lauantai 18. huhtikuuta 2015

Vietnamilaiset rullat tofulla ja broilerilla







Aasialaiset ovat siitä erikoisia, että he pitävät ruanlaitossa pikkutarkasta
näpertelystä ja siitä, että samassa suupalassa voi erottua kymmeniä eri makuja.
Tätä perinnettä edustavat myös vietnamilaiset kevätrullat,
joita minäkin askartelin kevään kunniaksi.

Rullien teko on hauskaa, joskin se vaatii hieman hermoja ja sorminäppäryyttä.
Parasta rullien tekeminen onkin kaveriporukassa tai miksei pariskunnan keskenkin
ja ehdottomasti ilman kiirettä.

Tällä ohjeella syntyy noin 15 rullaa: n. 6 tofurullaa ja n. 9 broilerirullaa.
Tämä ohje on todella fodmap-ystävällinen, joten suosittelen kokeilemaan!
(Soijakastikkeen ja tofun fodmap-turvallisuudesta voit lukea täältä (klik!).)
Dippikastikkeen olen vaihtanut refluksikoille sopimattomasta
makeasti chilikastikkeesta vähähappoiseen soija-inkiväärikastikkeeseen,
joka on turvallista refluksikonkin nauttia. Refluksisairaan kannattaa
kuitenkin jättää sekä marinadista että dipistä öljy pois.


Rulliin tarvitset:
4 kpl broilerinfileitä
150g tofua
puolikas kurkku
4 isoa porkkanaa
50-100 g vermicelliä, eli ohuita riisinuudeleita
3 rkl auringonkukansiemeniä
1 puska korianteria
1 paketti riisipapereita

Broilerin ja tofun marinadiin tarvitset:
6 rkl soijaa
6 rkl öljyä
4 rkl seesamiöljyä
4 tl kurkumaa
4 tl kuivattua persiljaa
4 tl inkivääritahnaa

Dippiin tarvitset:
1 dl soijakastiketta
2 rkl seesamiöljyä
3 rkl inkivääritahnaa


Tee ensin marinadi sekoittamalla kaikki sen ainekset keskenään. Jaa valmis marinadi
kahteen kulhoon. Laita toiseen kulhoon pitkänomaisiksi paloiksi pilkotut tofut ja toiseen kokonaiset
broilerifileet. Anna marinoitua mielellään muutama tunti, mutta ainakin puoli tuntia.

Paista sekä tofukuutiot että broilerifileet sitten pannulla öljyssä. Kun tofut ovat valmiit, nosta
ne pieneen kulhoon odottamaan. Kun broilerit ovat valmiit, pilko ne pitkänomaisiksi
suikalepaloiksi ja aseta nekin pienempään kulhoon odottamaan.

Paahda sitten siemenet samalla pannulla pesemättä sitä välillä. Näin saat siemeniin
samaa makua kuin broilereissa ja tofuissa.

Kuumenna pieni kattilallinen vettä kiehumispisteeseen, ota se liedeltä ja laita kattilaan vermicellit.
Anna niiden olla kuumassa vedessä (ei liedellä) 3-4 minuuttia, huuhtele kylmällä vedellä
ja laita ne kosteina kulhoon odottamaan.

Paloittele porkkanat ja kurkku hyvin ohuiksi, noin viisi senttiä pitkiksi tikuiksi,
pilko korianterit ja laita ne kaikki pieniin kulhoihin odottamaan.

Aloita sitten rullien kasaaminen.
Laita yksi riisipaperi kerrallaan kädenlämpöiseen veteen pehmentymään noin 10 sekunniksi.
Älä anna sen liota liian kauaan, jottei se pehmene liikaa, jolloin se repeää.
Nosta sitten riisipaperi varovasti märälle leikkuulaudalla ja suorista sen reunat.
Aseta ensin pieni keko riisinuudeleita pyöreän paperin alalaitaan, noin viiden sentin päähän
paperin alareunasta. Lado sen päälle kurkku- ja porkkanasuikaleita, joko tofu- tai
broilerisuikaleita, korianteria sekä siemeniä.

Taita ensin riisipaperin alalaita täytteiden päälle ja auta sormilla täytteitä tiiviimmäksi
kasaksi. Taita sitten paperin molemmat sivut keskelle, jonka jälkeen rullaa alalaidasta
lähtien koko paketti suhteellisen tiukalle rullalle.
Aseta valmis rulla lautaselle ja peitä kostealla liinalla tarjoiluun saakka.
Voit tehdä myös erilaisia rullia sen mukaan, mistä täytteistä pidät.
Minä halusin tehdä sekä vegerullia että broilerirullia, jotta molemmille
ruokailijoille oli mieluisia täytteitä.

