maanantai 9. marraskuuta 2015

Mustikkainen ja mantelinen hirssipuuro (gluteeniton)






Nyt täytyy sanoa, että olen ollut puuropimennossa.
Minulta meni vuosia tajuta, että hirssi on niin monikäyttöinen ja huiman hyvä
gluteeniton vilja, josta syntyy aivan vastustamattoman hyvä puuro.

Lisäksi hirssi on emäksinen, eli se tasapainottaa refluksikon ja 
muiden liiasta happoisuudesta kärsivien vatsaa, etenkin kun siihen
keittovaiheessa lisätään kanelia. Olen nyt muutamana iltana tehnyt
iltaherkuksia mustikkaisen ja mantelisen hirssipuuron, joka
vetää samettisuudessaan vertoja riisipuurolle, mutta on paljon ravinteikkaampaa. 
Tämä puuro on must kaikille fodmappaajille tai heille, jotka ylipäätään pitävät puuroista.

Tarvitset:
2 dl vettä
3 dl vähälaktoosista tai laktoositonta maitoa
0,5 tl suolaa
2 dl hirssinjyviä eli suurimoita tai hirssihiutaleita (hiutaleita voit laittaa vähän enemmän)
vajaa 1 rkl intiaanisokeria, steviaa (sellaista, jota käytetään samassa suhteessa
 kuin sokeria) tai valkoista sokeria
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
pieni kourallinen manteleita ja/tai saksanpähkinöitä
jäisiä tai tuoreita mustikoita
vähälaktoosista tai laktoositonta maitoa tarjoiluun

Laita vesi ja maito kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
Lisää hirssit, suola ja kaneli, ja laske lieden lämpötilaa niin, että
puuro kiehuu hiljalleen. Keitä sekoittaen pienellä lämmöllä noin vartti, jos
käytät jyviä eli suurimoita tai muutama minuutti jos käytät hiutaleita. Lisää
sokerit. Jos et halua puurosta makeahkoa, vähennä sokerin määrää.
Voit myös korvata sokerin stevialla.

Hauduta vielä 5-10 minuuttia ja kaada sitten lautaselle.
Murskaa mantelit ja saksanpähkinät morttelissa tai leikkaa ne
leikkuulaudalla murskaksi ja levitä puuron päälle. Ripottele päällimmäiseksi
mustikoita ja kaada joukkoon hieman maitoa.

Nauti lämpimänä!

Minä olen aivan hulluna tähän pehmeään ja maukkaaseen puuroon.
Itse käytin itse poimimiani mustikoita, jolloin annoksesta tuli vielä
normaaliakin erityisempi. Namskis.

** Seuraa Vatsan vapaapäivää Facebookissa TÄÄLLÄ **
 ** Kurkkaa Muotoseikka-sisustusblogiini TÄÄLLÄ **




17 kommenttia:

  1. Avaamaton pussi hirssisuurimoita kaapissa. Taidankin huomenna kokeilla tätä puuroa aamupalaksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen jo pari kertaa tätä keitellyt aamupalaksi hirssihiutaleista. Todella maukasta. Semmosta pohdiskelin, että miksiköhän hirssihiutaleet pysyvät irtonaisina, eivätkä tunnu turpoavan ollenkaan?

      Poista
    2. Hmm. Vaikea sanoa. Näissä lienee merkkikohtaisia eroja. Jos koostumus ei ole mieluisa, kokeile hirssisuurimoita. Niissä on pidempi keittoaika, mutta hyvin riisipuuromainen koostumus.

      Poista
  2. Sun blogi on täynnä ihania reseptejä. Joudun itsekin noudattamaan fodmap-ruokavaliota, joten täältä löytyy ihan huippuja reseptejä! Gluteenittomia ohjeita kyllä löytyy muualtakin, mutta tuntuu olevan lisäks trendinä stevian, erytritolin yms. käyttö ja itselleni ne eivät sovi. Sun reseptejä on voinut käyttää ilman suurempia soveltamisia. Kiitos! :)

    VastaaPoista
  3. Aivan mahtavan makuista! Ennnen olin tehnyt vain veteen hirssipuuroa ja kyllästyn siihen nopeasti, tämä on varsinaista herkkua :)

    VastaaPoista
  4. Kiva blogi sulla. Osaisitko kertoa, mistä löytyisi mahdollisimman ajantasainen ja laaja fodmap-lista, mielellään myös lista, mitä voi syödä? Yritän alkaa löytää apua vatsaongelmiini fodmapista. Ihana tämmöinen reseptiblogi, tosi stressaavia nämä rajoitukset pienten lasten kanssa. Lapsikin oireilee, niin pitäisi sitäkin selvittää, mutta toisaalta siedättää. Paras oli kun raskausaikana jonkunsortin ammattilainen tähdensi, että ruisleipää on syötävä, vaikka se tuli suoraan läpi! Hirssipuuro porisemassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos sinulla on Applen puhelin tai Android-käyttis, lataa tämä appsi. Siitä saat kaikkein ajantasaisimman tiedon ruoka-aineista.
      http://www.med.monash.edu.au/cecs/gastro/fodmap/iphone-app.html

      Minullakin on blogissa lista, jota päivittelen:
      http://vatsanvapaapaiva.blogspot.fi/2014/10/mika-ihmeen-fodmap.html

      Näissä listoissa ongelma vaan on se, että raaka-aineet eivät aiheuta kaikille samanlaisia oireita, eli jokaisella on hyvin pitkälle oma lista siitä, mikä ruoka on toista pahempi. Eli tällaista listaa voi käyttää runkona, koska näissä on tarkasteltu fodmapien määrää, mutta se oma lista voi silti hieman poiketa tästä.

