sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

White pizza chiansiemenpohjalla (gluteeniton)










Ai pizzaa vatsaongelmaiselle?
No kuulostaahan se erikoiselta, sillä pizzahan lähtökohtaisesti
sisältää kaikkea sellaista, mitä herkkävatsainen, ibs-oireinen tai refluksikko ei siedä.
Vehnä, hiiva, sokeripitoiset tomaattikastikkeet, rasvaiset täytteet, sipuli jne.
Pelkkä ajatuskin alkaa närästää ja sattua vatsaan.
Sitten törmäsin käsitteeseen "white pizza", eli pizza, jossa ei ole tomaattia.
Päässäni alkoi raksuttaa, että jos teen white pizzan ilman gluteeniviljoja,
hiivaa sekä fodmapeja, se on siinä.

Ja siinähän se nyt on. Tämä pizzapohja on nerokas, ja usko tai älä - sitä voisi kutsua
jopa terveelliseksi, sillä sen pääraaka-aine on superfoodiksikin luokiteltu
chiansiemen. Chiansiemenhän muodostaa veden kanssa kosketuksiin joutuessaan
napakan hyytelön, ja siksi siitä tehdään paljon vanukkaita. Se toimii kuitenkin
myös sitovana aineena monenlaisissa taikinoissa, joskin chiansiemenleivonta
ei ole vielä kovin yleistä - etenkään Suomessa.


Chiansiemenistä tulee todella maukas ja rapea pizzapohja, jossa on
paljon enemmän makua kuin pelkästään tattarijauhoista tehdyssä
gluteenittomassa pizzapohjassa. Kun vielä pääsin valitsemaan siemeniä
Ruohonjuuren (klik!) uskomattoman laajasta valikoimasta, olin intoa täynnä.
Käyttöön päätyivät Cocovin Luomu Chiansiemenet. Ruohonjuuresta
löytyy näiden lisäksi monia muitakin todella laadukkaita chiansiemeniä, joten
tutustukaa ihmeessä valikoimaan esimerkiksi Ruohonjuuren verkkokaupassa (klik!).

Olin ajatellut, että tästä ohjeesta tulee pizza, josta riittää kolmelle,
mutta pizzapa olikin niin älyttömän hyvää, että siitä riitti hädin tuskin
kahdelle :) Eli jos syöjiä on enemmän, tee heti useampi pizza.

Täytteitä jokainen voi tietysti laittaa omien mieltymystensä mukaan.
Nämä täytteet ovat fodmap-ruokavalion mukaisia, joten ne sopivat ainakin ibs-oireisille.
Kuten olen ennenkin sanonut, tavallisessa pestossahan on
hieman valkosipulia. Määrä on kuitenkin niin pieni, etten ole itse pahimpinakaan
aikoina saanut siitä oireita. Jos tämä jännittää, valitse pesto, jossa ei ole valkosipulia (klik!).
Refluksikoille sananen täytteistä alla.
Tässä pizzassa ei myöskään ole lihaa, joten se käy myös vegejen lautasille.


Tarvitset:
0,6 dl chiansiemeniä
2 dl vettä
4 rkl tattarijauhoja
1 tl sormisuolaa tai muuta suurikiteistä suolaa
1 tl kuivattua oreganoa (myös timjami sopii)
1 rkl auringonkukansiemeniä
2 rkl kurpitsansiemeniä


Täytteet:
2 rkl pestoa
1 pussi pakastepinaattia
n. 6-7 sentin pätkä kesäkurpitsaa
hyppysellinen suurikiteistä suolaa
1 tl kuivattuja yrttejä, kuten oreganoa ja timjamia
kourallinen tuoretta babypinaattia
100g vähälaktoosista vuohenjuustoa
100g vähälaktoosista mozzarellaraastetta


Yhdistä kulhossa chiansiemenet, tattarijauhot, oregano, suola sekä vesi ja vatkaa
tasaiseksi seokseksi. Anna seoksen turvota 15-20 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes
seos on turvonnut paksuksi, kiinteäksi massaksi. Lisää sitten morttelissa murskatut
auringonkukan- ja kurpitsansiemenet ja sekoita. Massan tulisi olla sen verran kiinteää,
että se pysyy kutakuinkin kasassa. Jos ei ole, turvota lisää tai lisää hieman tattarijauhoja.
Kaada massa sitten kaavinta käyttäen leivinpaperin päälle ja levitä se
noin sentin paksuiseksi, pyöreäksi taikinalevyksi.



Paista pelkkää pohjaa 175 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes se on kiinteä
ja alkaa olla reunoista rapea. Ota pohja uunista ja lisää täytteet.
Sulata pinaatti ja valuta siitä kaikki ylimääräinen vesi pois tiheän siivilän läpi.
Levitä pesto tomaattipyreen tapaan pizzan pohjan päälle ohuehkoksi kerrokseksi.
Levitä sen päälle pinaatti tasaiseksi massaksi. Pilko kesäkurpitsasta ohuita, noin
puolen sentin paksuisia kiekkoja ja asettele ne pinaatin päälle.
Ripottele kesäkurpitsan päälle suola ja kuivatut yrtit.
Pilko vuohenjuustosta ohuita siivuja ja asettele ne kesäkurpitsojen päälle.
Ripottele väliin vielä kerros tuoretta babypinaattia ja päällimmäiseksi
kerros mozzarellaraastetta. Muista ripotellasitä reunoille asti.
Paista pizzaa vielä 15 minuuttia 175 asteessa.
Tarjoile pizza lämpimänä ja ripottele sen päälle vielä tuoretta
babypinaattia tai vaikkapa rucolaa.

Ah ja nam. Kiitos ruohonjuurelle upeista raaka-aineista!

- Yhteistyössä Ruohonjuuren kanssa -


Sananen refluksikoille täytteistä. Valitsin täytteisiin kahta melko rasvaista
juustoa. Niiden yhteen laskettu rasvamäärä voi olla liikaa refluksikolle,
joten suosittelen käyttämään vain yhtä juustoa. Tiedätte todennäköisesti
itse paremmin, miten hyvin siedätte juustoja. Refluksikoillehan suositellaan
usein oikeastaan vain fetaa tai vuohenjuustoa, joten voi olla järkevää käyttää
vuohenjuustomurua ja jättää mozzarella pois. Muut täytteet käyvät refluksikollekin.








 ** Seuraa blogia Facebookissa TÄÄLLÄ **



21 kommenttia:

  1. Aivan mahtavaa että olet perustanut tämän blogin ! Iso kiitos. Itse kärsin ibs-oireista ja koen että ruokavalion noudattaminen on hankalaa. On niin paljon muistettavaa. Etenkin hedelmien suhteen tahtoo välillä unohtua mitä sai syödä. Toisaalta eri lähteissä on myös hieman eroa kiellettyjen ruoka-aineiden osalta. Olen myös laiska ruuan laittaja joten täältä on löytynyt hyviä vinkkejä =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että olet löytänyt tänne ja että blogi tarjoaa virikkeitä. Kiva kuulla! Listat tosiaan muuttuvat sitä mukaa, kun raaka-aineita tutkitaan tarkemmin. Epätarkkuudet listoissa johtuvat usein myös siitä, että useissa raaka-aineissa on jonkin verran fodmapeja, mutta niin vähän, että niitä voi syödä kohtuudella. Sekin tekee tästä hieman hankalaa. Toivottavasti löydät vinkkejä jatkossakin!

      Poista
  2. Kiitos herkullisen kuuloisesta ohjeesta, pääsiäisenä pääsee kokeiluun :)
    Sitä jäin vain miettimään että onko chiansiemenillä joku suositusmäärä päivää kohden, kun esim. psylliumilla? Voiko pohja olla liian kuituisa, jonka vuoksi vatsa voi mennä sekaisin.?
    Ainakin psylliumin liikakäytöstä itsellä joskus tuppaa vatsa oikkuilemaan. :(
    Mukavaa pääsiäisviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monash taisi suositella parin ruokalusikallisen kerta-annosta chiaa, jos toteaa sen sopivan itselleen.

      Viljalta haluaisin kysyä noista tomaattisäilykkeistä - oletko itse saanut niistä oireita?
      Suomalaisissa säilykkeissä harvemmin on mitään outoja makeutusaineita, mutta onko niissä jotain muuta arveluttavaa?

      Poista
    2. Kiitos, kun ehdit vastata minua ennen! Se tosiaan tarkoittaisi 2-3 reilua palaa tätä pizzaa kerralla, mikä on jo aika iso satsi. Ja muistakaahan turvottaa chiansiemenet kunnolla ennen syömistä. Niitä ei saa syödä kuivina.

