Kahvin tai teen oheen kaipaa usein jotain pientä makeaa.
Nämä pienet, lempeästi kardemummalta maistuvat
maissikakkuset ovat suussa sulavia ja tyydyttävät pienen
makeannälän täydellisesti. Näitä voi myös tarjota yllätysvieraille
kahvipöydässä tai koreasti jälkiruokapöydässä juhlissa.
Itse syön näitä kamomillateen kanssa, joka rahoittaa
oivallisesti vatsaani ja lievittää etenkin refluksioireita.
Jos haluat kakkusista juhlavampia, voit koristella ne
kuppikakkujen tapaa erilaisin koristein.
Jos kärsit refluksitaudista, jätä ohjeesta pois joko voi tai öljy.
Kakut ovat muuten melko rasvaisia ja voivat siksi aiheuttaa oireita.
Jos kärsit refluksitaudista, jätä ohjeesta pois joko voi tai öljy.
Kakut ovat muuten melko rasvaisia ja voivat siksi aiheuttaa oireita.
Ohjeella tulee noin 24 kakkusta ja niiden valmistus kestää
paistoaikoineen noin tunnin.
paistoaikoineen noin tunnin.
Tarvitset:
3,5 dl maissijauhoja
2 dl riisijauhoja
0,5 dl kaurajauhoja
(voit myös laittaa 0,5 dl enemmän riisijauhoja kaurajauhojen sijaan)
(voit myös laittaa 0,5 dl enemmän riisijauhoja kaurajauhojen sijaan)
3/4 dl sokeria
1 tl psylliumia
1,5 tl kardemummaa
4 munaa
2,5 dl vähälaktoosista rasvatonta maitoa
100g vähälaktoosista margariinia tai voita
0,5 dl rypsiöljyä (jos kärsit refluksista, käytä vain jompi kumpi rasvoista)
2 rkl siirappia
Sekoita kaikki kuivat aineet isossa kulhossa. Sulata voi kokonaan ja vatkaa
munat rikki. Sekoita munat, voisula, öljy ja maito sekä siirappi yhteen.
munat rikki. Sekoita munat, voisula, öljy ja maito sekä siirappi yhteen.
Kaada yhteen sekoitetut märät aineet hiljalleen kuiviin koko ajan voimakkaasti
vispilällä sekoittaen. Taikina jää varsin notkeaksi, joten älä huolestu.
vispilällä sekoittaen. Taikina jää varsin notkeaksi, joten älä huolestu.
Anna taikinan seistä kylmässä noin 10 minuuttia ennen paistamista
Voitele joko metallinen tai silikoninen muffinivuoka. Itse käytin
hyvin matalaa vuokaa, jossa sain tehtyä noin 2 sentin paksuisia kakkusia.
Täytä vuoat niin, että taikina täyttää noin 3/4 vuoista.
Paista 220 asteessa 12-15 minuuttia, tai kunnes kakkuset ovat
Näitä voisinkin kokeilla, maissijauho on minulle uusi tuttavuus mutta riisijauhoja olisi kaapissa. Tuntuu, että alan saada vatsaoireita gluteenittomista jauhoseoksista vaikka tähän asti olenkin käyttänyt niitä hyvällä menestyksellä. Viimeksi viikonloppuna tein suolaista piirakkaa Semperin hienosta jauhoseoksesta ja vatsahan siitä meni sekaisin (saattoi toki johtua täytteistäkin, mistä sitä ikinä tietää)... :(
VastaaPoistaItse olen aivan heikkona maissijauhoon. Pidän sen mausta todella paljon, ja voisin tehdä siitä mitä vain. Kaikille maissijauho ei kuulemma kuitenkaan sovi, mutta ibs:ssä sen pitäisi käydä.
PoistaMinua kiinnostaa, mitä piirakassa oli täytteinä? Tai jospa vatsasi reagoi piirakan rasvaan tms.? Jotenkin tuntuu oudolta, että gluteeniton jauhoseos sekoittaisi vatsan, mutta kaikkien mahathan ovat yksilöllisiä, eli on se ihan mahdollista tietenkin.