tiistai 14. lokakuuta 2014

Nopea teriyakilohi




Pusasin sunnuntairuoaksi todella helpon ja nopean uunikalan
norjalaisesta luomulohesta ja kaupan valmiista teriyaki-kastikkeesta.
Ai miksi valmiskastikkeesta? No koska aina ei jaksa tehdä kaikkea alusta asti itse.

Ainekset:
500g lohifilee
valmis teriyakikastike, jossa ei ole valkosipulia
suolaa
kuivattuja yrttejä, vaikka persiljaa ja timjamia
seesaminsiemeniä
tuoretta korianteria
riisiä lisukkeeksi

Tämä on todellinen for dummies -ohje: 
Aseta lohifile uunivuokaan. Ripottele päälle suolaa.
Kaada kalan päälle teriyaki-kastike ja hieman öljyä. Haalutessasi voita laittaa hieman 
yrttejä ja seesaminsiemeniä. Muista, ettet laita siemeniä kourallista enempää,
sillä suuret määrät siemeniä sisältävät melko paljon fodmapeja.

Kun kala on oleillut uunissa 200 asteessa puoli tuntia,
sen voi nostaa pois ja ripotella päälle tuoretta korianteria.
Kylkeen vatsaa hellivää riisiä. Todella helppoa ja hyvää.
Jos taitoja ja aikaa on enemmän, voi teriyaki-kastikkeen tehdä
myös omin pikku kätösin.

Muutama sana soijasta.
Monet sivustot tyytyvät kertomaan vain, että kaikki soijatuotteet
ovat kiellettyjä fodmap-ruokavaliossa. Asia ei kuitenkaan ole lainkaan
näin yksinkertainen.
Soijatuotteissa VOI olla oligosakkarideja, mutta tuotteet eivät ole tasavertaisia
fodmapien suhteen. Fodmapit ovat soijan kuiduissa, mutta kuidut liukenevat veteen.
Eli jos valmistusprosessissa kuituja liotetaan vedessä, minkä jälkeen vesi kaadetaan pois,
eli sitä ei käytetä lopputuotteessa, fodmapien määrä vähenee merkittävästi.
Näin on esimerkiksi juuri tofun kohdalla.

Tässä hieman listaa soijatuotteiden sopivuudesta fodmap-ruokavalioon.
Lähde on täällä (klik!):
Soijapavut: vältä.
Soijarouhe: vältä.
Soijamaito: yleensä tehdään yhdistämällä soijapapuja ja vettä, eli vältä.
Jos soijamaito on kuitenikin tehty soijaproteiinista, se on turvallinen.
Soijajogurtti: todennäköisesti tehty soijamaidosta, eli vältä.
Soijaöljy: ei sisällä hiilihydraatteja (joita fodmapit ovat), eli turvallinen.
Tofu: on mitattu turvalliseksi.
Soijakastike: On tutkittu laboratoriossa, on turvallinen.
Sama koskee teriyakikastiketta, jos siinä ei ole valkosipulia.






2 kommenttia:

  1. Hei,
    herkullisen kuuloinen tuo lohi resepti. Paljonka tuota teriyakikastiketta laitoit? En huomannut määrää.En ole kyseistä kastiketta eiemmin käyttänyt ja siksi ei annistukset tuttua.
    Leena

    VastaaPoista