tiistai 20. tammikuuta 2015

Ei nätit mutta hyvät gluteenittomat sämpylät








Elän käytännössä ilman leipää, sillä koen, että gluteenittoman
leivän hinta kaupassa on käsittämätön, ja riisikakut korvaavat
leivät erinomaisesti pienillä välipaloilla. Mutta aina
välillä iskee silti hirvittävä leivänhimo. Etenkin keiton
kanssa leipä maistuu äärimmäisen hyvältä.
En ole mikään gluteenittoman leivonnan yliasiantuntija
ja gluteeniton leivonta usein yllättää (eikä aina positiivisesti),
mutta yrittänyttä ei ole toistaiseksi koskaan laitettu.
Leivoin siis ennen iltavuoroa helpot gluteenittomat
sämpylät. Tällä ohjeella sämpylöistä tulee hyvin
maukkaita ja niihin saa rapean kuoren.

Tein sämpylät kuivahiivaan, sillä arastelen
tuorehiivan käyttöä vatsaongelmien kanssa.
Kannattaa huomata, että gluteeniton hiivataikina ei kohoa yhtä 
paljon kuin vehnätaikina, joten jos haluat muhkeita 
sämpylöitä, pyörittele taikina pyöreiksi palloiksi.
Minä halusin littanampia versioita, joten muotoilin
taikinasta kiekkoja. Huomattavaa on myös se, että
gluteenittomat hiivataikinat kestävät  vain yhden 
kohotuksen, joten kohota ne leivonnaisina, ei taikinana.


Tarvitset:
1 pussi kuivahiivaa
1 rkl psylliumia
1 dl kaurahiutaleita
1 dl tattarijauhoja
2,5 dl kaurajauhoja
2 dl maissijauhoja
1 rkl kuivattuja yrttejä, kuten basilikaa tai timjamia
3 rkl auringonkukansiemeniä
1/4 tl suolaa
1/2 rkl sokeria
4 dl vettä
1/2 dl oliiviöljyä tai rypsiöljyä


Sekoita kaikki kuivat aineet ja 1,5 rkl auringonkukan-
siemeniä keskenään. Lisää selvästi kädenlämpöä lämpöisempi 
vesi sekä öljy pienissä erissä samalla sähkövatkaimen 
taikinakouluilla sekoittaen. Sopiva lämpötila vedelleon 40-45 astetta. 
Yli 50 asteessa kuivahiiva tuhoutuu.

Anna taikinan turvota 5-10 minuuttia. Öljyä sitten kätesi ja pyörittele taikinasta
sämpylät. Ripottele sämpylöiden päälle loput auringonkukansiemenet.
Kohota gluteenittomat sämpylät leivinpaperoidulla 
pellillä noin 20 minuuttia. Paista sämpylöitä 225 asteessa 
reilu 15 minuuttia tai kun ne ovat saaneet kellanruskean pinnan.

Sämpylät ovat parhaimmillaan tuoreina, mutta ne voi myös
pakastaa tai säilöä muovipussiin, jossa ne säilyvät noin 3 päivää.




17 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä, ja mun mielestä noi on kyllä oikein nättejä! :) Pitäisi kyllä leipoa enemmän itse. Kun juuri aamupalalla ja välipalla olis kiva olla joskus leipää syötävänä, tai esim. juuri keiton kyljessä. Harva kaupan leipä maistuu mulle. Onhan noita joitakin hyviä, mutta vähemmän. Eniten tykkään gluteenittomasta Jaksamisleivästä, mutta se on tosin vain näkkäriä, kylläkin hyvää sellaista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä itse leipominen vaan kannattaa. Jos tekee gluteenittoman vuokaleivän, sen voi pakastaa viipaleina, jolloin on helppo ottaa viipale tai pari kerrallaan ja sulattaa vaikka leivänpaahtimessa. Jaksamisleipää on moni kehunut ja sitä Ruohonjuuressa hiplailinkin. Pitänee kokeilla!

      Poista
    2. Kyllä itse leipominen vaan kannattaa. Jos tekee gluteenittoman vuokaleivän, sen voi pakastaa viipaleina, jolloin on helppo ottaa viipale tai pari kerrallaan ja sulattaa vaikka leivänpaahtimessa. Jaksamisleipää on moni kehunut ja sitä Ruohonjuuressa hiplailinkin. Pitänee kokeilla!