      Nyt panit Sokerivesi pahan, sillä minähän en voi refluksitaudin takia syödä tomaattia lainkaan. Sanovat kuitenkin, että joissain tomaattisäilykkeissä ja ainakin ketchupeissa on paljon sokeria, eli myös paljon fodmapeja. Täällä on Monashin yliopiston eräs tutkimus, joskin tietysti australialaisilla ja amerikkalaisilla tuotteilla. Tässä on todettu, että testatut tomaattikastikkeet olivat ok, mutta ketchuppi ei.
      http://fodmapmonash.blogspot.fi/2014/10/newly-tested-food-for-fodmap-content_26.html
      Kannattaa siis kytätä purkin kyljestä sokerimääriä. Jos tuote on pelkkää tomaattia, ei pitäisi olla ongelmaa.

      Poista
    3. Täällä myös lisätietoa aiheesta:
      http://www.lowfodmapibsdiet.com/tomato-paste-friend-or-foe-when-following-the-low-fodmap-ibs-diet/

      Poista
    4. Ja tässä vielä Monashin sivuilta chiansiemenistä:
      A 2 tablespoon serve of chia seeds is low in FODMAPs and should be tolerated by most people with IBS. This said, our anecdotal experience tells us that some people with IBS do not tolerate chia seeds well. The best idea is to include a small quantity of chia seeds in your diet and, over a couple of days, monitor symptoms.

      Poista
  3. Prisman Chianpussissa lukee että saa käyttää 5 % ainesmäärästä. Eli ohjeessa on 4 rkl Chiata ja 7 rkl muita aineita, joten tästä voi helposti laskea ohjeen suhteen,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, siis muita aineita ovat myös kaikki pizzan muut aineet, eivät pelkästään siemenet ja jauhot.

      Poista
  4. Kiitos reseptistä - helppo tehdä, hyvä maku ja mielikin virkistyi, kun sai uutta pureskeltavaa :D Mielikuvitus kun tahtoo loppua kesken, kun on niin monenlaista ruokayliherkkyyttä ja siten kierrätettäviä ja vältettäviä ruoka-aineita melkoisesti.
    Mukavaa pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, jos oli onnistunut kokeilu! Hieno juttu. Hyvää pääsiäistä!

      Poista
  5. Osaisitko kertoa, miksi fodmap-ruokavaliossa tomaatti on OK, mutta esimerkiksi paseerattu tomaatti tai tomaattimurska ei? Tomaattiahan nekin ovat, vain eri muodossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Tölkkitomaateissa ja ketsupissa on usein käytetty erilaisia makeutukseen tarkoitettuja aineita, joissa on fodmapeja, ja käsitykseni mukaan ero johtuu siitä.
      Monashin yliopisto kuitenkin testasi taannoin erilaisia tomaattituotteita ja sai tällaisia tuloksia:
      http://fodmapmonash.blogspot.fi/2014/10/newly-tested-food-for-fodmap-content_26.html

      Eli tuotteet ovat hyvinkin yksilöllisiä. Jos purkissa ei ole mitään muuta kuin tomaattia, se lienee turvallinen. Jos siihen on lisätty makeutusta, nousee fodmapien määrä heti.

      Poista
  6. Tämä täytyy laittaa kokeiluun! Löysin vasta blogiisi ja tämähän oli ihan huippulöytö! Perheessäni ja lähipiirissäni on nimittäin harvinaisen paljon keliaakikoita ja herkkävatsaisia, mm. refluksivaivoista kärsiviä, joten jään aivan varmasti etsimään reseptejä täältä.

    VastaaPoista
  7. Tämä oli ihan älyttömän hyvää! Kiitos reseptistä! 😊

    VastaaPoista
  8. Voihan vääkylä, laitoin liikaa suolaa! Pohjan koostumus on mukava, ja tosiaan tuo puolikas pitsa on jo aikamoinen satsi ruokaa. Täytteeksi laitan seuraavalla kerralla jotain himpun makeampaakin ja otan rauhallisemmin suolan kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ensi kerralla vähän vähemmän suolausta :) Kyllä se balanssi sieltä vielä löytyy.

      Poista
  9. Hei,

    kiitos kivoista resepteistä. Kun se lauantain piiras meni niin hyvin kaupaksi, niin leivoin sunnuntaina toisen. Täällä Saksassa oli juuri yli 30 astetta, mikä ei estänyt minua paistamasta maukkaita piiraita ohjeittesi mukaan. No, ei se lämpö keittiössä nyt ihan yhtä korkea ollut kuin uunissa. Helppoja ja hyviä ohjeita!
    Terveiset Hessenistä Tiinalta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että resepteistä on hyötyä! Iloa syksyysi!

      Poista