maanantai 28. syyskuuta 2015

Ihanan mausteiset porkkanakuppikakut (gluteeniton)







Nämä ovat uusi lempparileivonnaiseni. Niin helpot ja nopeat kuppikakut,
joita teet kerralla isommallekin porukalle. Tästä leivonnaisesta saa helposti
juhlavan näköisen, vaikka se on todellisuudessa hyvin yksinkertainen valmistaa.

Perinteisessä kuppikakkukuorrutteessa on tuorejuusto ja rutkasti sokeria.
Halusin tehdä hieman vähemmän raskaan kuorrutteen, joten valmistin sen
rahkasta ja kasvirasvavispistä sekä makeutin osin stevialla. Stevian määrä
ohjeessa vastaa sokerin annostelua, eli voit korvata sen myös sokerilla.

Ohjeella syntyy 12-16 kpl kuppikakkua.

Kuppikakkuihin tarvitset:
3 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta
1 tl psylliumia
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1/2 tl muskottipähkinää
1/2 tl inkivääriä
1/4 tl jauhettua neilikkaa
1 tl kaardemummaa
1/2 tl suolaa
kolme suurehkoa porkkanaa raastettuna
1 dl sokeria
1/2 dl intiaanisokeria
3 kananmunaa
1 dl rypsiöljyä


Lämmitä uuni 175 asteeseen. Asettele suuret muffinivuoat 
(ns. amerikkalaiset muffinivuoat) muffinipeltiin.
Raasta porkkanat raasteeksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään.
Vatkaa toisessa kulhossa sokereita ja munia sähkövatkaimella tai käsin, kunnes
seos on kuohkeaa ja vaahtomaista. Tähän menee sähkövatkaimella reilu minuutti.
Lisää öljy hiljalleen koko ajan vatkaten. Lisää sitten porkkanaraaste ja vatkaa. 
Lopuksi lisää kuivat ainekset ja sekoita tai vatkaa enää vain hiljalleen.

Jaa seos muffinivuokiin niin, ettei taikina ylety yläreunaan asti, vaan reunasta jää noin
sentti näkyviin. Paista noin 20-25 minuuttia. Jos olet epävarma kuppikakkujen
paistumisesta, kokeile puutikulla kuppikakun keskikohtaa. Tikkuun ei saa jäädä
lainkaan taikinaa, silloin leipomus on valmis.

Kuorrutteeseen tarvitset:
400g Flora vispi -vispautuvaa kasvirasvavalmistetta (laktoositon)
tai ihan tavallista vähälaktoosista kuohukermaa
250g rasvatonta vähälaktoosista maitorahkaa
1 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa
1 tl vanilliinisokeria
0,5 dl intiaanisokeria
0,5 dl steviaa

Vatkaa vispivalmiste ja lisää siihen rahka sekä mausteet, sekoita.
Purista kuorrute heti tyllalla jäähtyneiden kuppikakkujen päälle ja siirrä ne jääkaappiin
hieman kovettumaan. Tyllalla taiteilu on minulle aina yhtä iso haaste, joten
kauniimpiakin koristeluista olisi voinut tulla, mutta maku ratkaiseen.

 Tarjoa ja nauti itsekin!



** Seuraa Vatsan vapaapäivää Facebookissa TÄÄLLÄ **
 ** Kurkkaa Muotoseikka-sisustusblogiini TÄÄLLÄ **





9 kommenttia:

  1. Luuletko, että tämä voisi toimia myös porkkanakakkuna?
    Paistoaika tietysti pitempi, mutta muuten? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullaa on porkkanakakulle oma ohje täällä:
      http://vatsanvapaapaiva.blogspot.fi/2015/04/lempea-kaneli-porkkanakakku-gluteeniton.html

      Tuo on minusta tosi hyvä ohje, joten kokeile sitä! Ja kuorrutteessahan voi soveltaa oman mielen ja maun mukaan.

      Poista
  2. Miksi rypsiöljyä? Muuten hyvä ohje mutta rypsiöljyä en kyllä käyttäisi missään ruoanvalmistuksessa/ leivonnassa, korvaisin sen kyllä vaikka kookos-/ oliiviöljyllä tai voilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koska rypsiöljy on hyvä kotimainen tuote, joka sopii moneen. Minä käytän sitä melko usein. Sinä voit käyttää ihan mitä öljyä haluat, harvassa reseptissä sillä on ratkaisevaa merkitystä. Oliiviöljyä en maun vuoksi laita makeisiin leivonnaisiin.

      Poista
    2. Esimerkiksi tämä luomurypsiöljy on aivan taivaallista, ja saa ruokaan kuin ruokaan mahtavan maun. En vaihtaisi tätä voihin tai kookosöljyyn missään käänteessä.

      http://myssypellolta.fi/lifestyle/myssyfarmin-kylm%C3%A4puristettu-luomurypsi%C3%B6ljy-t%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4

      Poista
  3. Nam! Näitä täytyy kokeilla jonain herkkupäivänä :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos hyvästä ja helposta ohjeesta. Tein näitä itsenäisyyspäiväksi ja lisäsin pienet Suomen liput. Hankinpa pursotinsetin tätä ohjetta varten ja innostuin! Minä, joka inhoan kakun koristelua :) Jatkan siis ohjeittesi kokeiluja. Kiitos niistä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella kiva kuulla! Minullakin on nyt meneillään jo toinen pursotinsetti, vaikka en ole koskaan aiemmin koristellut. Toivottavasti jotain kivaa löytyy jatkossakin.

      Poista