sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Talvinen kanelikakku inkiväärikiilteellä (gluteeniton)








Tämä mausteinen kakku sopii oivallisesti vaikkapa uudenvuoden juhliin
tai muihin talvisiin kahvitteluihin.

Se on muunnelma perheeni yhdestä jouluperinteestä, puolukkakakusta.
Nyt refluksin myötä kun en saa syödä puolukkaa, oli kehiteltävä
uudenlainen perinne. Ja tästä tuli todella maukasta.

Tämä kakku ei sisällä juurikaan fodmapeja, eli se sopii
vatsavaivaisille oivallisesti. Ainoa fodmapeja sisältävä
raaka-aine ovat viikunat. Mikäli vatsasi ei kestä lainkaan
viikunaa, voit korvata sen esimerkiksi banaanilla tai jättää
kokonaan pois. Lisää silloin täytteeseen reilusti enemmän kanelia.
Valitsin kakkuun myös raaka-aineita,
jotka ovat emäksisiä ja rauhoittavat refluksikon närästystä.
Näitä ovat juuri kaneli ja inkivääri. Ne tuovat kakkuun
myös ihanan talvisen maun.

Kakun pohjassa ei ole munia, vehnäjauhoja, voita eikä sokeria,
ja täytteestäkin sokeri on koetettu rajata aivan minimiin,
jotta se olisi mahdollisimman vatsaystävällinen.
Ohje voi vaikuttaa monimutkaiselta, mutta kakku on
todellisuudessa hyvin helppo valmistaa.

Pohja

Tarvitset:
2 banaania
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl tummaa siirappia
2 tl piparkakkumaustetta

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Tätä varten sinun on leikattava
paperista pohjan mallinen ja kokoinen pyöreä pala sekä pitkä suorakaiteen
mallinen soiro, jolla vuoraat irtopohjavuoan reunat. Laita tässä vaiheessa
paikoilleen vasta pohjaa suojaava pyöreä leivinpaperipala.

Muussaa banaanit kulhossa haarukalla. Lisää joukkoon kaurahiutaleet
sekä siirappi ja sekoita voimakkaasti. Mausta piparimausteella.
Tasoita massa kaavinta käyttäen irtopohjavuoan pohjalle ja laita uuniin
175 asteeseen vartiksi ja nosta jäähtymään, kunnes pohja on viileä.
Jäähdyttämispuuhissa talvi auttaa mukavasti, jos tekeleet voi nostaa
jäähtymään vaikka parvekkeelle tai terassille.

Täyte

Tarvitset:
10 kuivattua viikunaa
1,5 dl vettä
3 kananmunan valkuaista
0,5 dl sokeria
4 dl vähälaktoosista kuohukermaa
1 dl steviaa
200g vähälaktoosista rasvatonta maitorahkaa
0,5 dl siirappia
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä


Poista viikunoista kovat kannat veitsellä.
Pilko viikunat pieniksi palasiksi ja laita ne kattilaan. Lisää sekaan 1,5 dl vettä.
Keitä viikunoita, kunnes ne ovat pehmenneet ja seoksesta on tullut kiisselimäinen.
Jäähdytä seos viileässä tai kylmässä.

Vatkaa valkuaiset ja 0.5 dl sokeria kovaksi vaahdoksi.
Vaahdota kerma ja mausta se 0,5 dl:lla steviaa.

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä ja sulata pehmentyneet
liivatelehdet tilkkaan lähes kiehuvaa vettä. Sekoita siirappi ja kaneli sekä
liivatevesi jäähtyneeseen viikunaseokseen.
Yhdistä valkuaisvaahto ja kermavaahto sekä rahka, viikuna-liivateseos
 ja vaniljasokeri sekä loput 0,5 dl steviasta.

Vuoraa irtopohjavuoasta nyt myös reunat pitkällä ja noin 5 cm levyisellä
leivinpaperisoirolla. Voit kiinnittää soiron päät yhteen esimerkiksi klemmarilla,
että saat reunuksen pysymään vuoan sisäpuolella pyöreänä, vuoan reunoja
suojavana paperireunuksena.

Kaada massa uunista tulleen, jäähtyneen pohjan päälle.
Laita jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi.

Kiille

Tarvitset:
1,5 dl inkiväärihilloa (tätä saa suurista markeista tai
valmistamalla itse täällä ohjeella (klik!) )
1 dl vettä
4-5 liivatelehteä
0,5 dl steviaa

Kun täytteen massa on jähmettynyt, valmista kiille. 
Liota liivatelehdet kylmässä vedessä ja kun ne ovat pehmentyneet,
sulata ne desilitraan lähes kiehuvaa vettä. Kun liivatelehdet ovat täysin
sulaneet veteen, lisää kattilaan hillo. Jos inkiväärihillo on kovaa, sulattele sitä hetki
liedellä kuumassa vesi-liivatelehtisekoituksessa vispaten. Älä kuitenkaan keitä.
Kun seos on tasaista, kaada kiille kakun päälle.
Laita kakku jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi.

Kun kakku on kokonaan jähmettynyt, poista irtopohjanvuoan
reunus, leivinpaperisoiro ja irtopohjavuoan pohja ja aseta kakku tarjolle.

Tarjoa kakkua kahvin, teen tai glögin kanssa, tai
vaikkapa kuohuviinin kaverina uudenvuoden juhlissa.





3 kommenttia:

  1. Hei! Mietin että onko joku syy miksi käytät usein makeutuksena steviaa? Voisiko tässä käyttää ihan tavallista sokeria vai lisääkö sekin vatsaoireita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Refluksitautia sairastavien kannattaa välttää sokeria, koska sokeriset herkut aiheuttavat oireita. Siksi vältän sokeria. Jos et kärsi refluksitaudista, voit käyttää sokeria stevian tilalla. Annostus tässä ohjeessa on sama.

      Poista
  2. Blogin järjestelmänvalvoja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista