lauantai 6. kesäkuuta 2015

Hulluna villiyrtteihin: Juustoiset vuohenputkimuffinit (gluteeniton)









Tänä keväänä on käynnistynyt varsinainen villiyrttibuumi, kun
rikkakasveinakin tunnetuista luonnonantimista on alettu valmistaa ruokaa, kirjoittaa 
keittokirjoja, ja niistä kiinnostuneille on myös alettu järjestää opastettuja metsäretkiä.
Ja myönnettävä on - minä olen saappaitani myöten mukana buumissa.
Minusta on huikeaa, että pääkaupunkiseudullakin metsissä on tarjolla valtavasti
syötävää, ja usein kyseessä ovat juuri sellaiset kasvit, joita emme ole aikoihin
ruokapöytäämme huolineet, kuten voikukat, vuohenputket, nokkoset ja kuusenkerkät.

Mökillämme näitä rikkakasveina tunnettuja antimia on yllin kyllin, joten viime
viikonlopun mökkireissulla ajattelin aloittaa kokeilut. Ensin kehitin reseptit
nokkoskeitolle ja vuohenputkimuffineille. Tässä siis teillekin muffineiden resepti.

Vuohenputki (klik!) kasvaa tyypillisimmin pihoissa, puutarhoissa ja lehtimetsissä.
Vuohenputken kanssa kannattaa kuitenkin olla hyvin tarkka, sillä sen voi sekoittaa 
muutamaan myrkylliseenkin kasviin: hukanputkeen (klik!), myrkkykatkoon (klik!) 
ja myrkkykeisoon (klik!). Helpoiten kasvit kuitenkin erottaa lehdistä.

Vuohenputkestä käytetään lehdet, ja niissä on melko mieto mutta todella hyvä maku.
Vuohenputki sisältää runsaasti rautaa ja c-vitamiinia ja sitä voi käyttää pinaatin tavoin
paitsi ruoanlaitossa ja leivonnassa, myös salaateissa ja leivän päällä.

Tällä reseptillä syntyy noin 12 muffinia.

Tarvitset:
4,5 dl gluteenittomia jauhoja, kuten Semper fin mixiä
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl ruokasoodaa ( jos sinulla ei ole ruokasoodaa, laita 1 rkl leivinjauhetta)
2 tl suolaa
2 tl kuivattua tai tuoretta persiljaa
1 tl kuivattuja tai tuoreita yrttejä, kuten basilikaa tai oreganoa
70 g vähälaktoosista tai laktoositonta margariinia
0,5 dl oliiviöljyä (refluksikon kannattaa jättää jompi kumpi rasva pois)
1,5 dl vähälaktoosista tai laktoositonta emmentaljuustoraastetta
(jos refluksitautisi on todella paha, jätä pois myös juustoraaste)
140 g vähälaktoosista tai laktoositonta yrttituorejuustoa
n. 0,5 litraa huuhdeltuja vuohenputken lehtiä
1,5 dl vähälaktoosista tai laktoositonta maitoa
2 kananmunaa

Laita suureen kulhoon jauhot, leivinjauhe, suola ja yrtit, ja sekoita.
Pilko margariini, pehmennä sitä hetki vaikka mikrossa ja lisää joukkoon.
Kaada kulhoon myös öljy, ja sekoita sähkövatkaimella seos tasaiseksi muruksi.
Jos sinulla ei ole sähkövatkainta murusta seos sormilla.
Jos olet refluksikko, käytä vain toinen rasvoista.
Leikkaa vuohenputkien lehdet paloiksi saksilla ja huuhdo ne. Älä käytä vuohenputkesta varsia.
Lisää joukkoon vuohenputket, juustoraaste, tuorejuusto maito ja kananmuna.
Sekoita sähkövatkaimella seos tasaiseksi.

Nostele lusikoiden avulla taikinaa suuriin muffinivuokiin niin, että pinta on melkein
vuoan reunan tasolla. Paista 210-225 asteessa 25-30 minuuttia tai kunnes muffinit
ovat kullanruskeita.

