tiistai 19. toukokuuta 2015

Herkullinen porkkana-kaneligranola (gluteeniton)









Yksi asia, jota olen fodmap-ruokavalioon siirryttyäni kaivannut,
on mysli. Myslejä toki löytyy gluteenittomina, mutta niissä on
poikkeuksetta seassa rusinoita, kuivattuja hedelmiä tai
erilaisia pähkinöitä, jotka eivät sovi fodmap-ruokavalioon ja
saavat vatsani kipeäksi.

Niinpä päätin kehitellä rapean ja makoisan granolan, eli
näin suomalaisittan myslin reseptin, joka sopii myös
 meille fodmap-ruokavaliota noudattaville tai muille
herkkävatsaisille. Tästä granolasta tuli äärimmäisen hyvää,
ja mikä parasta, reseptiä voi muokata ihan oman maun
ja kaapin sisällön mukaan. Minun reseptini kikka on
paahdettu porkkana, joka tuo mysliin mukavaa
suutuntumaa ja luonnollista makeutta.

Jos kärsit refluksitaudista tai et halua, että granolasi on yhtään
makeaa, jätä sokeri kokonaan pois. Refluksikko voi korvata sokerin
myös stevialla. Huomaa kuitenkin, että steviaa ei voi paahtaa pannulla.

Tarvitset:
1 kypsä banaani
0,5 dl öljyä
2 dl kaurahiutaleita
1 dl kvinoahiutaleita
0,5 dl intiaanisokeria
2 tl kanelia
3/4 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
2 rkl pellavansiemeniä
3 pienehköä porkkanaa
3 rkl intiaanisokeria porkkanan paahtamiseen
2 dl cornflakeseja
3 rkl siirappia

Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen.
Survo banaani haarukalla soseeksi suureessa kulhossa.
Lisää kulhoon öljy ja sekoita kunnolla. Lisää sitten kulhoon kaurahiutaleet,
kvinoahiutaleet, sokeri, kaneli, kaikki siemenet, ja sekoita.

Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi raastimen
isoreikäisellä puolella. Kaada paistinpannulle aivan pieni tilkka öljyä ja paahda
porkkanaraastetta kuumalla pannulla muutama minuutti. Kun porkkana
alkaa olla pehmennyttä ja hieman ruskistunutta, ota lämpö pois liedestä
ja ripottele pannulle porkkaraasteen päälle 3 rkl intiaanisokeria. Sekoita raastetta
ja sokeria pannulla rivakasti hetki, kunnes sokeri on sulanut ja paahtunut
porkkanaraasteen pintaan. Kaada porkkanaraaste kulhoon ja sekoita se yhteen
muiden aineiden kanssa. Lisää viimeisena vielä cornflakesit ja siirappi,
 ja sekoita koko massa kunnolla sekaisin.

Levitä granolamassa pellille leivinpaperin päälle ja paahda sitä uunissa
150 asteessa 25-30 minuuttia tai kunnes se on muuttunut hieman kullanruskeaksi.
Sekoita granolaa välillä kevyesti lastalla. Ole tarkka, ettei granola pääse ruskistumaan liikaa.
Nosta pelti uunista ja anna granolan jäähtyä kunnolla. Granola kovettuu hieman
jäähtyessään. Kun granola on kunnolla jäähtynyt, siirrä se ilmatiiviiseen purkkiin
ja säilytä joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Granola säilyy noin viikon.

Nauti jogurtin, rahkan, maidon, jäätelön tai marjojen kera.
Minulle tästä tuli ehdottomasti viikonloppuaamujen superherkku.
Tällaisten itse tehtyjen, fodmap-ruokavaliossa sallittujen ja jopa melko
terveellisten herkkujen syömisestä tulee aidosti hyvä fiilis.

Kvinoahiutaleet ja intiaanisokerin tarjosi Ruohonjuuri (klik!).


 ** Seuraa Vatsan vapaapäivää Facebookissa TÄÄLLÄ **
 ** Kurkkaa muotoseikka\-sisustusblogiini TÄÄLLÄ **




6 kommenttia:

  1. Ooooh! Teen aina välillä omatekoista mysliä ja olen jo vähän kyllästynyt niihin samoihin makuihin. Tää menee siis ehdottomasti kokeiluun, kuulostaa vallan herkulliselta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä hyvää, vaikka itse sanonkin. Kokeile ihmeessä!

      Poista
  2. Olen tehnyt muutaman kerran ja joka kerta olen vähän muokannut reseptiä, kun kaikkia ainesosia ei ole ollut. Todella hyvää on kuitenkin aina tullut! Kiitokset reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosi muuntautuva ohje, jota voi muokata oman maun mukaan. Eipä kestä! :)

      Poista