.
Keitä kvinoa kypsäksi noin 2,5 desilitrassa vettä, johon on lisätty 1 tl suolaa. Kvinoa keittyy
melko kauan, noin 15 minuuttia. Sulata pinaatti mikrossa tai kattilassa miedolla lämmöllä.
Sekoita kaikki ainekset keskenään isossa kulhossaa tasaiseksi massaksi.
Anna turvota noin 10 minuuttia.

Pyröittele märin käsin massasta reilun kokoisia palloja ja asettele ne
leivinpaperin päälle pellille. Paista 185 asteessa noin 30 minuuttia.

Tätä ohjetta voit myös varioida oman makusi mukaan.
Broileripulliin sopivat monenlaiset ainekset, kuten erilaiset juustot, yrtit ja mausteet.







Tahinikastikkeeseen tarvitset:

4-5 rkl tahinia (seesaminsiementahnaa)
150g vähälaktoosista, vähärasvaista creme fraichea
2 tl sormisuolaa tai muuta suurikiteistä suolaa
1 tl kuivattua korianteria
1 tl kanelia
1 rkl hunajaa (jos olet refluksikko, jätä pois)
2 tl riisiviinietikkaa (jos olet refluksikko, jätä pois)

Sekoita ainekset keskenään. Anna mautua jääkaapissa ainakin puoli tuntia.
Sekoita vielä ennen tarjoilua.

Vinkki: Jos tahinikastiketta jää yli, se sopii aivan mainiosti gluteenittoman
kauranäkkileivän päälle tai levitteeksi leivälle. Nam!






3 kommenttia:

  1. Kiitos tästä blogista, siitä on paljon iloa! Maistuvatko nämä kylminä, entä ilman tahinia? Ajattelin tarjota näitä suolaisena palana kakkukahveilla.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä blogista, siitä on paljon iloa! Maistuvatko nämä kylminä, entä ilman tahinia? Ajattelin tarjota näitä suolaisena palana kakkukahveilla.

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa ihanalta! Omat kokkaustaidot ovat tyypillistä opiskelijaelämän tasoa, mutta tähän tähdätään. :) Etenkin kun olin ennen nugettejen ja broilerpyöryköiden suurkuluttaja, mutta niistäkin on pakko luopua, jos haluan vähentää sairaalareissuja. Paistettuihin kanasuikaleisiin alkaa myös kyllästyä...
    Kuinka paljon opettelua tämän tason kokkaaminen vaatii?

    VastaaPoista