tiistai 25. marraskuuta 2014

Tofua ja kasviksia nuudelipedillä





Tämä on yksi luottoresepteistäni.
Aasialainen ruoka on lemppareitani, ja tämän ohjeen avulla
olen voinut säilyttää aasialaisen ruoan ruokavaliossani
kaikenlaisista vatsaongelmista huolimatta. Kun refluksi on
pahana, rajoitan vain mausteiden määrää.

Pari sanaa aineksista.
Fodmap-ruokavaliossa pavut on kielletty, mutta tämä
ei koske vihreitä papuja. Niitä voi siis syödä huoletta.
Myös kaikki muut kaalit paitsi lehtikaali ja parsakaali on kielletty.
Minä en alkuun uskaltanut syödä vihreitä papuja enkä
parsakaalia, mutta kun aloin hiljalleen niitä kokeilla, ei
tullut mitään oireita. Parsakaalin kanssa kannattaa vaan
muistaa se, ettei sitä syö liikaa. Nyt parsakaali ja vihreät pavut
kuuluvat ruokavaliooni erityisen vahvasti, sillä ne ovat emäksisiä
ja auttavat refluksitaudin hoidossa.

Tofu on harvoja soijatuotteita, jotka sopivat fodmap-ruokavalioon.
*korjaus*  Tämä johtuu siitä, että tofu valmistetaan hyydyttämällä
ja pakkaamalla soijamaidosta. Koska fodmapit ovat soijamaidossa
juurikin nesteessä, tofu ei sisällä paljoa fodmapeja.
Myös fermentoidut soijatuotteet sopivat fodmap-ruokavalioon,
koska ne eivät enää fermentoidu, eli käy, ihmisen elimistössä.
Juuri fermentoituminen elimistössä aiheuttaa ibs-potilaalle ja muille
vatsavaivaisille oireita. Fermntoituja soijatuotteita ovat
miso, natto ja fermentoitu tofu, jota saa Aasian maissa.
Soijarouhe, soijaleseet tai soijamaito eivät käy fodmap-ruokavalioon.
Lue lisää soijasta ja fodmapeista täältä (klik!).

Nuudeleiksi valitse joko leveät riisinuudelit tai vermicelli, eli
ohuemmat riisinuudelit. Myös tattarista tehdyt sobanuudelit 
käyvät, mutta niissä on hieman vahvempi maku.




Tarvitset:
( 2-3 hengelle)

300g marinoitua tofua
1/2 dl maissitärkkelystä
4 porkkanaa
200g vihreitä papuja
8-10 nuppua parsakaalia
suolaa
inkivääriä (joko tuoretta tai tahnaa)
makeaa chilikastiketta
soijaa (JOS vatsasi kestää sitä)
öljyä (rypsi-, oliivi- tai seesaminsiemenöljyä)


Pilko porkkana ohuiksi tikuiksi ja paista niitä hetki wokki- tai paistinpannulla
öljyssä. Pilko tofu ja kierittele tofupalat maissitärkkelyksessä -
näin saat tofuun rapean pinnan. Kun porkkanat ovat paistuneet
korkeintaan pari minuuttia, lisää tofut pannulle.
Laita pavut ja parsakaalit keittymään suolalla maustettuun veteen.
Keitä kattilallinen vettä nuudeleita varten.

Paista porkkanoita ja tofuja, kunnes niissä on kaunis paistopinta.
Kun parsakaalit ja pavut ovat pehmenneet sopivasti, lisää ne pannulle
porkkanoiden ja tofujen kanssa. Paista keitetyistä vihanneksista vesi pois.
Lisää pannulle suolaa ja inkivääriä joko raastaen tuoreesta inkivääristä
tai sitten inkivääritahnaa. Jos vatsasi kestää mausteita, voit
lisätä myös muita mausteita tässä vaiheessa.

Kun kaikki ainekset ovat pannulla, aseta riisinuudelit kulhoon ja
kaada kiehuva vesi niiden päälle. Anna seistä 1-3 minuuttia,
ja kaada vesi pois. Kaada nuudeleihin hieman öljyä - seesaminsiemenöljystä
saat parhaan itämaisen maun.

Lisää vielä tofuun ja kasviksiin hieman soijaa ja hieman makeaa chilikastiketta,
jos vatsasi kestää niitä. Jos kärsit pahoista refluksioireista, jätä chilikastike pois. 
Huomioi myös, että soijakastike aiheuttaa ibs-vatsalle usein oireita.

Sekoita nuudelit ja tofu-kasviswokki yhteen tai tarjoa wokki nuudelipediltä.




7 kommenttia:

  1. Tämäkin reseptisi pisti silmään. Pystytkö siis syömään papuja, vaikkakin palkokasvit ovat mustalla listalla ainakin oman tiedonhankkimiseni mukaisesti näiden tautien kanssa? Tietenkin ymmärrän, että kaikilla on oma elimistönsä, ja joillekin sopii jokin, mikä toisille ei. Kuitenkin FODMAPista lukiessa palkokasvit ja kaalit ovat aina mainittuna poisjätettävien listalla, ja resepteissäsi käytetään näitä paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki kaalit ja kaikki pavut eivät sisällä yhtä paljon fodmapeja. Minäkin luulin niin alkuun, mutta kun luin lisää, minulle paljastui, että pavuista juurikin ja vain ja ainoastaan vihreät pavut sisältävät vain vähän fodmapeja. Eli muut pavut on kielletty, mutta vihreät pavut sallittu.
      Ja kaaleista vain parsakaali ja lehtikaali ovat sallittuja, muut eivät.

