maanantai 20. heinäkuuta 2015

Syntisen hyvät mustikkaruudut (gluteeniton)







Suosikkilevionnaisiani ovat mustikkapiirakka ja juustokakku.
Ja koska hyvän maksimointi on elämässä ihan hyvä tavoite, kokeilin
yhdistää nämä kaksi. Ja lopputulos oli - kuten ehkä arvaatte - taivaallinen.

Tämä mustikkainen juustokakkupaistos on kiva tehdä kesällä vaikka mökillä
kahdesta syystä: siihen tarvitaan vain yksi kulho (säästää tiskiä) ja koska
paistos tehdään kolmessa osassa, mökillä sen tekemiseen on myös kivasti aikaa.
Ohje voi tuntua aluksi hieman monimutkaiselta, sillä piirakka käy uunissa
kolmesti, mutta voin luvata, että maku palkitsee.

Aineksetkin löytyivät helposti mökkikunnan kaupasta, sillä mitään ihmeellisyyksiä
tähän taivaalliseen leivonnaiseen ei tarvita.

Kyseessä on perinteistä mustikkapiirakkaa hieman juhlavampi leivonnainen,
joka sopii paitsi kesäherkuksi omaan suuhun myös juhlapöytään.
Ohjeella syntyy pieni pellillinen mustikkaruutuja, eli noin 20 palaa.

Pohjaan tarvitset:
5 dl kaurahiutaleita
1 dl kaurajauhoja
1 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
1 tl psylliumia
200 g margariinia
1 muna

Mustikkatäytteeseen tarvitset:
600 g vähälaktoosista maustamatonta tuorejuusto
4 munaa
2 dl sokeria
200g pakastemustikoita
2 rkl perunajauhoja

Pintatäytteeseen tarvitset:
150 g vähälaktoosista ranskankermaa
150g vähälaktoosista rasvatonta maitorahkaa
2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria


Pehmennä margariinia hetki mikrossa niin, ettei se kuitenkaan sula vaan pehmenee.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne margariinisulaan. Lisää myös muna ja sekoita
kaikki pohjan ainekset yhteen.

Vuoraa pieni uunipelti (käytin peltiä, jonka mitat ovat noin 40x40 cm) leivinpaperilla.
Levitä pohjataikina leivinpaperin päälle käyttämällä kosteaa kaavinta apuna. Kaavinta
kannattaa kostuttaa ahkerasti kylmässä vedessä, ettei taikina tartu siihen.
Taikinaa ei tarvitse levittää reunoille vaan riittää, kun siitä tekee paistokselle pohjan.
Paista pohjaa noin 15 minuuttia 200 asteessa. Ota pohja sitten ulos uunista ja
pudota uunin lämpötilaa 175 asteeseen.

Valmista täyte vatkaamalla tuorejuusto, munat ja sokeri keskenään.
Levitä seos esipaistetun pohjan päälle. Sekoita pakastemustikat ja perunajauhot
syvällä lautasella ja lisää täytteen päälle. Työnnä piirakka taas uuniin ja paista noin 35 minuuttia.

Nosta piirakka jäähtymään noin 10 minuutiksi ja valmista pintatäyte sekoittamalla
sen ainekset keskenään. Levitä seos piirakan päälle ja paista vielä 15-20 minuuttia
tai kunnes pinta on jähmettynyt.

Leikkaa ja tarjoile vasta kunnolla jäähtyneenä. Täysin vastustamatonta!






12 kommenttia:

  1. Tein arkisemman version jättämällä päälykuorrutteen pois ja toimii edelleen😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa! Taidan tehdä itsekin myös tuon helpomman version.

      Poista
  2. Ihanaa, kun löysin blogisi! Itsellä keliakia ja paljon allergioita, mutta resepteistäsi löytyy monia mitä voi kokeilla, jos hieman muokkaa :) Haluaisin vielä kysyä, millä kauratuotteet voisi korvata, kun ne eivät valitettavasti sovi myöskään?
    Anni
    P.s. Jään todellaki seuraamaan blogiasi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hienoa, että löysit tänne! Toivottavasti löytyy hyviä reseptejä. Kaurajauhot voi korvata ihan gluteenittomilla jauhoseoksilla, tai vaikkapa maissijauhoilla. Kaurahiutaleet voi hyvin korvata kvinoahiutaileilla, joita saa mm. Ruohonjuuresta. Iloa kokkailuihin!

      Poista
  3. Hei! Osaatko sanoa, että millä tuon mustikkatäytteen tuorejuuston voisi korvata? Kun raskaana ollessa ei noita tuorejuustoja saisi käyttää. Tekisi mieli kokeilla reseptiä kun sain juuri tuoreita mustikoita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit hyvin käyttää tuorejuustoa piirakassa vaikka olet raskaana, koska se paistetaan uunissa. Listeria tuhoutuu uunilämpötiloissa takuuvarmasti, eli käytä vain rauhassa tuorejuustoa :)
      Muutoin tuorejuuston tilalle voi laittaa rahkaa, mutta juustokakkumaisuus kyllä menetetään.

      Poista
    2. THL:n sivuilta:
      Listeriavaaran takia vältettäviä ovat tyhjiö- ja suojakaasupakatut, graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalatuotteet, pateet ja mäti;
      pastöroimaton maito (esim. tilamaito) ja siitä valmistetut juustot; pehmeät juustot (home-, kitti- ja tuorejuustot, kuten brie, gorgonzola ja chévre). Kuplivan kuumiksi kuumennettuina juustot ovat turvallisia. Kovissa juustoissa, kuten edamissa, emmentalissa ja oltermannissa listeriabakteeri ei pysty lisääntymään.

      Listeriabakteeri tuhoutuu yli 70 asteen kuumennuksessa, mutta ei pakastettaessa eikä suolattaessa.

      Poista
  4. Mites sitten kun itse kärsin niin herkästä vatsasta ettei tuo maitorahka käy ollenkaan, missään muodossa? :/

    VastaaPoista
  5. Ja tietysti, margariinin tilalle voita!!! Onnistuuko ilman sitä jauhoseosta, vaan kaurahiutaleilla? :)

    VastaaPoista