keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Maissi-perunasosekeitto






Tämä keitto syntyy helposti sellaisina päivinä, kun jääkaapissa ei ole oikein
mitään. Itse pyrin pitämään kaapissa aina ruokakermaa sekä perunoita, ja
refluksin ollessa pahana totuin syömään purkkimaissia, jota myös pidän
aina säilykkeenä kaapissa. Tämän keiton loihtiikin kasaan juuri silloin,
kun ei jaksa mennä kauppaan.

Keitto on mahtavaa vaihtelua totutuille kasvissosekeitoille. Peruna tekee
keitosta samettisen pehmeän, ja maissien makeus tuo hieman eksoottisen
lisänsä keittoon. Ja tämän helpommaksi ei ruoanlaitto enää mene.

Sananen maissista: Maissi on ollut aiemmin fodmap-ruokavaliossa
yksiselitteisesti sallittujen listalla. Maissilajien ja valmistustapojen välillä on kuitenkin eroja.
Maissijauhot ja -tärkkelys, polenta, popcornit ja corn flakesit ovat edelleen turvallisia,
mutta Monashin yliopisto sijoittaa nykyään ns. sokerimaissin, eli kosteana syödyn
maissin sellaistan ruokien  listalle, joissa on jonkin verran  fodmapeja. Selvität itse
kokeilemalla, sopiiko pakaste- tai säilykemaissi sinulle. Yhdysvaltalainen fodmap- ja
ruoansulatusasiantuntija Kate Scarlata kirjoittaa maissista näin:
"As the diet evolves individual foods are tested for levels of
FODMAPs-sweet corn has been tested and does contain small
amounts of the fructan/GOS group so only a 1/2 cup serving is allowed."
Eli lyhyesti suomennettuna maissia voi syödä hänen mukaansa
noin desin yhdellä kertaa ilman oireita.
Kurkkaa Scarlatan informatiiviset sivut täällä (klik!).


Tarvitset:

500 g perunaa
2 rkl öljyä
5 dl vettä
3 rkl kasvisfondia
1,5 tl kurkumaa
2 tl merisuolaa
2 dl vähälaktoosista ruokakermaa
n. 200g säilyke- tai pakastemaissia
kurpitsansiemeniä

Kuori ja paloittele perunat. Kuullota niitä kattilassa öljyssä muutama minuutti.
Lisää joukkoon vesi ja kasvisfondi. Keitä perunoita noin 15 minuuttia tai
kunnes ne ovat kypsiä. Soseuta keitoksi. Lisää kerma, suola ja kurkuma.
Soseuta massa tasaiseksi. Lisää joukkoon maissit ja kuumenna vielä pikaisesti.
Tarjoile kurpitsansiementen ja maukkaan gluteenittoman leivän kanssa.





8 kommenttia:

  1. Viikonloppuna löysin blogiisi ja voin sanoo että olet kyllä ihana kun kirjoitat meille näitä vinkkejä ja reseptejä. Gluteenittomalla (ei kauraakaan) ja laktoosittomalla olen ollut jo vuosia vuosia, mutta siihen lisäksi refluksi ja viikko sitten lääkärin lausunnon myötä fodmap -ruokavaliokin sai ajatukset vähän sekaisin. Ensin piti tietenkin lukea blogisi alusta loppuun, myöhemmin pääsee reseptisikin testaukseen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lääkärit ovat nyt löytäneet fodmap-ruokavalion toden teolla, mikä on hyvä. Siitä on kuitenkin niin monelle apua. En tiedä, miten paha refluksisi on, mutta näiden yhdistäminen voi olla pahassa refluksissa aika hankalaa, mutta selvisin siitäkin hengissä. Nyt jo vähän helpottaa, mutta käytössä on edelleen refluksiystävällinen ruokavalio.
      Olen varma, että sinäkin pystyt yhdistämään nämä ruokavaliot. Toivottavasti blogistani on siinä jotain apua :)
      Kiitos sanoistasi, olen otettu!

      Poista
    2. Kiitos itsellesi! Tottakai muutan ohjeita itselleni sopivaksi, kunhan sinne asti nyt päästään. Odotan aikaa RT:lle, joten toivotaan vastassa olevan pätevä ihminen joka osaa neuvoa ruokavaliossa, ettei mene liian ykstoikkoseksi! :) Ihanaa ja aurinkoista kevättä sinulle.

      Poista
  2. Kiitos mahtavasta blogistasi! Täältä olen saanut paljon hyviä vinkkejä sopivaan ruokavalioon.
    Oletko tutustunut Hirvensalmen perinnepirtin Boris-juomaan? Haluaisin siirtyä maitohappobakteeripillereistä tähän juomaan, mutten tiedä sen sopivuudesta hankalalle vatsalleni. Valmistusaineina siinä on mm. punajuuri ja kaali. Mutta onko niiden fodmapeja enää valmiissa juomassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Juoma on vieras, mutta tutustuin siihen vähän netissä.
      On hyvin mahdollista, että se aiheuttaa oireita. Syitä on oikeastaan kaksi, joskin syyt liittyvät toisiinsa: Ensimmäinen syy on silminnähtävä, eli juurikin nuo vihannekset, joita mehustettaessa fodmapit eivät poistu, vaan tulevat siis mukana juomaan.
      Toinen syy ovat ravintosisällössä mainitut prebiootit (huom. eri kuin probiootit), jotka harvoin sopivat IBS-potilaalle (vaikka probiootteja meille sen sijaan suositellaan). Tämä johtuu siitä, että prebiootteja saadaan useimmista ruoista, jotka ovat fodmap-kieltolistalla, eli useimmiten juuri oligosakkarideista (fodmap-sanan O-kirjain). Myös kaali ja punajuuri kuuluvat tälle listalle. ELI on todennäköistä, että juoman prebiootit ovat juurikin näistä vihanneksista peräisin, ja saat hyvin suurella todennäköisyydellä oireita juurikin noista prebiooteista, eli oligosakkarideista.

      En tiedä, osasinko selittää tätä riittävän hyvin, joten lisätietoa täältä:
      http://somefoods.com.au/blogs/a-low-fodmap-life/13604838-prebiotics-vs-probiotics

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta, se selvensi paljon!

      Poista
  3. Hei! Mitä fondia käytät ruuanlaitossa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä kasvisfondia milloinkin. Koetan käyttää sellaista, jossa ei olisi valkosipulia, vaikka toki valkosipulin määrä on fondeissa niin pieni, ettei sen pitäisi aiheuttaa merkittäviä ibs- tai refluksioireita.

      Poista