maanantai 28. syyskuuta 2015

Ihanan mausteiset porkkanakuppikakut (gluteeniton)







Nämä ovat uusi lempparileivonnaiseni. Niin helpot ja nopeat kuppikakut,
joita teet kerralla isommallekin porukalle. Tästä leivonnaisesta saa helposti
juhlavan näköisen, vaikka se on todellisuudessa hyvin yksinkertainen valmistaa.

Perinteisessä kuppikakkukuorrutteessa on tuorejuusto ja rutkasti sokeria.
Halusin tehdä hieman vähemmän raskaan kuorrutteen, joten valmistin sen
rahkasta ja kasvirasvavispistä sekä makeutin osin stevialla. Stevian määrä
ohjeessa vastaa sokerin annostelua, eli voit korvata sen myös sokerilla.

Ohjeella syntyy 12-16 kpl kuppikakkua.

Kuppikakkuihin tarvitset:
3 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta
1 tl psylliumia
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1/2 tl muskottipähkinää
1/2 tl inkivääriä
1/4 tl jauhettua neilikkaa
1 tl kaardemummaa
1/2 tl suolaa
kolme suurehkoa porkkanaa raastettuna
1 dl sokeria
1/2 dl intiaanisokeria
3 kananmunaa
1 dl rypsiöljyä


Lämmitä uuni 175 asteeseen. Asettele suuret muffinivuoat 
(ns. amerikkalaiset muffinivuoat) muffinipeltiin.
Raasta porkkanat raasteeksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään.
Vatkaa toisessa kulhossa sokereita ja munia sähkövatkaimella tai käsin, kunnes
seos on kuohkeaa ja vaahtomaista. Tähän menee sähkövatkaimella reilu minuutti.
Lisää öljy hiljalleen koko ajan vatkaten. Lisää sitten porkkanaraaste ja vatkaa. 
Lopuksi lisää kuivat ainekset ja sekoita tai vatkaa enää vain hiljalleen.

Jaa seos muffinivuokiin niin, ettei taikina ylety yläreunaan asti, vaan reunasta jää noin
sentti näkyviin. Paista noin 20-25 minuuttia. Jos olet epävarma kuppikakkujen
paistumisesta, kokeile puutikulla kuppikakun keskikohtaa. Tikkuun ei saa jäädä
lainkaan taikinaa, silloin leipomus on valmis.

Kuorrutteeseen tarvitset:
400g Flora vispi -vispautuvaa kasvirasvavalmistetta (laktoositon)
tai ihan tavallista vähälaktoosista kuohukermaa
250g rasvatonta vähälaktoosista maitorahkaa
1 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa
1 tl vanilliinisokeria
0,5 dl intiaanisokeria
0,5 dl steviaa

Vatkaa vispivalmiste ja lisää siihen rahka sekä mausteet, sekoita.
Purista kuorrute heti tyllalla jäähtyneiden kuppikakkujen päälle ja siirrä ne jääkaappiin
hieman kovettumaan. Tyllalla taiteilu on minulle aina yhtä iso haaste, joten
kauniimpiakin koristeluista olisi voinut tulla, mutta maku ratkaiseen.

 Tarjoa ja nauti itsekin!



** Seuraa Vatsan vapaapäivää Facebookissa TÄÄLLÄ **
 ** Kurkkaa Muotoseikka-sisustusblogiini TÄÄLLÄ **





lauantai 19. syyskuuta 2015

Uuniperunat katkarapu- ja feta-pestotäytteellä







Tässä on todella lyömätön ruoka tarjottavaksi vieraille rennolla päivällisellä.
Kun olet tehnyt kylmät täytteet ja vaikka salaatin jo valmiiksi, ei vieraiden tuloon
tarvitse ajoittaa muuta kuin perunat. Uuniperunat ovat myös mahtava arkiruoka
silloin, kun ei jaksa nähdä ihan valtavan paljon vaivaa, mutta haluaa syödä
hyvin ja terveellisesti.

Pähkäilin tämän ohjeen kanssa, mitä ihmettä laittaisin uuniperunoiden täytteisiin,
jotta niistä tulisi todella maukkaat, eikä täyte maistuisi ainoastaan
jogurtilta. Kehitinkin lopulta täytteet, joiden valmistaminen on tosi
simppeliä, mutta joissa on makua yllin kyllin. Olen näihin todella tyytyväinen.

Fetatäytteen voit muunnella broilerille ja katkaraputäytteen vaikka lohelle
tai tonnikalalle, jos haluat enemmän vaihtoehtoja.


