Kirjoittelin kesäkuussa jo villiyrteistä, ja reseptissä oli raaka-aineena
vuohenputki (klik). Nyt respetisarjassa on vuorossa nokkonen.
Käynnissä oleva villiyrttibuumi on mielestäni todella tervetullut, sillä on huikeaa,
että metsissä on tarjolla valtavasti syötävää, ja usein kyseessä ovat juuri sellaiset kasvit,
joita emme ole aikoihin ruokapöytäämme huolineet, kuten voikukat, vuohenputket,
nokkoset ja kuusenkerkät. Myös mökillämme näitä rikkakasveina tunnettuja antimia
on yllin kyllin, joten kesän mökkireissulla aloitin kokeilut.
Nokkosta olen halunnut jo jonkin aikaa käyttää raaka-aineena myös siksi,
että minulla todettiin keväällä raudanpuutosanemia. En voi refluksitaudin
vuoksi syödä rautatabletteja, sillä ne aiheuttavat valtavaa närästystä.
On siis luontaistuotteiden lisäksi lisättävä raudan määrää ruoassa.
Nokkosessa on joidenkin tietojen mukaan jopa seitsemän kertaa niin
paljon rautaa kuin pinaatissa. Eli kyseessä on todellinen rautapommi.
Sen maku on myös hieman pinaattia voimakkaampi, ja siitä saa todella
herkullisia ja maistuvia ruokia. Tämä keitto ainakin hurmasi minut täysin
sekä helppoudellaan että maullaan.
Refluksikon kannattaa laittaa keittoonsa hieman vähemmän nokkosta,
sillä itse huomasin suuren nokkosmäärän aiheuttavan pientä närästelyä,
luultavasti juuri rautapitoisuutensa vuoksi.
nokkoset ja kuusenkerkät. Myös mökillämme näitä rikkakasveina tunnettuja antimia
on yllin kyllin, joten kesän mökkireissulla aloitin kokeilut.
Nokkosta olen halunnut jo jonkin aikaa käyttää raaka-aineena myös siksi,
että minulla todettiin keväällä raudanpuutosanemia. En voi refluksitaudin
vuoksi syödä rautatabletteja, sillä ne aiheuttavat valtavaa närästystä.
On siis luontaistuotteiden lisäksi lisättävä raudan määrää ruoassa.
Nokkosessa on joidenkin tietojen mukaan jopa seitsemän kertaa niin
paljon rautaa kuin pinaatissa. Eli kyseessä on todellinen rautapommi.
Sen maku on myös hieman pinaattia voimakkaampi, ja siitä saa todella
herkullisia ja maistuvia ruokia. Tämä keitto ainakin hurmasi minut täysin
sekä helppoudellaan että maullaan.
Refluksikon kannattaa laittaa keittoonsa hieman vähemmän nokkosta,
sillä itse huomasin suuren nokkosmäärän aiheuttavan pientä närästelyä,
luultavasti juuri rautapitoisuutensa vuoksi.
Tarvitset:
2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
n. 1,5 litraa tuoretta nokkosta
1 dl gluteenitonta jauhoseosta, esim. Semperin fin mixiä
(myös riisijauho tai tattarijauho käyvät)
5 dl laktoositonta tai vähälaktoosista maitoa
5 dl vettä
150 g laktoositonta tai vähälaktoosista yrttituorejuustoa
1,5 tl suolaa
Kerää nokkosia ruoanlaittotarkoituksiin vain puhtailta paikoilta, jotka ovat
riittävän kaukana suurista teistä tai koirien pissatusreiteistä.
Nuoret nokkoset voi käyttää kokonaan, mutta suureksi kasvaneista nokkosista
käytä vain lehdet. Käsittele nokkosia kumihanskojen kanssa.
Lehdet kannattaa hienontaa kulhossa saksilla ja huuhdella lävikössä.
Esikäsittele nokkoset, eli huuhtele, hienonna, kiehauta ja valuta ne.
Kuumenna kattila liedellä ja lisää sinne öljy ja esikäsitellyt nokkoset.
Paistele nokkosia pari minuuttia. Sekoita mukaan jauhot ja paistele pieni tovi.
Ota vispilä käteen ja vatkaa mukaan maito. Keitä 2-3 minuuttia koko ajan sekoittaen.
Lisää vesi ja tuorejuusto sekä suola ja kiehauta vielä.
Keiton päälle voit vielä ripotella kuivattuja nokkosia.
Nauti alkukeittona tai kevyenä pääruokana. Huikean hyvää ja terveellistä!
** Seuraa Vatsan vapaapäivää Facebookissa TÄÄLLÄ **
** Kurkkaa Muotoseikka-sisustusblogiini TÄÄLLÄ **
Keiton päälle voit vielä ripotella kuivattuja nokkosia.
Nauti alkukeittona tai kevyenä pääruokana. Huikean hyvää ja terveellistä!
** Seuraa Vatsan vapaapäivää Facebookissa TÄÄLLÄ **
** Kurkkaa Muotoseikka-sisustusblogiini TÄÄLLÄ **
Erittäin tervetullut ohje ja todellakin siellähän niitä aarteita kasvaa ilmaiseksi! Kuivasin jo teetarpeet ja ihanaa tietää, että tulee sitä rautaa. Toivottavasti saan keiton aikaiseksi. Kiitos inspiraatiosta ja kauniista kuvista <3
VastaaPoistaEipä kestä! Onko sinulla jokin hyvä ohje teeksi? Minullakin on nokkosta myös kuivattuna purkissa.
PoistaOlen sekoittanut vihreään teehen. Nokkosen maku on aika voimakas, mutta olen juonut sellaisenaankin hunajan kera. Minttua olen sekoitellut myös nokkoseen. Mustaherukan lehdet ovat ihanan makuisia teessä, mutta en nyt muista olenko kokeillut nokkosen kanssa. Saatan talvella ottaa purkeista ja pusseista hyppysellisen sitä ja tätä :)
Poista