      Poista
  2. Nams! Pitääkin leipasta joku päivä!
    Mulla kuluu ihan sika määrät gluteenitonta sikahintaista leipää, pitäis keksiä jotain tilalle tai ehtiä edes leipomaan useammin :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen kanssa tajunnut, miten helppoa leipominen on. Ehdottomasti kivempaa ja halvempaa kuin keskiskertaisen gluteenittoman leivän ostaminen kaupasta :)

      Poista
  3. Hyvän kuuloinen ohje, en olekaan leiponut sämpylöitä pitkään aikaan! :)

    Käykö sinulle muuten tattari? Olen vasta löytänyt ihanat tattarinäkkärit (Le pain des fleurs luomunäkkärit), jotka ovat tosi hyviä itse paistettujen leipien lisäksi, aina ei nimittäin jaksa leipoa. Olin itse ennakkoluuloinen tattaria kohtaan, mutta nämä yllättivät iloisesti :) Paketti maksaa tosin yli kolme euroa mutta suosittelen kokeilemaan! Toinen herkkuleipäni on Semperin rosmariini-näkkärit, mutta en tosin tiedä miten ne sopivat fodmappiin. Itse kun syön "vain" gluteenitonta ja laktoositonta ruokaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tattari käy kyllä, mutta en jostain syystä ihan kauheasti pidä sen mausta. Mutta pitää kyllä ehdottomasti kokeilla tuo tattarinäkkäri. Ja rosmariini kyllä käy myös, joten uskon, että nuo Semperinkin näkkärit käyvät minulle hyvää. Kiitos hyvistä vinkeistä!

      Poista
  4. Voi kiitos! Tämä keliaakikko laittaa viimeistään ensiviikonloppuna nämä sämppärit kokeiluun. <3
    Niitä kaupan glut. hirvityksiä vältelleenä omatekemät sämpylät ovat varmasti taivaallisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä itse tehty maistuu aina ihan erilaiselle. Toivottavasti saat sekä nättejä että hyviä aikaan :)

      Poista
  5. Olinkin toisaalla jo kysymäisilläni, millaisia jauhoja käytät ja kuinka selviät leipäasioiden kanssa. Sitä jäin vielä pohtimaan, että käytätkö ihan tavallisia kaurahiutaleita?

    Olen itse hulluna leipään, ja jatkuvasta leivän mussuttamisesta luopuminen tuntuu kauhean vaikealta. Olisi mielenkiintoista kuulla, millainen on tavallinen ruokapäiväsi, eli mitä syöt aamusta iltaan, ja kuinka pidät nälkäkiukut loitolla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä käytän ihan tavallisia kaurahiutaleita, koska en ole keliaakikko. Ne sopivat minulle kyllä, ja pitäisi sopia kaikille ibs-oireisille.
      Jauhoista käytössä ovat gluteenittomat sekoitukset (fin mix ja karkea jauhosekoitus), kaurajauho, riisijauho, maissijauho, mantelijauho, soijajauho (pienissä määrissä), tattarijauho ja spelttijauho (pienissä määrissä). Näitä sekoittelemalla saa aikaan vaikka mitä :) Ja kannattaa muistaa aina psyllium.

      Minä olen nyt ollut viimeiset 9kk raskaana, joten ruokailuni on ollut hieman erilaista kuin yleensä. Mutta kiitos vinkistä, pitää ehdottomasti kirjoittaa postaus tavallisesta ruokapäivästäni.

      Poista
  6. Ihanan näköisethän ne ovat :) Huomasin myös gluteenileivät melko kalliita, 10siivusta maksoin tänään 4euroa. Sekä nyt tiukalla fodmap-dietillä ,alkumetreillä, jossa yks kun toinen ainesosa kieltolistalla.On omenaa ja vaikka, mitä. Eilen just mietin leivän/rieskojen leipomista. Tehtiin eilen kaura-pinaattivohveleita. Kaurahiutaleet tehtiin "jauhoksi"blenderin avulla. Toimi hyvin ja siksi ajattelin, että porkkanaraasteen kanssa voisi toimia ehkä rieskoina? Oletko Vilja tehnyt murskatusta kaurahiutaleista jotain?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gluteenittomat leivät ovat aivan kamalan hintaisia! Ja aika kehnoja kaupassa, jos Vuohelan herkkua ei lasketa mukaan :) Kannattaa ehdottomasti tehdä leivät itse ja pakastaa. Kaurajauhojakin myydään kaikissa vähän isommissa kaupoissa, mutta varmasti blederillä jauhamalla saa tosi maukkaat kaurajauhot. Itse käytän lähinnä kaurajauhoja, joihin lisään sitten rapeutukseksi kaurahiutaleita.
      Minä olen rieskoja joskus kokeillutkin juuri porkkanan kanssa, mutta resepti ei koskaan päätynyt blogiin.
      Teeleipiä ajattelin tehdä seuraavaksi, ja siitä pitää kyllä blogatakin :)

      Poista
  7. Erittäin hyviä sämpylöitä, kiitos loistavasta reseptistä! Sitä on myös helppo varioida sen mukaan mitä on kaapissa tai jos haluaa vaihtelua. Kohta on menossa porkkanasämpylät uuniin ;)

    VastaaPoista
  8. Onnistuuko normi vatkainterillä? Taikinakoukkuja ei ole. Resepti muuten vaikuttaa siltä, että voisin vaikka samantien tehdä kaapissa olevista aineksista. Ei tarvitsisi siis kuluttaa ensin isoja summia vieraampien raaka-aineiden hankintaan. Siitä iso peukku ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos saat vatkaimen pyörimään hitaasti, varmaankin onnistuu. Tsemppiä leivontaan!

      Poista