Täytteen pohjaan tarvitset:
75 g vähälaktoosista ja vähärasvaista creme fraichea
4-5 rkl turkkilaista jogurttia

Näitä pohjia tein kaksi, yhden katkaraputäytteelle ja yhden fetatäytteelle.

Fetatäytteeseen tarvitset pohjan lisäksi:
100 g vähälaktoosista vähärasvaista fetajuustoa
1 rkl yrttimaustetta
1 tl kuivattua persiljaa
1/2 rkl sormisuolaa
1 rkl pestoa
basilikaa koristeluun

Katkaraputäytteeseen tarvitset pohjan lisäksi:
150g sulatettuja katkarapuja
1 rkl kaprismarjoja
nippu tilliä
1/2 rkl sormisuolaa
1 rkl yrttimaustetta

Tästä syntyy täytteitä 2 hengelle. Perunoita voi tehdä niiden koon mukaan
sen lukumäärän, jonka itse haluaa syödä. Perunoita kannattaa paistaa foliossa
225 asteessa perunan koosta riippuen noin 1-1,5 tuntia.

Nauti hyvässä seurassa tai ylhäisessä yksinäisyydessä :)


** Seuraa Vatsan vapaapäivää Facebookissa TÄÄLLÄ **
 ** Kurkkaa Muotoseikka-sisustusblogiini TÄÄLLÄ **





sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Helppo ja juhlava feta-pinaattipiirakka (gluteeniton)










En ole hyvään toviin leiponut, joten tartuin taas ilolla  taikinakulhoihin ja piirakkavuokaan.
Syntyi sopivan suolainen feta-pinaattipiirakka,
joka on nopea ja helppo leipoa ja sopii vaikka juhliin tarjottavaksi.

Itse käytin piirakkaan myös kesällä kuivattuja nokkosia, mutta jos sinä et
saa käsiisi nokkosia, voit hyvin korvata niidenkin osuuden pinaatilla.
Pakastepinaatteja koskeva vinkki: Lidl myy pakasteena pinaattia, joka
ei ole muhennosta vaan kokonaisia lehtiä. Itse käytän aina sitä.


Siispä essu eteen ja leipomaan! 

Pohjaan tarvitset:
1,5 dl gluteenitonta hienoa jauhosekoitusta
1 dl gluteenitonta karkeaa jauhoseosta
(tai koko määrä vain toista)
1 tl psylliumia
0,5 tl suolaa
100 g laktoositonta tai vähälaktoosista margariinia
1 kananmuna
2 rkl laktoositonta tai vähälaktoosista maitoa


Täytteeseen tarvitset:
3 porkkanaa
300 g pakastepinaattia sulatettuna
100 g ryöpättyjä nokkosia
(tai koko määrä pinaattia)
1 purkki (200g) vähälaktoosista tai laktoositonta fetaa
200 g creme fraichea
1 dl laktoositonta tai vähälaktoosista maitoa
3 kananmunaa
kourallinen tilliä silppuna
1 tl suolaa
1 rkl kuivattua persiljaa
0,5 rkl kuivattua yrttisekoitusta oman maun mukaan
1 dl vähälaktoosista emmentaljuustoraastetta

Sekoita voi ja jauhot sekä suola ja psyllium, lisää muna sekä maito ja sekoita taikina
tasaiseksi. Laita jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Sulata pinaatit ja puristele niistä ylimääräinen vesi pois siivilän läpi.
Jos käytät kuivattua nokkosta, kiehauta niitä tovi ja purista samalla tavalla vedet pois.
Tuoreet nokkoset ryöppää ja puristele vesi pois. Sekoita nokkoset ja pinaatit keskenään.
 Jos et pääse käsiksi nokkosiin, korvaa niiden osuus pinaatilla.
Leikkele porkanoista ohuita, noin 3-4 sentin pituisia siivuja. Paista niitä öljyssä pannulla 5 minuuttia.
Vatkaa creme fraiche, munat, maito ja mausteet keskenään. Silppua joukkoon myös tilli.

Ota taikina jääkaapista, voitele normaali piirakkavuoka (halkaisija noin 23 cm) ja painele
kylmä taikina vuokaan jauhoisin käsin. Levitä taikinan päälle porkkanat, pinaatti-nokkosseos,
ja fetat ja kaada päälle muna-maito-creme fraiche-seos.
Ripottele pinnalle vielä reilusti juustoraastetta.

Paista uunissa noin 35-40 minuuttia.
Pohja leikkautuu ja pysyy kasassa parhaiten, kun tarjoilet piiraan jäähtyneenä.