Nämä herkkumuffinit ovat paitsi tervellisiä ja fodmapittomia, myös
todella maistuvia. Ne sopivat yhtä hyvin arkeen kuin juhlaan.
Ja mitä vuohenputkiin tulee - raaka-aineet eivät luonnosta ihan heti lopu.


 ** Seuraa Vatsan vapaapäivää Facebookissa TÄÄLLÄ **
 ** Kurkkaa muotoseikka\-sisustusblogiini TÄÄLLÄ **








6 kommenttia:

  1. Ihana resepti! Kannattaa muuten mökillä ja muuallakin villiyrttejä kerätessä huomioida kasvupaikka: Esimerkiksi ihan kompostin vierestä ei kannata kerätä, sillä sen lähellä kasvavat kasvit ovat keränneet itseensä suurina määrinä terveydelle haitallisia nitraatteja. Tai kuulemma ainakin kannattaa ryöpätä kasvit ennen ruoaksi valmistusta.
    Lähde: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/04/26/tiesitko-taman-nokkosesta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti, kiitos. Ja ihan autotien vierestä ei tietenkään kannata kerätä, koirien pissatusreiteistä puhumattakaan.

      Poista
  2. Hyvän kuuloinen resepti taas kerran :)

    VastaaPoista
  3. Hei, Suuret kiitokset blogistasi ja kaikesta tiedosta, jonka tässä jaat. Olen vasta tutustumassa asiaan ja aloittanut noudattamaan fodmap ruokavaliota. Blogisi antaa tästä kokonaisuudesta hienon kuvan ja uskoa, että ei tämä nyt niin vaikeaa ole. Pari kysymystä haluaisin esittää. Kuinka pian 'väärän' ruuan syömisen jälkeen sinulle tulee oireita? Olen yrittänyt hahmottaa, mitkä aiheuttavat minulle oireita ja mikä on turvallista syötävää. Yhdistänkö oireet viimeksi syömääni ateriaan vai pitäisikö asiaa ajatella pidemmällä perspektiivillä? Sopivatko sinulle kaikki laktoosittomat tuotteet? Jäätelö, kreikkalainen jugurtti yms.? Lähden Kreikkaan lomalle ja jatkuva ravintolassa syöminen mietityttää, sillä ruualla ja hyvällä viinillä herkuttelu on ennen ollut yksi matkojemme kohokohta. Entä miten uskaltaa maistaa punaista tai valkoista viiniä, olutta tai muuta alkoholia? Kiitos vielä kerran tästä kaikesta, mitä jaat täällä blogissasi! Upeat kuvat!
    Aurinkoisin terveisin Tarja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiitos Tarja kauniista sanoista. Hyvä, jos blogista on hyötyä.
      Minulle oireet tulevat noin tunnin sisällä, jos kyse on vatsakivusta ja turpoamisesta. Jos kyse on siitä, miten hyvin ruoka sulaa tai ei sula, tuloksen näkee sitten, kun ruoka poistuu elimistöstä. Mutta parin tunnin päästä syömisestä yleensä totean, tuliko noita turpoamisoireita vai ei. Eli kivut ja turpoamiset voit yhdistää edelliseen ateriaan, mutta ulosteen koostumuksen suhteen tulkinta on vaikeampaa.
      Minulle sopivat kaikki laktoosittomat ja jopa vähälaktoosiset tuotteet. Jäätelöstä saan refluksioireita, kuten happamista jogurteistakin joskus, mutta IBS:n osalta ne sopivat.
      Alkoholista on hyvää tietoa mm. täällä:
      http://www.lowfodmapdiets.com/ibs-and-alcohol/
      JA
      http://www.ibsfree.net/news/2014/10/7/adult-beverages-and-fodmaps

      Minulle viinit sopivat, mutta omenasiideri turvottaa aika reilustikin. Refluksitautini takia moni juoma on minulta kielletty, mutta ibs rajoittaaa vähemmän. Kuten tuolla sanotaan, viinit ja olut ovat ok, mutta siidereitä on tutkittu vähemmän.

      Toivottavasti osasin jotenkin vastata kysymyksiisi.

      Poista