tiistai 7. heinäkuuta 2015

Täydellinen kasvis-fetapiirakka (gluteeniton)






Tätä reseptiä olen kehitellyt pikkuhiljaa. Huomasin sen potentiaalin heti
alussa, mutta täydellisen lopputuloksen saaminen vaati muutamia leivontakertoja.
Ja nyt uskallan sanoa, että resepti on täydellinen!

Tässä gluteenittomassa piirakkapohjassa on aivan mahtava rapea ja maukas pohja,
jonka tärkeimmät maunluojat ovat tattari ja pellavansiemenet.
Täytteiksi voi jokainen laittaa mitä vain kasviksista
ja juustoista vaikkapa loheen tai lihoihin - kuka mistäkin tykkää.
Itse teen tätä kasvis-fetapiirakkana, ja se toimii minusta äärimmäisen hyvin.
Kuorrutus on maukas ja kermainen. 

Ohjeella valmistat uunipellillisen piirakkaa.

Pohjaan tarvitset:

200 g vähälaktoosista tai laktoositonta margariinia
250 g vähälaktoosista rahkaa
2 dl tattarijauhoja
2 dl tummaa gluteenitonta jauhosekoitusta tai vaikkapa kaurajauhoja
2/3 dl pellavansiemeniä
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
2 tl psylliumia


Täytteeksi tarvitset:

1 pussi pakastepinaattia
Erilaisia kasviksia, kuten vaikkapa...
3-4 porkkanaa
noin 10 nuppua parsakaalia (jos vatsasi kestää - lue parsakaalista lisää TÄÄLTÄ)
mung-pavun ituja
1 kesäkurpitsa
vihreitä papuja (jos vatsasi kestää - lue vihreistä pavuista lisää TÄÄLTÄ)
oliiveja (jos olet refluksikko, jätä oliivit pois)
vähälaktoosista fetajuustoa

suolaa


Kuorrutukseen tarvitset:
2,5 dl vähälaktoosista kuohukermaa
250 g vähälaktoosista rahkaa
2 tl suolaa
2 rkl kuivattuja yrttejä, kuten basilikaa, timjamia ja persiljaa
4 kananmunaa
1 dl vähälaktoosista emmentaljuustoraastetta (jos olet refluksikko, jätä tämä juusto pois)


Pehmennä margariinia hetki ihan miedolla lämmöllä mikroaaltouunissa, tai jätä
sen huoneenlämpöön kunnes se on pehmeää. Sekoita rahka ja pehmeä margariini
kulhossa joko käsin tai sähkövatkaimen taikinakoukulla.
Sekoita sen jälkeen mukaan keskenän sekoitetut kuivat ainekset.
Muotoile taikinasta lopuksi käsillä yhtenäinen massa.
Kaulitse massa leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Käytä kaulitsemisessa apuna jauhoja.
Koeta saada taikinasta ohut, noin 0,5 sentin paksuinen tasainen pohja.

Levitä sulatettu pinaatti tasaisesti pohjan päälle, myös reunoille.
Paista tai höyrytä suolalla maustettuja vihanneksia, kunnes ne ovat melkein kypsiä.
Vihannekset saavat siis jäädä hieman "al denteksi", eli kovankypsiksi. 
Ne kypsyvät uunissa loppuun. Levitä sitten kasvikset pohjan ja pinaatin päälle.
Murustele fetajuusto kasvisten päälle.

Valmista sitten kuorrutus sekoittamalla kaikki sen ainekset hyvin keskenään.
Kaada kuorrutus täytteiden päälle. Paista 180 asteessa noin 35-40 minuuttia.

Tarjoa juhlissa tai nauti välipalana, kevyenä lounaana salaatin kera tai vaikkapa
iltapalana. Tämä piirakka sopii todella moneen.

Itse tarjosin tätä kesäjuhlissa ja piirakka sai valtavat kehut. Kiitos niistä!


 ** Seuraa Vatsan vapaapäivää Facebookissa TÄÄLLÄ **
 ** Kurkkaa Muotoseikka-sisustusblogiini TÄÄLLÄ **


6 kommenttia:

  1. Aivan mahtava blogi, kiitos siitä! Olen nyt selaillut näitä reseptejä ja ehdottomasti täytyy kokeilla sellaisia, jotka ovat myös maidottomia.

    Olen melkoisen epätietoinen vielä joistakin tähän FODMAP-juttuun liittyvistä asioista, joten osaisitko vastata kysymykseeni: voiko gluteenittomia jauhoseoksia käyttää (esimerkiksi tässä reseptissähän on käytetty tummaa gluteenitonta jauhoseosta), koska ainakin tuossa minun ostamassani pussissa ensimmäisenä ainesosana on vehnätärkkelys? Kun ilmeisestihän itse gluteenia ei vältetä, ainoastaan vehnää, ohraa ja ruista muun kuin sen gluteenin takia, joten miten tuo vehnätärkkelys?
    Kiitos jo etukäteen, seuraavaa reseptiä odotellessa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Ihana kuulla :)
      Voit ihan rauhassa syödä gluteenittomia jauhoseoksia. Ylipäätään aivan pienet määrä fodmapeja eivät todennäköisesti aiheuta sinulle oireita. Kyse ei ole samanlaisesta yliherkkyydestä kuin keliakiassa. Eli vaikka joskus vahingossa söisit vehnäkeksin, sekään määrä ei ehkä aiheuta vielä sinulle mitään. Suuri kuva on se, joka ratkaisee.
      Tsemppiä :)

      Poista
  2. Ihanan makuinen piirakka ja helppo tehdä. Tosin unohdin kananmunat pöydälle kuten myös fetan..kumpikaan ei haitannut. Täyte pysyi kasassa ilman kananmuniakin ja fetan pystyi lisäämään valmiin piirakan päälle.

    Kiitos mainiosta ohjeesta ja ihanasta blogista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että piirakka onnistui! Ja hyvä, jos ohje joustaa eikä epäonnistu vaikka jotain onnistuukin. Nythän sinulla on hyvä syy tehdä piirakkaa vielä joskus uudelleenkin :)
      Kiitos itsellesi käynnistä!

      Poista
  3. Tämä tuli testattua eilen ja tuli aivan superhyvää! Kiitos reseptistä :) Meni pakkaseen odottamaan muutaman viikon päästä tulevia bileitä. Toivottavasti kestää myös pakastamisen hyvin.
    Tätä teen ehdottomasti uudelleen!

    VastaaPoista
  4. Upeita ohjeita sinulla! Nyt lähtee kasvispiirakka kokeiluun <3 Kiitollinen vatsavainen seuraajasi

    VastaaPoista