 ** Seuraa Vatsan vapaapäivää Facebookissa TÄÄLLÄ **
 ** Kurkkaa Muotoseikka-sisustusblogiini TÄÄLLÄ **






sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Viikonlopun superherkku: kasvis-vuohenjuustovuoka







Pahoittelut, että blogissa on ollut kovin hiljaista. Kesän riemut imaisivat minut
mennessään, ja vasta nyt syyskuussa on ollut aikaa pysähtyä puuhailemaan
myös omassa keittiössä. 

Lempiruokalistalleni ilmestyi tänä viikonloppuna uusi ruoka.
Tämä kasvis-vuohenjuustovuoka oli melkolailla täydellinen kasvisruoka
juuri minun makuuni. Pidän simppeleistä kasvisruoista, joissa kasvikset on
jätetty melko suuriksi paloiksi, ja joukossa on jotain hyvänmakuista juustoa.

Tämä laatikko on helppo tehdä. Ei tarvita kuin pilkkominen ja kasaaminen.
Laatikon kypsyessä voit puuhailla ihan muuta. Ja tällaisille ruoillehan on ennen 
kaikkea viikonloppusin tarvetta. Kokonaisuuden kruunaa vahva basilikan maku.

Tarvitset:
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
4 perunaa
3 porkkanaa
200g vähälaktoosista vuohenjuustoa
2 dl vähälaktoosista vähärasvaista ruokakermaa
suolaa
kuivattua persiljaa
kuivattua yrttisekoitusta oman maun mukaan
kunnon nippu tuoretta basilikaa
vähälaktoosista emmentaljuustoraastetta

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Pilko munakoiso ja kesäkurpitsa noin sentin paksuisiksi kiekoiksi.
Pilko perunat ja porkkanat ohuemmiksi, noin 3-4 millin paksuisiksi paloiksi.
Voitele reilun kokoinen uunivuoka öljyllä ja lado siihen ensimmäinen kerros
vihanneksia. Ripottele päälle suolaa, yrttejä ja tuoretta, pilkottua basilikaa sekä
päällimmäiseksi murenna, leikkaa tai revi vuohenjuustopaloja.
Toista tällaisia kerroksia, kunnes vuoka on täysi.
Kaada ruokakerma tasaisesti kasvisten päälle ja ripottele viimeiseksi koko
komeuden pinnalle vielä reilusti juustoraastetta.
Paista 200 asteessa noin 55 minuuttia tai tunti.

Nauti heti lämpimänä. Päälle sopii älyttömän hyvin tuore basilika, joten älä unohda sitä.
Meille kiireisen lauantaiaamupäivän jälkeen tämä teki todella hyvin kauppansa.

** Seuraa Vatsan vapaapäivää Facebookissa TÄÄLLÄ **
 ** Kurkkaa Muotoseikka-sisustusblogiini TÄÄLLÄ **








torstai 13. elokuuta 2015

Hulluna villiyrtteihin: Nokkoskeitto (gluteeniton)












Kirjoittelin kesäkuussa jo villiyrteistä, ja reseptissä oli raaka-aineena
vuohenputki (klik). Nyt respetisarjassa on vuorossa nokkonen.

Käynnissä oleva villiyrttibuumi on  mielestäni todella tervetullut, sillä on huikeaa,
että metsissä on tarjolla valtavasti syötävää, ja usein kyseessä ovat juuri sellaiset kasvit,
joita emme ole aikoihin ruokapöytäämme huolineet, kuten voikukat, vuohenputket,
nokkoset ja kuusenkerkät. Myös mökillämme näitä rikkakasveina tunnettuja antimia
on yllin kyllin, joten kesän mökkireissulla aloitin kokeilut.

Nokkosta olen halunnut jo jonkin aikaa käyttää raaka-aineena myös siksi,
että minulla todettiin keväällä raudanpuutosanemia. En voi refluksitaudin
vuoksi syödä rautatabletteja, sillä ne aiheuttavat valtavaa närästystä.
On siis luontaistuotteiden lisäksi lisättävä raudan määrää ruoassa.
Nokkosessa on joidenkin tietojen mukaan jopa seitsemän kertaa niin
paljon rautaa kuin pinaatissa. Eli kyseessä on todellinen rautapommi.
Sen maku on myös hieman pinaattia voimakkaampi, ja siitä saa todella
herkullisia ja maistuvia ruokia. Tämä keitto ainakin hurmasi minut täysin
sekä helppoudellaan että maullaan.

Refluksikon kannattaa laittaa keittoonsa hieman vähemmän nokkosta,
sillä itse huomasin suuren nokkosmäärän aiheuttavan pientä närästelyä,
luultavasti juuri rautapitoisuutensa vuoksi.