Rullat syödään puikoilla tai käsin, ja niitä kostutetaan dippiin, joka on hyvä kattaa
jokaiselle ruokailijalle erikseen.

Kevyttä, hyvää, keväistä - eikä tule vatsa kipeäksi.






 ** Seuraa Vatsan vapaapäivää Facebookissa TÄÄLLÄ **
 ** Kurkkaa muotoseikka\-sisustusblogiini TÄÄLLÄ **



5 kommenttia:

  1. Vähän hölmistynyt ja oletettavasti muistinsa menettänyt refluksisairas täällä ihmettelee, miksi kannattaa jättää öljy pois??? Iiks, tää on nyt aika noloo... :D

    En kyllä ole öljyjä pahemmin käytellyt ja varmaan siihen löytyy syy siitä että olen todennut niiden olevan ei sopivia minulle. Eilen tosin ja menin ostamaan kylmäpuristettua luomu rypsiöljyä kotiin kun toi parempi puolisko siitä pääs mainihteen.. :)

    Kiitos kivan ohjeen jakamisesta taas! Mukavaa viikonlopun jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kaikki rasva rentouttaa vatsaporttia, eli refluksikon pitäisi syödä mahdollisimman vähärasvaista ruokaa. Etenkin maitotuotteissa tulisi valita mahdollisimman vähärasvainen tuote, ja aina kun voi jättää rasvan pois (esim. paistaessa tms.), kannattaa jättää.
      Rasvaiset ruoat aiheuttavat minulla todella herkästi refluksioireita, joten pyrin lisäämään ruokaan rasvaa vain, jos on pakko.
      Kivaa, että jätit kommentin! :) Hyvää kevättä!

      Poista
  2. Hei! Ajattelin aloittaa fodmap-ruokavalion, sillä minulla on varsin samankaltaisia oireita kuin mitä kuvailit tv-pätkässä, jonka olit poistanut aiemmin. Minulle on annettu viime syksyllä keliakia- yms. testien jälkeen neuvo goolailla fodmapia. Minulla on aina ollut herkkä vatsa, mutta ongelma on räjähtänyt käsiin vähän yli vuosi sitten ylioppilastutkinnon aikaan. Koitin viime syksyllä noudattaa fodmapia, mutta turhauduin negatiiviseen palautteeseen ja kannustamisen puutteeseen. Lopulta turhauduin ja lopetin sen, sillä tuntui myös, että stressasin siitä niin paljon, ettei se auttanut oireitani, vaan pahensi niitä. Päädyin siihen, että oireeni ovat täysin psyykkisiä, eikä niille voi mitään. Kävin psykologilla muutaman kerran, mikä helpotti ehkä hieman. Tällä hetkellä koen, että mielentilani on varsin hyvä, mutta oireita on aamusta iltaan silti. En enää jaksa niitä, joten päätin aloittaa fodmapin uudelleen.

    Minulla olisi pari kysymystä. Olisin todella kiitollinen, jos jaksat vastata. Olen suuri leipäfani ja esim. kaurapuuro ei pidä nälkääni loitolla lounaaseen asti. Voinko syödä 100% leivontaviljasta kauraa sisältäviä leipiä, joissa on käytetty esim. ruisjauhoja pelkkänä pelkkänä alusjauhona leivonnassa? Tällaisia leipiä olen löytänyt kaksi kaupasta. Opiskelijabudjettini ja maun takia en mielelläni söisi gluteenittomia leipiä.
    Entä ostatko itse gluteenittomia kaurahiutaleita, vai onko tavalliset kaurahiutaleet tarpeeksi "puhtaita" jos noudattaa fodmapia, eikä ole keliaakikko?

    Kiitos jo etukäteen! Hieno blogi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaakin viedä fodmap-ruokavalio sille tasolle, jolla pystyt sitä stressittä noudattamaan. Eli joustat siinä sen verran kuin oireiltasi pystyt, kunhan ruokavalio ei aiheuta ylimääräistä stressiä. Jos minulla on elämässä muutoin paljon stressiä, saatan joustaa joiltain osin ruokavaliosta, jos tiedän, ettei se kovin paljoa pahenna oireitani.

      Minä ainakin voin syödä tuollaisia leipiä hyvinkin. Joskus olen jopa syönyt sellaista leipää, jossa on kaurajauhon lisäksi vehnäjauhoa, enkä ole saanut siitä oireita. Minulle tosin gluteeniviljojenb fodmapit eivät ole niitä pahimpia oireiden aiheuttajia, joten tässä ainakin minä voin joustaa. Ja ihan tavallisista kaurahiutaleista voit tehdä puuron, kun et ole keliaakikko. Onneksi siis näin :)

      Ja kiitos kauniista sanoista! Toivottavasti löydät kivoja reseptejä.

      Poista