Kun eletään marraskuun puoliväliä, saa jo lausua ääneen J-sanan.
Tässä on nimittäin ehdoton hitti joulupöytään. Porkkanalaatikko, joka
on vähintään yhtä maistuva kuin perinteinen, mutta sisältää moninkertaisesti
proteiinia tavalliseen verrattuna. Tässä kvinoa-porkkanalaatikossa riisi on
korvattu kvinoalla, joka lasketaan ns. superfoodiksi, sillä siinä on paljon
proteiinia ja se on gluteenitonta. Jos et vielä ole ihastunut
Joulu ei ollut kuitenkaan päällimmäisin syy siihen, että päätin valmistaa
tätä juuri nyt. Suurempi syy oli se, että refluksitautini on nyt todella ärhäkkänä,
enkä voi syödä oikein mitään muuta kuin helposti sulavia vihanneksi aja juureksia.
Mutta tämä on oiva lisäke sekä vatsaongelmaisille että esimerkiksi treenaajille.
Ohje on alun perin peräisin Chocochili-blogista (klik!), mutta muuntelin sitä
hieman vatsaystävällisemmäksi. Kiitos Chocochilille alkuperäisestä reseptistä!
Tarvitset:
1 kg porkkanoita
2 dl kvinoaa
suolaa
1 tl rypsiöljyä
2 dl kaurakermaa tai laktoositonta ruokakermaa
2-3 tl fariinisokeria tai steviaa
¼ tl muskottipähkinää
ripaus jauhettua neilikkaa
rypsiöljyä ja gluteenittomia korppujauhoja
Paloittele porkkanat ja laita ne kiehumaan suolalla maustettuun veteen.
Huuhtele kvinoa ja keitä se suolalla maustetussa vedessä noin 10 minuuttia. Varo
keittämästä kvinoaa aivan puuroksi, vaan jätä siihen selvä purutuntuma. Kaada
ylimääräinen vesi pois ja sekoita kvinoan joukkoon teelusikallinen rypsiöljyä.
Kun porkkanat ovat pehmeitä, kaada keitinvesi pois ja soseuta porkkanat ja kerma sauvasekoittimella. Mausta sokerilla, muskottipähkinällä ja neilikalla.
Sekoita kvinoa porkkanasoseen joukkoon. Mausta seos vielä lopuksi suolalla.
Voitele uunivuoka rypsiöljyllä. Levitä seos vuokaan ja ripottele pinnalle ohut kerros k
orppujauhoja. Paista 175 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.
Alunperin, alun perin. Miten se nyt olikaan? ;)
VastaaPoistaErikseen ehdottomasti! Hyvä, että huomasit :)
PoistaRuoka näyttää hyvältä. Taidan testata. Kiitos vinkistä!
VastaaPoistaTestaa ihmeessä! :)
PoistaOsaatko sanoa onko couscous vatsaystävällistä ja sopiiko se fodmap-ruokavalioon?
VastaaPoistaMoikka! Couscous valmistetaan yleensä durumvehnästä, eli ei ole gluteenitonta eikä kuulu fodmap-ruokavalioon. Muistan hyvin, miten hyvää couscous on, mutta en voi sanoa sitä vatsaystävälliseksi, sillä sitä vehnätuotteet hyvin hyvin harvoin ovat. Käsittääkseni Etelä-Amerikassa syödään myös maissicouscousia, joka sen sijaan käy fodmap-ruokavalioon ja on gluteeniton. Jos onnistut löytämään sitä, vinkkaa minullekin!
PoistaMinä korvaisin couscousin kvinoalla, joka on todella terveellistä, proteiinipitoista, gluteenitonta ja hyväksi vatsalle :) Myös polentaa kannattaa kokeilla.
Hei, testasin tänään reseptisi ja tykkäsin tosi paljon! Oli riittävän lempeä ruoka tähän päivään. Lisäsin annokseen tosin yhden kananmunan, koska minusta massa oli tosi löysän oloinen. Kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaTosi kiva kuulla, että tykkäsit! Minäkin olen tehnyt tätä usein viime päivinä. :)
PoistaKiitos Vilja reseptistä! Aion kokeilla tehdä tätä jouluksi. /Ääs
VastaaPoistaEipä kestä! Minä juuri tänään tein laatikon joulua varten valmiiksi. Huominen ja aatto kun menevät töissä. Rentoa joulua! :)
Poista