torstai 2. huhtikuuta 2015

Lempeä kaneli-porkkanakakku (gluteeniton)






Minun lempparikakkuni on ehdottomasti porkkanakakku, ja kun pashat ja mämmit
eivät joko maistu tai sovi vatsalle, tämä on oivallinen leipomus pääsiäiseksi.
Porkkana tuo kakkuun luonnollista makeutta ja ihanan koostumuksen.
Tällä kyseisellä reseptillä kakusta tule todella mehevä ja kostea, ja
inkivääri ja kaneli tuovat kakkuun mukavasti mausteisuutta.
Koska kakku on helppo valmistaa, sitä voi tehdä jopa melko lyhyellä varoitusajalla.

Tässä ohjeessa tuorejuusto on korvattu rasvattomalla maitorahkalla.
sillä se sopii myös refluksitautisille tuorejuustoa paremmin.
Refluksikon kannattaa unohtaa sokerinen kuorrutus, ja laittaa
stevialla makeutettua rahkaa myös kakun päälle. Myös öljyn määrää
taikinassa kannattaa vähentää, jos saat helposti närästystä.
Kanelia voit laittaa hieman enemmän, sillä se taittaa rahkan happamuutta,
kuten emäksinen steviakin.

Leivon harvoin valmiista gluteenittomista jauhoseoksista, mutta
tähän kakkuun Semperin Fin mix sopii niin hyvin, että otin sen käyttöön.
Porkkana on oivallinen raaka-aine IBS:stä kärsivälle, ja sitä kannattaakin
käyttää monipuolisesti, myös näin leivonnassa. Pähkinöistä saksanpähkinä
sisältää vain vähän fodmapeja, ja arvioiden mukaan (muun muassa täällä - klik!)
kerralla saa syödä noin 10 saksanpähkinää.


Tarvitset:
5 munaa
1,5 dl öljyä
400g porkkanaraastetta
2 tl inkivääritahnaa tai 1,5 tl kuivattua inkivääriä
2,5 dl sokeria
1 dl steviaa **
3,5 dl gluteenitonta vaaleaa jauhosekoitusta, kuten Semperin Fin mixiä
1 dl kaurajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
1 tl psylliumia
2 tl kanelia


Täytteeseen tarvitset:
350 g rasvatonta vähälaktoosista tai laktoositonta maitorahkaa
0,5 dl steviaa **

Kuorrutukseen tarvitset:
150 g rasvatonta vähälaktoosista tai laktoositonta maitorahkaa
2 dl tomusokeria
1 tl vanilliinisokeria
1,5 dl saksanpähkinöitä (koristeeksi)

** Ohjeessa käytetään tätä (klik!) steviaa, jota annostellaan samassa
suhteessa kuin sokeria.


Vatkaa joko käsin tai sähkövatkaimella ensin munat, öljy ja porkkanaraaste.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vatkaten märkien aineiden joukkoon.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan ja paista noin
55 minuuttia 175 asteessa. Kun kakku tulee uunista, odota noin 5 minuuttia, irrota
irtopohjavuoan reunat ja jäähdytä kakku.

Kun kakku on jäähtynyt, siirrä se tarjoilualustalle ja leikkaa varovasti
se vaakatasossa keskeltä kahtia niin, että sinulle jää kakusta "pohja" ja "hattu".
Kakku ei tarvitse kostutusta, Sekoita täyte, eli rahka ja stevia. Levitä täyte pohjan päälle.
Käännä hattu ylösalaisin ja aseta se pohjan ja täytteen päälle niin, että
paistopinta jää alaspäin ja leikattu pinta ylöspäin.
Sekoita kuorrutuksen rahka ja tomusokeri sekä vanilliinisokeri.
Kaada kuorrutus kakun päälle ja ripottele sen päälle koristeeksi
kämmenellä murskattuja saksanpähkinöitä. Aseta kakku hetkeksi
jääkaappiin ennen tarjoilua, jotta täyte asettuu.

Nauti!







 ** Seuraa blogia Facebookissa TÄÄLLÄ **



6 kommenttia:

  1. Hei Vilja !
    Aivan ihana kakkuohje. Tykkään kympillä kaikista missä on porkkanaa :-)
    Mutta kysynkin nyt tuosta sokerista .. mitä sokeria käytät leivontaan ja minkälaista steviaa ? Minulla kun on steviaa jonka annostaminen on todella vaikeeta. Sitä käytetään vain "veitsenkärjellinen" ja aina tulee ylilyöntejä.
    Levollista ja rentouttavaa pääsiäistä sinulle Vilja t. hanne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys! Käytän Canderelin steviaa, jota laitetaan samassa suhteessa kuin sokeria, eli annostelu on tosi helppoa. Minusta tuo on todella kätevä ja maku on ihan kuin sokerissa. Täällä vinkkejä tuotteen käyttöön:
      http://www.canderelproducts.com/fi/FI/Canderel-Green-Stevian-kaytto/Ruoanlaittoleipominen/

      Itse olen käyttänyt ihan normaalia kidesokeria. En ole vielä lähtenyt sokeritrendeihin, vaikka tummat sokerit kiinnostavatkin. Pitäisi kokeilla eri makuja. Näihin resepteihin voi käyttää mitä sokeria hyvänsä.

      Oikein mukavaa pääsiäistä, Hanne!

      Poista
  2. tosi kauniit kuvat sulla!

    VastaaPoista
  3. Mitähän tuon rahkan tilalle vois laittaa kun maitotuotteet ei sovi??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilepa Tofutti-tuorejuustoa (maidoton, gluteeniton) tai kaurajogurttia (Oatly tai Yosa). Niillä luulisi onnistuvan yhtä lailla :)

      Poista