maanantai 9. maaliskuuta 2015

Perunaletut (glut.) ja tonnikalamousse








Tässä on yksi viime aikojen ehdottomista lemppariohjeistani.
Todellinen helppo viikonloppuherkku!

Tämä ohje on mitoitettu 3-4 ruokailijalle, mutta kun tein näitä jumalaisia
lettuja kotona sunnuntaina, söimme koko satsin kahteen pekkaan viimeistä
murua myöten. Eli kun teet tätä herkkua, varaudu kovaan menekkiin.

Perunaletut ovat terveellisempiä kuin pelkästään jauhoista tehdyt
letut, ja niiden perunainen maku on mukavaa vaihtelua tavallisille
letuille. Mousse sopii IBS-oireisille ja refluksikoillekin, sillä se on
vähärasvainen eikä siinä ole sipulia tai etikkaista suolakurkkua.
Tavallinen kurkkukin kuoritaan refluksioireiden välttämiseksi.
Refluksioireista kärsivien kannattaa käyttää lettujen paistamisessa
vähemmän öljyä ja ottaa lettuihin vähemmän tummaa paistopintaa,
jottei oireita tulisi. Fodmapeja tässä ohjeessa ei juurikaan ole,
eli IBS-oireisille resepti on hyvin turvallinen.

Minä paistoin letut taannoin kirpputorilta löytämälläni oivallisella
pikkulettupannulla, mutta yhtä hyvin voit paistaa letut tavallisella
paistinpannulla.


Lettuihin tarvitset:

n. 8 perunaa
1,5 dl vähälaktoosista kevytkermaviiliä
tai maustamatonta rasvatonta jogurttia
3 munaa
0,5 dl gluteenitonta jauhoseosta tai mitä
tahansa gluteenittomia jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl psylliumia
1 tl tavallista suolaa


Mousseen tarvitset:

2 purkkia tonnikalaa vedessä
2 reilua hyppysellistä sormisuolaa tai muuta karkeaa suolaa
1 dl vähälaktoosista kevytkermaviiliä
5 cm pätkä kurkkua kuorittuna
1 ruukullinen tilliä


Kuori ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois, soseuta perunat ja lisää suola.
Anna perunasoseen jäähtyä. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne soseeseen.
Lisää lopuksi kermaviili/jogurtti ja kananmunat. Sekoita tasaiseksi lettutaikinaksi.
Taikinasta tulee normaalia lettutaikinaa paksumpaa, älä pelästy sitä.

Tee sitten mousse. Kaada tonnikalasta vesi pois ja hienonna tonnikala kulhossa haarukalla.
Lisää joukkoon suola, hienonnettu tilli, ja kuorittu, pieniksi kuutioiksi leikattu kurkku.
Lisää lopuksi kermaviili, sekoita ja laita mousse jääkaappiin maustumaan.

Paista öljyssä tai voissa lettutaikinasta melko paksuja lettuja.
Letut ovat kypsiä, kun ne eivät päältä painettaessa enää tunnu kovin
pehmeiltä sisältä.
Nauti mousse lämpimien lettujen kanssa.



3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Voi miten herkullisen näköisiä :) Mieheni ei pidä tonnikalasta, joten olisiko sinulla ehdottaa jotain sen tilalle mousseen? Toimisikohan letut mitenkään makealla lisukkeella, vai pitäisikö ohjetta muuttaa jotenkin?
    Kiitos paljon sinulle mahtavasta blogista. Olen saanut apuja omiin vaivoihini kokeilemalla blogissa olevia herkullisia reseptejä :)

    VastaaPoista
  3. Resepti toimi ja perunaletut olivat todella maukkaita! :) Kiitos reseptistäsi jonka jaan muokatussa muodossa omassa blogissani eli annan hyvän kiertää! ;) ♥ Resepti löytyy täältä. http://vesiperhonen.blogspot.fi/2015/03/perunaletut-ja-tonnikalamousse.html

    VastaaPoista