perjantai 29. tammikuuta 2016

Isoäidin ananasriisi modernilla twistillä (gluteeniton)








Isäni äiti teki lapsuudessani jälkiruoaksi usein ananasriisiä, kun olimme
hänen luonaan syömässä. Tuolloin tämä jälkiruokaherkku tehtiin reteästi
kuohukermaan, jolloin se oli hyvinkin juhlava. Itse halusin hieman keventää
jälkiruokaa, ja käytin siihen vähärasvaisempaa kasvirasvavalmistetta ja
terveellistä rasvatonta rahkaa. Osa makeudesta tulee steviasta, joten
kokonaisuudessaan tätä herkullista jälkkäriä voi syödä hyvällä omatunnolla.

Tässä on myös jälkiruoka, joka syntyy äärimmäisen helposti ja nopeasti.
Aikaavievin osuus on kasvirasvavalmisteen vatkaus, ja sekin käy
sähkövatkaimella parissa minuutissa. Tämä on siis oivallinen hätävara
myös yllättävien vieraiden varalle.

Itse yllätyin, miten taivaallista ananasriisi olikaan! Muistan kyllä
lapsuudesta, että se oli hyvää, mutta nämä pienet freeshaustoimet
olivat tehneet jälkkäristä entistä maukkaamman ja vähemmän tuhdin.

Ananas on turvallinen fodmap-ruokavaliossa, joten ei syytä huoleen.
Jos kärsit refluksitaudista, pari sanaa ananaksesta. Ananas on verrattain hapokas
hedelmä, joten jos tuijotetaan ainoastaan sen happamuutta, se voi aihettaa
refluksikoille närästystä. Ananaksessa on kuitenkin paljon vatsalle ja ruoansulatukselle
hyödyllistä entsyymiää bromelaiinia, joka voi jopa auttaa oloasi. Bromelaiini
estää tulehduksia ja edesauttaa ruoansulatusta (lähde: klik!).
Ja kun jälkiruoka on kevyempi, se aiheuttaa myös vähemmän närästystä.
Mutta jos olet refluksikko, kokeile ananaksen soveltuvuus juuri itsellesi.
Minulle se sopii hyvin, kun syön sitä kohtuullisia määriä.


Tarvitset:
250-300g rasvatonta laktoositonta maitorahkaa
2,5 dl (yksi purkki) Flora Vispiä, joka on vispautuva vähälaktoosinen 
maitopohjainen kasviöljysekoite, rasvaa 20%
1 purkki ananaspaloja
1 dl riisiä keitettynä ja jäähdytettynä (raakatilavuus)
0,5 dl intiaanisokeria
0,5 dl steviaa (tässä käytetty steviaa, jota annostellaan samassa suhteessa kuin
sokeria, eli voit korvata stevian samalla määrällä sokeria)
1 tl vanilliinisokeria
1 tl kardemummaa


Keitä 1 dl riisiä (raakatilavuus) paketin ohjeen mukaan. Itse käytin pitkäjyväistä
täysjyväriisiä. Jäähdytä kypsä riisi hyvin.
Vispaa Flora Vispi sähkövatkaimella. Lisää siihen rahka ja sekoita lusikalla
varoen kunnes ainekset ovat täysin sekaisin. Valuta liemi pois ananaksista
ja lisää ne seokseen. Lisää myös jäähtyneet riisit.
Mausta sokerilla, stevialla, vanilliinisokerilla ja kardemummalla. Sekoita.
Laita ananasriisi jääkaappiin noin 20 minuutiksi hieman jähmettymään.
Annostele tarjoiluastioihin, ripottele päälle kardemummaa ja tarjoa.