      Poista
    2. Reijo Laatikaiselta on ilmestynyt suomeksi mainio tuore tietopaketti eli kirja Fodmapista eli Herkän vatsan valinnat. Olisipa ollut mahtavaa, että tällainen kirja olisi ollut saatavilla, kun itse tapailin Fodmap - ruokavaliota ensi kertaa silloin, kun siitä ei Suomessa oikein mitään vielä tiedetty. Aluksi minäkin jouduin välttämään todella monia Fodmap-hiilihydraatteja johtuen vatsan senaikaisesta kunnosta ja ruokavalio oli totisesti tuolloin melko pitkään aika yksipuolinen ja tuntui ankealta joutua olemaan ruokavaliolla (minut oli siis ennen tätä oireideni ja taustani takia tutkittu huolellisesti allergioiden, keliakian ja elimellisten vaivojen osalta ja diagnoosiksi saatu siis toiminnallinen vaiva IBS).

      Sinnikkyyttä ja uskoa paremmasta huomisesta se totisesti vaati, mutta nyt olen jo monet monet vuodet syönyt monipuolisesti omat rajoitukseni tuntien, kun olen Viljankin mainitseman oman henkilökohtaisen Fodmap listani löytänyt kokeilun ja erehdyksen kautta. Ei ole siis tarkoitus vältellä kaikkia fodmappeja lopun ikää, vaan vähentää päivittäistä fodmap-rasitusta ja löytää samalla se oma sietotaso. Esimerkiksi sipuli ja valkosipuli ovat edelleen kokonaan vältettävien listalla, mutta taas tietyt pavut ja kaalit kohtuullisina määrin eikä joka päivä nautittuina olen voinut palauttaa lautaselleni.

      Mieheni syö pääasiallisesti samaa ruokaa kanssani ja onkin ollut mukava kuulla häneltä tunnustusta, että meillä ei ole taidettu koskaan syödä näin hyvin ja maukkaasti : ) Ja kiitos Vilja mainioista resepteistä ja tästä blogista ylipäätään - porkkanamaustekakkua tulee taas jouluna tehtyä oman herkuttelun lisäksi tuliaisiksikin useampi kappale! Hirssipuuro menee tietysti ensi viikonloppuna kokeiluun :)

      Poista
  5. Puuro oli hyvää (siis ilman sokeriakin, sokerin kanssa varmaan herkkua), en muista ennen hirssiä syöneeni. Varmasti teen kyllä uudelleenkin. Paahdoin mantelirouheen pannulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun kiva kuulla! Taidan minäkin huomisaamuna tehdä taas hirssipuuroa. :)

      Poista
  6. Moi Vilja!

    "Uusi" tyyppi ilmoittautuu yhteisöön. En todellakaan ole uusi, ties kuinka kauan olen jo kärsinyt vatsani kanssa, ajoittain paremmin ja ajoittain taas ihan pohjalla. Aiheesta olen lukenut jo varmasti vuoden päivät ja tiennyt oman diagnoosini. Näiden viime viikkojen aikana olen todellakin päättänyt että tämä soutaminen ja huopaaminen saa luvan loppua ja minun täytyy hyväksyä oma tilanteeni kun kaikki merkit siihen viittaavat ja allergiat on suljettu pois. Tuntuu maailmanlopulta, mutta onneksi on näitä blogeja ja yhteisöjä, joissa asian voi jakaa, sillä meitä on paljon - halusimme tai emme.

    Odotan innolla tietoaiheisia postauksiasi, kuulumisia ja tietenkin herkkureseptejä. Pahemminkin voisi olla!

    Niina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla, että blogista voi olla hyötyä! Ja aivan mahtava asenne sinulla. Pahemmin tosiaan voisi olla :) Tsemppiä sinulle, Niina!

      Poista
  7. Sopiiko kookos-sokeri fodmap ruokavalioon? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kookossokeria ei ole vielä testattu. Monashin yliopisto kirjoittaa asiasta näin:
      Monash has not measured the FODMAP content of either coconut sugar or coconut flour. We suggest you include these foods in small quantities over 2-3 days and monitor symptoms. If tolerated, then they are ok to include.

      Coconut sugar is different to palm sugar; the former is made
      from coconut palm and later comes from date palm.

      Poista