Tarvitset: 
2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
n. 1,5 litraa tuoretta nokkosta
1 dl gluteenitonta jauhoseosta, esim. Semperin fin mixiä
(myös riisijauho tai tattarijauho käyvät)
5 dl laktoositonta tai vähälaktoosista maitoa
5 dl vettä
150 g laktoositonta tai vähälaktoosista yrttituorejuustoa
1,5 tl suolaa

Kerää nokkosia ruoanlaittotarkoituksiin vain puhtailta paikoilta, jotka ovat
riittävän kaukana suurista teistä tai koirien pissatusreiteistä.
Nuoret nokkoset voi käyttää kokonaan, mutta suureksi kasvaneista nokkosista
käytä vain lehdet. Käsittele nokkosia kumihanskojen kanssa. 
Lehdet kannattaa hienontaa kulhossa saksilla ja huuhdella lävikössä.

Esikäsittele nokkoset, eli huuhtele, hienonna, kiehauta ja valuta ne.
Kuumenna kattila liedellä ja lisää sinne öljy ja esikäsitellyt nokkoset.
Paistele nokkosia pari minuuttia. Sekoita mukaan jauhot ja paistele pieni tovi.
Ota vispilä käteen ja vatkaa mukaan maito. Keitä 2-3 minuuttia koko ajan sekoittaen.
Lisää vesi ja tuorejuusto sekä suola ja kiehauta vielä.

Keiton päälle voit vielä ripotella kuivattuja nokkosia.

Nauti alkukeittona tai kevyenä pääruokana. Huikean hyvää ja terveellistä!

 ** Seuraa Vatsan vapaapäivää Facebookissa TÄÄLLÄ **
 ** Kurkkaa Muotoseikka-sisustusblogiini TÄÄLLÄ **






maanantai 20. heinäkuuta 2015

Syntisen hyvät mustikkaruudut (gluteeniton)







Suosikkilevionnaisiani ovat mustikkapiirakka ja juustokakku.
Ja koska hyvän maksimointi on elämässä ihan hyvä tavoite, kokeilin
yhdistää nämä kaksi. Ja lopputulos oli - kuten ehkä arvaatte - taivaallinen.

Tämä mustikkainen juustokakkupaistos on kiva tehdä kesällä vaikka mökillä
kahdesta syystä: siihen tarvitaan vain yksi kulho (säästää tiskiä) ja koska
paistos tehdään kolmessa osassa, mökillä sen tekemiseen on myös kivasti aikaa.
Ohje voi tuntua aluksi hieman monimutkaiselta, sillä piirakka käy uunissa
kolmesti, mutta voin luvata, että maku palkitsee.

Aineksetkin löytyivät helposti mökkikunnan kaupasta, sillä mitään ihmeellisyyksiä
tähän taivaalliseen leivonnaiseen ei tarvita.

Kyseessä on perinteistä mustikkapiirakkaa hieman juhlavampi leivonnainen,
joka sopii paitsi kesäherkuksi omaan suuhun myös juhlapöytään.
Ohjeella syntyy pieni pellillinen mustikkaruutuja, eli noin 20 palaa.

Pohjaan tarvitset:
5 dl kaurahiutaleita
1 dl kaurajauhoja
1 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
1 tl psylliumia
200 g margariinia
1 muna

Mustikkatäytteeseen tarvitset:
600 g vähälaktoosista maustamatonta tuorejuusto
4 munaa
2 dl sokeria
200g pakastemustikoita
2 rkl perunajauhoja

Pintatäytteeseen tarvitset:
150 g vähälaktoosista ranskankermaa
150g vähälaktoosista rasvatonta maitorahkaa
2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria


Pehmennä margariinia hetki mikrossa niin, ettei se kuitenkaan sula vaan pehmenee.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne margariinisulaan. Lisää myös muna ja sekoita
kaikki pohjan ainekset yhteen.

Vuoraa pieni uunipelti (käytin peltiä, jonka mitat ovat noin 40x40 cm) leivinpaperilla.
Levitä pohjataikina leivinpaperin päälle käyttämällä kosteaa kaavinta apuna. Kaavinta
kannattaa kostuttaa ahkerasti kylmässä vedessä, ettei taikina tartu siihen.
Taikinaa ei tarvitse levittää reunoille vaan riittää, kun siitä tekee paistokselle pohjan.
Paista pohjaa noin 15 minuuttia 200 asteessa. Ota pohja sitten ulos uunista ja
pudota uunin lämpötilaa 175 asteeseen.

