perjantai 30. tammikuuta 2015

Runebergintortut twistillä (gluteenittomat)








Runeberginpäivä lähestyy ja torttuhammasta kolottaa?
Gluteenittomat runebergintortut on ihan helppo valmistaa
ja vannon, että niistä tulee vähintään yhtä hyviä kuin
alkuperäisistä - näistä jopa tuli hieman parempia ;)

Korvasin vadelmahillon inkiväärihillolla, jonka olen
tehnyt tämän (klik!) ohjeen avulla. Inkiväärihilloa voit
myös ostaa hieman suuremmista kaupoista ja marketeista.
Inkiväärihillo antaa tortuille aivan ihanan, kipakanmakean
maun ja se sopii runebergintortun vahvaan makumaailmaan
mielestäni jopa vadelmaa paremmin. Se onkin näiden torttujen
"jekku". Käytän inkivääriä paljon, sillä sen kerrotaan auttavan
ruoansulatuselimistön tulehdustiloissa. Ja refluksikko kun ei voi
marjahilloja syödä, on tässä oiva korvike. Ja onhan se aivan
mielettömän ihanan makuista.

Joten ääntä kohden.
Tästä taikinasta tulee noin 8 torttua.


Tarvitset:

150 g margariinia
1,5 dl sokeria
3 kananmunaa
1 dl mantelijauhetta/mantelirouhetta
1,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1,5 dl gluteenittomia korppujauhoja
1 tl psylliumia
1 rkl piparkakkumaustetta (tai sama määrä seosta,
jossa on kanelia, kardemummaa ja neilikkaa)
1 rkl  vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Kostutukseen:
1 dl vettä
1 rkl steviaa (tai sokeria)
(jos haluat, voit lisätä myös karvasmanteliöljyä)

Koristeluun:
1 dl tomusokeria (+pienen pieni tilkka vettä)
tai valmista sokerikuorrutusta
1,5 dl inkiväärihilloa


Vaahdota rasva ja sokeri hyvin, ja lisää munat yksitellen vatkaten.
Lisää sitten keskenään sekoitetut kuivat aineet. Voitele metallinen tai
silikoninen muffinsivuoka, täytä vuoat hieman yli puoliväliin
asti taikinalla ja aseta pellille. Paista leivonnaisia 200 asteessa noin
noin 17 minuuttia kauniin ruskeiksi. Ota uunista ja anna läähtyä.
Irrota tortut vuoistaan ja käännä tasaisempi puoli ylöspäin.
Kostuta tortut vedellä, johon on sekoitettu steviaa. Kaada teelusikalla
hieman kostutusvettä kerrallaan kaikkien torttujen päälle. Minä itse en
käyttänyt karvasmanteliöljyä, sillä arastelen sen vaikutusta
refluksioireisiini. Mutta jos haluat lisätä karvasmantelia,
se sopii näihin torttuihin oikein hyvin. Lisää jokaisen tortun päälle
nokare hilloa. Sekoita kuorrutusta varten tomusokeriin vettä ja tee
hillosilmän ympärille sokerikuorrutus.

Käsittämättömän hyvää. Söin samalta istumalta kolme.







7 kommenttia:

  1. Heippa, kiitos ihanista ohjeista, tarpeeseen tullut! Mutta nämä tottuset kyllä saivat oireet valloilleen , liekö tuo sokeri minulle se mikä ei käy? Osaatko valaista asiaa? Olen ollut muutaman viikon paleotyyppisellä fodmap-dieetillä ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Jos puhut IBS-tyyppisistä oireista, veikkaisin, että manteli ei sovi sinulle. Mantelissa on fodmapeja, mutta ei tosiaan kovinkaan paljon. Toisille se voi kuitenkin aiheuttaa oireita, vaikka se ei olekaan yleistä. Eli vältä jatkossa mantelia.
      Jos puhut refluksioireista, ne johtuvat todennäköisesti sokerista ja rasvasta. Jos refluksi on oikein pahana, leivonnaiset kannattaa laittaa kokonaan pannaan.
      Tsemppiä!

      Poista
    2. Moi!
      Kiitos tiedosta,kärsin IBS - oireista,lisänä maitoallergia.Tuo mantelin mahdollinen sopimattomuus oli uusi tieto! Harmi,se on pelastanut monelta ruokapulmalta kun halunnut herkutella.Oireista en osannut mantelia syyttää:)Täytynee kokeilla uudestaan muita jauhoja,esim riisi-. Tämä Blogi on kyllä ollut pelastus minulle,uusi ruokavalio ei ole ollut helppo elämänmuutos,mutta mahtava huomata että FODMAP-dietti puree pahimpiin oireisiin.Pikkuhiljaa kai opin mikä käy ,mikä ei. Aurinkoista kevättä!

      Poista
    3. Kokeilepa tosiaan riisijauhoilla tai gluteenittomilla kaurajauhoilla. Kiva kuulla, jos blogista on ollut apua! Oikein hyvää jatkoa, toivottavasti vatsa asettuu.

      Poista