keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Tofu-fetahampurilaiset + asiaa fodmapeista Ylen Aamu tv:ssä






Jos ärtyneen suolen oireyhtymä ja sen ruokavaliohoito kiinnostavat,
virittäydy huomenna torstaina 12.2. TV1:n ääreen aamulla klo 7.44 (tai 7.49).
Minulla on ilo ja  kunnia olla huomenna Ylen Aamu tv:n haastateltavana
ärtyneen suolen oireyhtymästä ja fodmap-ruokavaliosta, ja
siinä samalla hieman bloggaamisestakin. Vaikka olen
esiintynyt lukuisia kertoja tv:ssä ja ollut tv-toimittajanakin vuosia,
en koskaan ole ollut suorassa lähetyksessä. Joten jännittää
kyllä aivan vietävästi! Toivottavasti saan jotain sanottua :)


Mutta hypätään sitä ennen vielä todellisen viikonloppuherkun
kimppuun. Joskus on nimittäin pakko saada burgeria.
Kun purilaishimo iskee, ei vatsavaivoista kärsivänkään
tarvitse jäädä ilman. Tämä purilainen on hellä vegeherkku
todelliseen nälkään. Rinnalla voi hyvällä omatunnolla syödä
erehdyttävästi ranskalaisia perunoita muistuttavat pannupaahdetut
vihreät pavut. Lupaan, että korvike toimii!


Tarvitset (2 hengelle):

2 kpl gluteenittomia sämpylöitä
150g marinoitua tofua (Jalotofu toimii hyvin)
oliiviöljyä
100g laktoositonta fetajuustoa (isona palana, esim. Mevgal)
pestokastiketta
korianteria
jääsalaattia
kevyttä majoneesia, jos haluat
300g vihreitä papuja


Itse käytin tällä kertaa valmiita gluteenittomia sämpylöitä,
mutta täällä (klik!) on myös hyvä ohje itse tehtyihin sämpylöihin.
Minä käytin Sunnuntain gluteenittomia kaura-porkkanasämpylöitä.
Niitä saa kauppojen pakastealtaista, ja ne ovat lähestulkoon ainoita
siedettävän hintaisia ja hyvänmakuisia gluteenittomia pakasteleipiä.
Mutta jos puhtia riittää, tee toki hampparisämpylät itse.

Leikkaa sämpylä puoliksi ja voitele molemmat puolet reilulla
määrällä pestokastiketta. Laita pohjasämpylän
päälle reilusti salaattia.

Leikkaa tofusta pihviä muistuttavat viipaleet ja paista ne
pannulla pienessä määrässä öljyä. Kun tofun pinta
on saanut kauniin ruskean värin, käännä ja paista toinen puoli.
Leikkaa fetasta muutamia pitkiä, vajaan puolen sentin paksuisia
viipaleita. Kun tofu alkaa olla paistunut, käytä fetapalat pannulla vielä
nopeasti. Juusto sulaa äkkiä, joten ole tarkka ja nopea.
Nosta tofupala salaatin päälle ja sen päälle fetapalat.
Laita fetan päälle hieman kevytmajoneesia, jos haluat.
Hakkaa korianteri silpuksi ja ripottele täytteiden päälle
runsaasti korianteria. Laita päällimmäiseksi vielä kansisämpylä.

Huuhtele pavut ja poista kannat. Nosta pavut laakeaan kasariin
tai paistinpannulle ja  kaada päälle pari desiä kiehuvaa vettä.
Peitä pannu kannella ja anna papujen höyrystyä täydellä teholla
muutama minuutti. Kun kosteus on haihtunut, kaada sekaan hieman
öljyä. Paistele papuja pannulla, kunnes ne ovat saaneet
kauniin ja rapsakan paistopinnan.

Herkuttele!

















2 kommenttia:

  1. Hei Vilja,
    Ilahduin, kun löysin nämä sivut. Olen itsekin löytänyt avun vatsavaivoihin fodmappaamalla. Ihmettelen kuitenkin hieman tofun käyttöä hampurilaisreseptissä. Tofuhan on soijaa ja palkokasvit sisältää välteltäviä hiilihydraatteja. Liha sen sijaan on ok.
    Helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Soijatuotteisiin ja papuihin tosiaan liittyy yleinen harhaluulo, että ne olisivat kaikki kiellettyjä. Kirjoitan tästä ainakin joka toisen reseptin kohdalla, joten ehkä löysitkin jo vastauksen muualta. Mutta kopioin tähän vielä, mitä kirjoitin mm. edellisessä postauksessa.

      "On myös raaka-aineita, joissa on "ei paljon eikä vähän fodmapeja", vaan sen verran, että niitä voi syödä kohtuudella ilman ongelmia. Täällä (klik!) hyvä englanninkielinen artikkeli juuri tästä aiheesta. Hämmennystä herättävät mm. kaalit, joista mm. valkokaali, punakaali ja kukkakaali kuuluvat ehdottomasti kiellettyjen listalle. Sen sijaan lehtikaalissa ja parsakaalissa fodmapeja on vähemmän, joten niitä voi muutoin oikean ruokavalion seassa syödä maltillisesti ihan huoletta. Sama pätee palkokasveihin: herne ja kaikki muut pavut ovat kiellettyjä - vihreät pavut sen sijaan sallittuja samalla periaatteella. Soijatuotteiden kohdalla jako on vielä paljon monimutkaisempi. Osa soijatuotteista, kuten tofu ja natto sekä miso valmistetaan niin, että soijan fodmapeja sisältävä osa poistuu.
      Minä turhaan välttelin näitä raaka-aineita, jotka juuri kasvispitoisessa ruokavaliossa
      ovat tärkeässä asemassa, kunnes luin enemmän oikeaa tietoa ja paremmista lähteistä."

      Linkin tuohon yllä mainittuu artikkeeliin löydät edellisestä postauksesta, jossa kerron omista kokemuksistani.
      Eli lyhyesti vielä: soijatuotteista tofu, miso ja natto ovat sallittuja. Myös jotkin soijakastikkeet ovat sallittuja valmistustavasta riippuen. Muut soijatuotteet sen sijaan sisältävät liikaa fodmapeja syötäväksi. Ja palkokasveista ainoastaan vihreässä pavussa on hyvin vähän fodmapeja, eli sitä voi syödä.
      Punaista lihaa en itse syö, kuten myös kirjoitin edellisessä postauksessa. Eli punaista lihaa sisältäviä ohjeita täällä ei ole. Broileria ja kalkkunaa sen sijaan ohjeista löytyy.
      Toivottavasti sait vastauksen askarruttavaan kysymykseesi. :) Taidankin selittää tämän joka kerta, kun ohjeessa on tofua tai vihreitä papuja, koska liian monessa paikassa nämä lasketaan ykskantaan kiellettyjen listalle ja se aiheuttaa ihmisissä hämmennystä. Parsakaalin kohdalla sama juttu.

      Toivottavasti löydät täältä silti jotain kiinnostavaa :)

      Poista