Valmista täyte vatkaamalla tuorejuusto, munat ja sokeri keskenään.
Levitä seos esipaistetun pohjan päälle. Sekoita pakastemustikat ja perunajauhot
syvällä lautasella ja lisää täytteen päälle. Työnnä piirakka taas uuniin ja paista noin 35 minuuttia.

Nosta piirakka jäähtymään noin 10 minuutiksi ja valmista pintatäyte sekoittamalla
sen ainekset keskenään. Levitä seos piirakan päälle ja paista vielä 15-20 minuuttia
tai kunnes pinta on jähmettynyt.

Leikkaa ja tarjoile vasta kunnolla jäähtyneenä. Täysin vastustamatonta!






tiistai 7. heinäkuuta 2015

Täydellinen kasvis-fetapiirakka (gluteeniton)






Tätä reseptiä olen kehitellyt pikkuhiljaa. Huomasin sen potentiaalin heti
alussa, mutta täydellisen lopputuloksen saaminen vaati muutamia leivontakertoja.
Ja nyt uskallan sanoa, että resepti on täydellinen!

Tässä gluteenittomassa piirakkapohjassa on aivan mahtava rapea ja maukas pohja,
jonka tärkeimmät maunluojat ovat tattari ja pellavansiemenet.
Täytteiksi voi jokainen laittaa mitä vain kasviksista
ja juustoista vaikkapa loheen tai lihoihin - kuka mistäkin tykkää.
Itse teen tätä kasvis-fetapiirakkana, ja se toimii minusta äärimmäisen hyvin.
Kuorrutus on maukas ja kermainen. 

Ohjeella valmistat uunipellillisen piirakkaa.

Pohjaan tarvitset:

200 g vähälaktoosista tai laktoositonta margariinia
250 g vähälaktoosista rahkaa
2 dl tattarijauhoja
2 dl tummaa gluteenitonta jauhosekoitusta tai vaikkapa kaurajauhoja
2/3 dl pellavansiemeniä
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
2 tl psylliumia


Täytteeksi tarvitset:

1 pussi pakastepinaattia
Erilaisia kasviksia, kuten vaikkapa...
3-4 porkkanaa
noin 10 nuppua parsakaalia (jos vatsasi kestää - lue parsakaalista lisää TÄÄLTÄ)
mung-pavun ituja
1 kesäkurpitsa
vihreitä papuja (jos vatsasi kestää - lue vihreistä pavuista lisää TÄÄLTÄ)
oliiveja (jos olet refluksikko, jätä oliivit pois)
vähälaktoosista fetajuustoa

suolaa


Kuorrutukseen tarvitset:
2,5 dl vähälaktoosista kuohukermaa
250 g vähälaktoosista rahkaa
2 tl suolaa
2 rkl kuivattuja yrttejä, kuten basilikaa, timjamia ja persiljaa
4 kananmunaa
1 dl vähälaktoosista emmentaljuustoraastetta (jos olet refluksikko, jätä tämä juusto pois)


Pehmennä margariinia hetki ihan miedolla lämmöllä mikroaaltouunissa, tai jätä
sen huoneenlämpöön kunnes se on pehmeää. Sekoita rahka ja pehmeä margariini
kulhossa joko käsin tai sähkövatkaimen taikinakoukulla.
Sekoita sen jälkeen mukaan keskenän sekoitetut kuivat ainekset.
Muotoile taikinasta lopuksi käsillä yhtenäinen massa.
Kaulitse massa leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Käytä kaulitsemisessa apuna jauhoja.
Koeta saada taikinasta ohut, noin 0,5 sentin paksuinen tasainen pohja.

Levitä sulatettu pinaatti tasaisesti pohjan päälle, myös reunoille.
Paista tai höyrytä suolalla maustettuja vihanneksia, kunnes ne ovat melkein kypsiä.
Vihannekset saavat siis jäädä hieman "al denteksi", eli kovankypsiksi. 
Ne kypsyvät uunissa loppuun. Levitä sitten kasvikset pohjan ja pinaatin päälle.
Murustele fetajuusto kasvisten päälle.

Valmista sitten kuorrutus sekoittamalla kaikki sen ainekset hyvin keskenään.
Kaada kuorrutus täytteiden päälle. Paista 180 asteessa noin 35-40 minuuttia.

Tarjoa juhlissa tai nauti välipalana, kevyenä lounaana salaatin kera tai vaikkapa
iltapalana. Tämä piirakka sopii todella moneen.

Itse tarjosin tätä kesäjuhlissa ja piirakka sai valtavat kehut. Kiitos niistä!


 ** Seuraa Vatsan vapaapäivää Facebookissa TÄÄLLÄ **
 ** Kurkkaa Muotoseikka-sisustusblogiini TÄÄLLÄ **