** Seuraa Vatsan vapaapäivää Facebookissa TÄÄLLÄ **
 ** Kurkkaa Muotoseikka-sisustusblogiini TÄÄLLÄ **





9 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä, mutta millä perustelet vähärasvaisten, teollisten maitotuotteiden käytön kuohukerman sijaan? Luulisi, että vatsan hyvinvoinnille olisi parempi luonnollisempi vaihtoehto? Samoin purkki-ananaksen korvaisin tuoreella appelsiinilla, joka sekin käsittääkseni sopii fodmapiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sekä kerma että etenkin appelsiini aiheuttavat pahoja oireita refluksitautiselle. Tämän blogin ohjeet on tarkoitettu sopimaan myös refluksista kärsiville, kuten kuvauksesta voit lukea. Itse lukeudun myös heihin. Ehkä kuolisin, jos söisin appelsiinia.

      Poista
  2. Minä olen kärsinyt jo vuosia todella pahasta sappirefluksista ja puolestani "kuolisin", jos söisin maitotuotteita, sokeria tai riisiä. En ymmärrä, miten refluksikon ruokavalioon kuuluu edellämainitut! Appelsiini sen sijaan, aamuisin spirulinan kanssa on ihan hyväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi me voimme jokainen valita ruokavaliomme ja reseptit, joita valmistamme. Jos minun reseptini aiheuttavat noin pahaa mieltä ja suorastaan raivoa, suosittelen pysyttelemään niistä erossa.

      Oikein hyvää ja aurinkoista viikonloppua sinullekin.

      Poista
    2. Ja toivottavasti refluksikkona tiedät, että refluksitauti oireilee eri ihmisillä ja eri vakavuusasteina hyvin erilaisena.
      Yleisimmät oireidenaiheuttajat ovat kuitenkin suositteleijasta riippumatta kahvi, rasvaiset maitotuotteet, tomaatti, sipuli ja sitrushedelmät. Jos sinä voit syödä appelsiinia, se on hienoa! Suurin osa refluksikoista kuitenkaan ei todellakaan voi.
      Jos minä vältän resepteissä rasvaisia maitotuotteita, saan arvostelua siitä, että miksi en käytä kuohukermaa vaan kevytkermaa. Jos vältän resepteissä sokeria, saan arvostelua siitä, että korvaan sen stevialla.

      Ruokarajoitteita on yhtä monia kuin syöjiä. Yksi resepti ei voi millään sopia jokaisen vatsalle. Itse yritän blogissa kuitenkin löytää kultaisen keskitien ja tehdä reseptejä, jotka sopisivat mahdollisimman monelle ibs:stä ja/tai refluksitaudista kärsivälle ilman, että ruoanlaitosta tulee rakettitiedettä. Moni vatsaongelmainenkin haluaa vain päästä arjessa riittävän helpolla.

      Usein on vaikea käsittää, millä motiivilla lukija tuntuu hyökkäävän minua vastaan vain, jos olen käyttänyt reseptissä jotain, joka ei sovi juuri hänen ruokavalioonsa tai ruokaideologiaansa. Netti on täynnä reseptejä, joten jos omani eivät sovi jollekin, seuraavan bloggaajan resepti saattaa jo sopia. Ei siitä kuitenkaan kannata hermostua.

      Poista
  3. Itse kärsin pääasiassa ibs-oireista, eivätkä kaikki blogin ohjeet ole täysin sopineet, mutta olen silti saanut loistavia ruokavinkkejä täältä ja inspiroitunut varsinkin siitä, mitä kaikkea voikaan leipoa ilman vehnää.

    Oletko muuten perehtynyt yhtään raakaleivontaan? Fodmap-rajoitteiselle sopiva raakakakkuohje olisi ihana saada, jos joskus jaksat sellaisen soveltaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että olet saanut täältä vinkkejä. Raakaleivonta on ibs-oireiselle hieman haastavaa, sillä siinä käytetään paljon pähkinöitä, jotka sopivat fodmap-ruokavalioon vain vähäisissä määrin. Lisäksi kypsä ruoka on elimistölle huomattavasti raakaa helpompi sulattaa. Mutta lupaan alkaa pohtia raakaleivontaohjetta :)

      Poista