      Tässä hyvä kirjavinkki. Sisältää ensin 60 sivua tietoa (joka avasi minulle toooodella paljon uutta infoa fodmapeista) ja sitten paljon reseptejä.
      http://www.amazon.com/The-Complete-Low-FODMAP-Diet-Revolutionary/dp/1615190805

      Refluksitaudissahan muutkin pavut ovat suositeltavia, mutta niitä ei voi IBS-potilas syödä.

      Poista
  2. Kiitos paljon näistä tiedoista!

    Kun vasta alkaa rauhoittua, täytynee kokeilla sietäisikö vatsani papuja ja keitettyjä porkkanoita, joita olen ylipaljon rakastanut. Sitten osaan paremmin erotella, mikä aiheutuu mistäkin eli mistä ruoka-aineista tulee oireita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kestä! Ilo olla avuksi. Täytynee kirjoittaa tänne ihan kunnon postaus myös kaikista fodmap-ruokavalion outouksista, kuten juuri näistä pavut-kaalit-soija-poikkeuksista ja muista asioista, joiden tajuamiseen minulla meni aikaa. Pääsisivät muut helpommalla :)

      Juuri taannoin kerroin yhdelle ystävälle, että huomasin heti fodmap-ruokavalion aloitettuani, että kun pysyin hyvin ruokavaliossa, oireita ei tullut. Silti huonojakin päiviä oli. Vatsan kokonaisvaltaisempaan rauhoittumiseen meni pari kuukautta. Nyt IBS-oireita tulee enää aniharvoin, vaikka joskus vähän lipsuisikin. Se tässä fodmap-ruokavaliossa on parasta, että se rauhoittaa ruoansulatuksen toimintaa, minkä jälkeen osaa raaka-aineista voi kokeilla lisätä takaisin ruokavalioon.
      Eli uskoa vaan tulevaan!

      Refluksin osalta minulla onkin paljon surkeampi tilanne. Se ei ota laantuakseen ollenkaan. Mutta ehkä sekin joskus.

      Poista
  3. Kiitos paljon tuosta tiedosta, että vihreät pavut ovat ok! Muualla en ole siihen törmännyt, vaan aina sanotaan vain että pavut. Olenkin itse huomannut, että sekä vihreät pavut että parsakaali ovat minulle ok. Muidenkaan kaalien kanssa en ole havainnut juuri ongelmia (paitsi hapankaalin silloin kun refluksioireet ovat akuutteina), ainakaan kohtuullisina määrinä. Isommat määrät epäilemättä sitten ovatkin jo vaikeampia.

    VastaaPoista
  4. Tästä sun blogista on ollut ihan suunnattomasti apua. Erityisesti jo siinä, et saa lukea suomeksi ja et on yhteys muihin suomalaisiin. Ei tunnu lainkaan enää niin kurjalta sopeutua. Eka vähättelin ihan hulluna, että voiko tää oikeasti olla se diagnoosi. Älkää käsittäkö väärin, en vähättele yhtään muita ihmisiä, jolla on tämä (ärtyvän suolen) oireyhtymä. Omalle kohdalle tuntui vain vaikealta hyväksyä sellainen diagnoosi, jota ei voi varmistaa esim. verikokeella. Vieläkin se ajatus kalvaa mietä, vaikka sen näkee ja kokee itse, miten tästä ruokavaliosta on ollut paljon apua.

    Toivon todella, etten pahoittanut kenenkään mieltä. Luulisin, että joillakin on saattanut olla samoja tuntemuksia ihan alussa. Ja toisiaan puhun nyt vain tästä yhdestä oireyhtymästä, jonka takia aloin noudattamaan tätä ruokavaliota, josta on ainoastaan kokemusta. Tätä blogia kun lukee varmaan suurinosa sellainen, joka kärsii myös refluksitaudista, joten halusin painottaa, etten kenenkään mieltä halua pahoittaa, kun omat tuntemukset/mielipiteet eivät mitenkään liittyneet siihen.

    Piti tosiaan kiittää vain hyvästä blogista jo siinä, etten mäkään ennen tiennyt, että vihreät pavut eivät ole kieltolistalla ;) Vähän menin purkamaan sydäntä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Pahoittelut myöhästyneestä vastauksesta. Tiedän hyvin, mistä puhut. Minä toki uskoin diagnoosin, mutta harmitti ja ällistytti, ettei siihen muka ole mitään muuta hoitoa kuin ruokavalio. Olin hieman ärtynyt, koska olisin halunnut vain jonkun pillerin, jolla hoitaa vaiva pois. Harmitti, ettei löytynyt mitään "varmaa".
      Mutta nykyään olen toki iloinen, ettei minulla ole esim. keliakiaa.

      Etkä suinkaan pahoittanut kenenkään mieltä. Näihin asioihin liittyy kaikenlaisia tunteita, ja jokaisen kokemus on aina eri.
      Itse luulen, että refluksitautiset ovat lukijoissa selvästi vähemmistössä.

      Tosi kiva juttu, jos blogista on ollut apua! Siksi sitä pidänkin. :) Hyvää pääsiäistä!

      Poista